Nro 4-2010
Luokittelu: Savo ;  Tapahtumat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Etelä-Savo, Mikkeli, musiikkijuhlat, Valeri Gergijev, Gergiev, Mariinski-teatteri

Mikkelin Musiikkijuhlat juhlii ensi vuonna 20-vuotista taivaltaan


Kuvassa Aleksei Volodin ja Valeri Gergijev

Maestron kädenjälki
näkyy ja kuuluu
Mikkelissä

Mikkeli on lähes toinen koti maailmankuululle kapellimestari Valeri Gergijeville, joka tuo vuosittain Mariinski-teatterin orkesterinsa Mikkelin Musiikkijuhlille. Vuonna 2011 tämä yksi Suomen korkeatasoisimmista klassisen musiikin festivaaleista juhlii jo 20-vuotisjuhlavuottaan.


  Mikkeli on vakiinnuttanut asemansa suomalaisten klassisen musiikin ystävien keskuudessa. Mikkelin Musiikkijuhlat kerää vuosittain 4000–5000 musiikin ystävää Itä- Suomeen läheltä ja kaukaa, myös ulkomailta. Musiikkijuhlien ytimessä ja kantavana voimana on Mariinski-teatterin orkesteri ja kuoro, jotka maestronsa Valeri Gergijevin johtamana löytää vuosi toisensa jälkeen esitettäväkseen sykähdyttäviä klassisen musiikin teoksia.

  Musiikkijuhlien ohjelmisto muodostuu sinfoniakonserteista ja solistikonsertteja solisteilta maailman huipuilta. Vuosien varrella Mikkelissä ovat esiintyneet mm. sellaiset maailmankuulut oopperatähdet kuin Olga Borodina, Galina Gortshakova, Olga Trifonova, Dmitri Hvorostovski ja Gegam Grigorian. Mukana on ollut myös Suomen eturivin taiteilijoita kuten Esa-Pekka Salonen, Jaakko Ryhänen ja Soile Isokoski.

Rakkaudesta musiikkiin

  Yksi Musiikkijuhlien perustajista ja nykyisistä kantavista voimista, Maiju Kaitainen kertoo, että festivaalin taustalla on kannatusyhdistys.

  – Kannatusyhdistys perustettiin rakkaudesta klassiseen musiikkiin vuonna 1991, ja sitä oli puuhaamassa joukko klassisen musiikin ystäviä – heistä yksi oli nimekäs musiikkikriitikko ja Seppo Heikinheimo, jolla oli kesäpaikka Mikkelin lähellä Hirvensalmella, Kaitainen sanoo.

  Tapahtuman toteuttamisessa ratkaisevassa roolissa on suuri joukko talkoolaisia ja vapaaehtoisia, joiden panosta ilman festivaali jäisi järjestämättä.

  – Mikkelissä Musiikkijuhlia tehdään suurella musiikin ja kulttuurin ystävän sydämellä ja satsataan asioihin, joita ei voi ostaa rahalla, sanoo Maiju Kaitainen.

Pienuus on valttia

  Kaitainen kertoo, että kahden vuosikymmenen aikana Gergijev ja hänen perheensä ovat kotiutuneet Suomeen ja luoneet läheiset suhteet mikkeliläisiin ja Mikkelin seutuun. Mestarikapellimestarin perhe viettää usein lomaansa Suomessa maestron sukkuloidessa maailman konserttisalien välillä. Vuosien varrella talkoolaisten ja maailmankuulujen esiintyjien suhde on muodostunut niin lämpimäksi, että he ovat, jos eivät nyt ihan kuin yhtä perhettä, niin ainakin jotain sinne päin. Festivaalin onnistuminen on Mikkelissä kaikille kunnia-asia, ja paikallisten yritysten kanssa tehdäänkin paljon yhteistyötä tapahtuman onnistumiseksi vuosi toisensa jälkeen.

  Yhdessä tekemisen ja yhteen puhaltamisen periaate näkyy myös ulospäin.

  – Meidän asiakkaamme ovat pääasiassa yksityisiä henkilöitä, joista on muodostunut uskollinen kävijäkunta. Tietyssä mielessä pienuus on meille valtti, sillä myös asiakkaat huomaavat sen hyvän fiiliksen, joka meillä täällä vallitsee, Maiju Kaitainen sanoo.

  – ”Mikkelin henki” on myös yksi niistä asioista, jotka saavat Gergijevin tulemaan tänne vuosi toisensa jälkeen. Puhdas luonto, turvallisuus ja festivaalin hyvä fiilis houkuttelevat myös esiintyjiä.

20-vuotista taivalta juhlitaan ensi kesänä

  Kesä 2011 tarkoittaa Mikkelin Musiikkijuhlille tapahtuman 20-vuotisjuhlia. Perinteisellä paikalla heinäkuun alussa pidettävä festivaali juhlistaa merkkivuottaan jotenkin, mutta Maiju Kaitaisen mukaan ohjelman yksityiskohtia ei ole vielä sovittu. Teemana on joka tapauksessa venäläinen musiikki, ja tähtinä ja vetonauloina nähdään ja kuullaan taas Mariinski-teatterin orkesteri maestro Valeri Gergijevin johdolla.

www.mikkelinmusiikkijuhlat.fiTekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »