Nro 2-2010
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Eurajoki, Olkiluoto, Vuojoen kartano, Vuojoki, Voltti-Talo, Voltti-talo, Köykän Tilapuoti, Ruikan mylly, Apteekkimuseo, apteekkimuseo


Voltti-Talon myymälä

Energinen Eurajoki
tarjoaa elämyksiä

Eurajoen kunta Rauman ja Porin välissä tunnetaan erityisesti Olkiluodosta ja ydinvoimasta. Liekö juuri vahvan energiantuotannon osaamisen peruja sekin, että kunnassa tehdään myös matkailupalveluja positiivisella asenteella ja loppumattomalla energialla.


  Vaikka Olkiluoto tuo Eurajoelle niin asukkaita kuin matkailijoitakin sekä koti- että ulkomailta, kunnan matkailu ei ole pelkästään ydinvoiman varassa. Alueella on pitkä historia, joka ulottuu aina keskiajalle asti, ja historiasta ja perinteistä ammentavat myös paikalliset matkailuyrittäjät.

Vuojoen kartano on Eurajoen matkailun ehdoton ykköskohde, ja siellä järjestetyt rooliopastukset ovat saavuttaneet suuren suosion. Rooliopastuksilla aateliskartanon kiehtovaan menneisyyteen perehdytään esimerkiksi kartanon rouvan, kirjanpitäjän tai kiireiltään ryhmää opastamaan komennetun piian opastuksella. Kukin hahmo kertoo kartanosta, sen vaiherikkaasta historiasta ja sen ajan elämästä omasta näkökulmastaan ja omaksi hahmokseen eläytyen.

  Opastuskierros voi perustua myös tietty teemaan. Arkkitehtuurista, historiasta tai Björkenheimin suvusta kiinnostuneille rakennetaan oma teemaopastuksensa – miltä kuullostaisi vaikkapa Haamukierros Vuojoen Kartanossa?  Lapsiryhmille suunnattu seikkailullinen opastus vie kartanon vintille tutkimaan 150-vuotiaan könninkellon koneistoa sekä helmenmetsästykseen kuusikujalle.

VOLTTI johdattaa kulttuuriin    

  Eurajoen taide- ja kulttuuritarjonnasta vastaa pitkälti alan ammattilaisten, yrittäjien ja harrastajien yhdistys VOLTTI, joka järjestää aktivisesti näyttelyitä, konsertteja, kilpailuja sekä muita tilaisuuksia ja tapahtumia. Yhdistyksen sydän on keskeisellä paikalla Eurajoen keskustassa sijaitseva Voltti-Talo, joka ennen toimi Eurajoen lääkärin talona. Voltti-Talolla on kaikille kiinnostuneille avoinne oleva yleinen näyttelytila, jossa paikalliset taitelijat esittelevät töitään. Lisää näyttelytilaa on talon kellarissa, joka sopii erityisesti pimeän ripustustilan vaativille teoksille.

  Voltti-Talossa toimii kahvio, ja talolta voi myös ostaa mukaan eurajokelaista taidetta ja käsitöitä. Talon luonnonläheinen ympäristö kauniine jokirantoineen ja nurmikenttineen on oivallinen paikka erilaisten ulkotapahtumien kuten konserttien, perhetapahtumien ja installaatioiden järjestämiseen. Voltti-Talon kokoushuone on varattavissa yleisesti kokouskäyttöön.

  Eurajokelaista kulttuuritarjontaa ylläpitää myös design-liike Taidelahja, jossa on tarjolla korkealaatuista taidetta ja käsitöissä. Taidelahjassa järjestetään myös kerran kuussa vaihtuvia taidenäyttelyitä. Samassa rakennuksessa Eurajoen Portissa sijaitsevat myös Eurajoki-tietoutta jakava Matkailuinfo ja Voi hyvin -piste.

Sisustajan paratiisi puodissa

  Köykän Tilapuoli on kaikkien uusvanhojen ja vintage-tavaroiden rakastajien paratiisi.  1800-luvulla valmistuneen maalaistalon navetassa sijaitsevassa puodissa myydään lahja- ja piensisustustuotteita sekä pieneenkin tilaan sopivia hyllyjä, kaappeja, lipastoja jne. Kaikki tuotteet noudattelevat miljööseen sopivaa rentoa, romattista henkeä. Korkeatasoiset ja luonnon raaka-aineista valmistetut tuotteet ovat puodin johtoidea.

  Puodin tarjontaa täydentävät navetan antiikkivintissä sijaitsevat aidot vanhat tavara ja ostettavissa olevat yksilölliset liikelahjat, jotka paketoidaan kauniisiin kääreisiin ja joita on ilo antaa eteenpäin.

  Ostosten lomassa voi istahtaa alas fiilistelemään vanhan ajan puotitunnelmaa, juoda kupposen kahvia aidoista porsliinikupeista ja nauttia Tilapuodin omassa keittiössä valmistettuja herkkuja. Kahvilapaikkoja pienessä puodissa on noin kymmenelle hengelle, mutta ryhmille järjestyy tarvittaessa lisäpaikkoja ennakkotoivomusten mukaan.

  Tilapuodissa onnistuu myös kokousten ja juhlien järjestäminen. Tyky-päivä, syntymäpäivä tai pikkujoulu – intiimi tila luo hyviä ajatuksia kauniiden asioiden ympäröimänä.

  Sisustuksesta innostuneiden kannattaa ehdottomasti piipahtaa myös Kaarina Lehtomaan tekstiiliverstaassa Ketunpesässä. Tekstiilitaiteilija Lehtomaa painaa verstaassan kankaita ja valmistaa viehättäviä sisustustekstiilejä, joita on mukava viedä joko kotiin tai tuliaisiksi.

Miittinki myllyssä – miksei?

  Eurajoen Irjanteella sijaitseva, vuonna 1923 rakennettu Ruikan mylly avautuu tänä keväänä entistä laajemmin tilauskäyttöön. Myllyssä on aiemmin ollut yksityiskoti ja asuinkäytön ohella se on toiminut tilauskahvilana, mutta nyt asukkaat ovat muuttaneet toisaalle, ja koko mylly otetaan kokous- ja juhlakäyttöön. Mylly on myös erinomainen ryhmäretkikohde, sillä vaikkei varsinainen museo olekaan, vuoteen 1994 asti myllynä toimineessa rakennuksessa on omilla paikoillaan kaikki vanhat koneet ja laitteet, joihin tutustuessa saa hyvän kuvan siitä, miten mylly toimii. Ryhmille tarjottavaan Myllyn kahvipöytä -pakettiin kuuluu kierros myllyssä sekä kahvitarjoilu.

Apteekin hyllyltä

  Ruikan myllyn ohella yksi Eurajoen uusimmista matkailukohteista on loppuvuodesta avattu Apteekkimuseo, ainutlaatuinen paitsi Satakunnassa myös valtakunnallisesti, sillä se lienee ainoa Apteekkimuseo, jonka esineistö on peräisin yhden apteekin kokoelmista.

  Eurajoen apteekkari Raija Hakola kertoo, että kunnan vanha apteekki toimi samoissa tiloissa peräti 45 vuotta, minä aikana vanhat tavarat varastoitiin aina kiinteistön suuriin varastotiloihin. Kun muutto lopulta tuli ajankohtaiseksi viime syksynä, oli vuosikymmenten ajalta kerääntyneille tavaroille tehtävä jotain. Hakola päätti lahjoittaa esineistön kotiseutuyhdistykselle, joka perusti apteekkimuseon.

  - Museossa on lähes täydellinen apteekin välineistö työvälineineen, säilytysastioineen ja kalusteineen, kertoo Hakola.

  - Itse olen toiminut alalla niin pitkään, että minulle suuri osa niistä on tuttuja, mutta tämän päivän ihmisille ne ovat varmasti mielenkiintoisia. Edes nuoret apteekkialan ihmiset eivät tunnista kaikkia esineitä.

  Voltti-Talon yhteen huoneeseen rakennetun Apteekkimuseon käyntiin sisältyy aina opastus, sillä siten käynnistä saa kaikkein eniten irti. Raija Hakola on ollut mukana työstämässä kierroksia, mutta antaa Eurajoen ammattitaitoisten oppaiden hoitaa varsinaiset esittelykierrokset. Hakola on erittäin tyytyväinen siihen, että vanhalle, arvokkaalle esineistölle löytyi hyvä sjoituspaikka.

  - Voltti-Talon tila sopii kalustolle hyvin, siitä tulee ihan oikeanlainen maalaisapteekin tunnelma, hän sanoo.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »