Nro 4-2010
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Teatterit, orkesterit ;  Aina ; 
Avainsanat: Seinäjoki, teatteri, Tapper, Urheat

Seinäjoen kaupungin 50-vuotisjuhlaesitysURHEAT - näytelmä Tapperin veljesten kasvusta

Seinäjoen kaupunginteatterin syksyn uusi ensi-ilta Urheat (ruots. tapper) seuraa neljän veljeksen, kirjailija Harrin, kansainvälisesti tunnustetun kuvanveistäjä Kainin, ooppera- ja teatterilavastaja Yrjön sekä kirjailija Marko Tapion, elämää. Urheiden aikajana yltää poikien syntymästä, 1920-luvulta, Aino-äidin kuolemaan 1980-luvun alkuun.


  Urheat-näytelmä perustuu Harri Tapperin teoksiin Kirkonrakentajaveljekset, Näin syntyvät revontulet, Kerrothan, oi koivu, Tulva, Suku puussa sekä Finlandia-ehdokkaisiin Missä kurkien aura on ja Pitkäsuisten suku. Tapper on tuottanut Urheat-näytelmään myös ennen julkaisematonta tekstiä isoveljensä Marko Tapion (Tapper) viimeisistä vuosista ja vaiheista. Näytelmämuotoon tarinan on kirjoittanut teatterinjohtaja Vesa-Tapio Valo.

Paluu juurille

  Ohjaaja Katariina Lahti on tehnyt näytelmästä syvällisen ja symbolisen mutta myös hauskan ja rohkean version. Näytelmä käynnistyy veljesten palatessa aikuisina lapsuudenkotiinsa laskemaan kotikoski vielä kerran. Lapsuudenmuistot heräävät henkiin ja veljesnelikon rinnalla eletään suomalaisten olympiavoitoista sodan varjoihin ja aikuistutaan jälleenrakentamisen aikaan. Kullakin miehistä on yhteisestä lapsuudesta omat tarinansa ja muistikuvansa. Näytelmä ei kerro lahjakkaiden Tapperin veljesten vuosista taiteilijoina, mutta antaa osviittaa siihen, miksi heistä tuli taiteilijoita.

  Urheat on näytelmä hyvistä asioista ja onnellisesta lapsuudesta. Tapperin pienviljelijäperheen elämä oli henkisesti rikasta. Vanhempien voimallinen rakkaus ja välittäminen loivat pohjan poikkeuksellisille elämäntarinoille. Koski, metsä ja eläimet olivat tärkeitä hyödyn kannalta, mutta niihin liittyi myös kauneusarvoja. Luovan perheen äiti veisti puuveistoksia ja maalasi huoneentauluja myyntiin asti. Tarinoivan ja alati laulavan Isä-Vihtorin johdolla pojat harjoittivat tasapuolisesti niin henkisiä kuin fyysisiäkin lajeja. Pojat piirsivät ja veistelivät, mutta menestyivät myös jopa kansallisella tasolla urheilussa.

Lapsilla tärkeä osa

  Jokaista Tapperin veljestä esittää kaksi näyttelijää, aikuinen ja lapsi. He ovat näyttämöllä pääosin yhdessä ja melkein koko ajan, näytelmän alusta loppuun. Vaikka avustajia ovatkin, ovat lapset vaativissa rooleissa esittäessään Pikku-Markoa, Hallaa, Pörkkiä ja Kölliä.

  – Urheiden lapsiavustajat löydettiin kahden koe-esiintymisen perusteella, kertoo Seinäjoen kaupunginteatterin tiedottaja Anna Valtari. Ohjaaja Katariina Lahti ja käsikirjoittaja Vesa Tapio Valo seurasivat 7–10-vuotiaita pohjalaispoikien toimintaa lavalla näyttelijä Eija-Irmeli Lahden leikittäessä näitä. Poikia on mukana kahdeksan, kaksi neljän veljeksen ryhmää. Lapsiryhmät ovat vuorotelleet harjoituksissa ja vuorottelevat näytöksissäkin. Anna Valtari kertoo Lahden ohjanneen lapsiavustajia kuin ammattilaisia ikään, näiden näkemyksiä kuunnellen ja ideoita huomioiden. Näytelmän työryhmä kävi myös tutustumassa Saarijärveen ja Tapperien kotitilaan Juholaan Harri Tapperin johdolla toukokuussa tuomien kukkiessa.

  Taiteilijaveljeksiä näyttelevät Matti Suokonautio (Harri), Kari Rakkola (Marko, vier.), Ville Orttenvuori (Kain) ja Osku Haavisto (Yrjö). Aino-äitiä esittää Sari Jokelin ja Vihtori-isää Pauli Poranen (vier.). Veljeksiä lapsina esittävät kahtena ryhmänä eteläpohjalaiset pikkupojat.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »