Site logo

Vierailu Kyrö Distilleryn viskitislaamossa

Suomen juomakulttuuri on viime vuosina kokenut suuren muutoksen, ja kotimaiset tislaamot ovat nousseet kansainväliseen maineeseen laadukkailla tuotteillaan. Yksi näistä tislaamoista on Kyrö Distillery Company, joka on tunnettu erityisesti ruisviskistään ja ginistä. Tällä kertaa pääsin tutustumaan Kyrö Distilleryn viskitislaamoon ja kokemaan tislaamon kiehtovan maailman läheltä.


Entisessä meijerirakennuksessa tislataan nyt mm. laatuviskejä.


Saapuminen ja ensivaikutelmat

Kyrö Distillery sijaitsee Etelä-Pohjanmaan Isossakyrössä, jossa eletään isosti ja välittäen. Tislaamo toimii entisessä meijerirakennuksessa, jonka historia ja perinteet luovat kiehtovan tunnelman. Heti pihaan saapuessani tunsin, kuinka historia ja nykyaika kohtaavat tässä mielenkiintoisessa ympäristössä.

Vierailu alkoi tervetuliaispuheella, jossa tislaamon edustaja kertoi yrityksen taustasta ja filosofiasta sekä siitä miksi osoite on Oltermannintie 6. Kyrö Distilleryn tarina on inspiroiva: viisi ystävystä sai idean perustaa ruisviskitislaamon saunan lauteilla vuonna 2012, ja tänä päivänä heidän tuotteitaan myydään ympäri maailmaa. 

Kierros tislaamossa

Siirryimme sitten viskitislaamon puolelle kuulemaan miten sitä viskiä valmistetaan rukiista. Kyrö Distillery käyttää tuotteissaan vain suomalaista ruista, mikä tuo niiden makuun oman erityislaatuisen vivahteen. Seuraavaksi siirryimme mäskäystankkien luo, joissa vilja sekoitetaan kuumaan veteen sokerien uuttamiseksi. Oppaamme selitti tarkasti, kuinka tämä tärkeä vaihe vaikuttaa lopulliseen makuprofiiliin.

Tislaamon isojen kuparipannujen keskellä.


Matka jatkui tislauspannujen luo, joissa fermentoitu ruismäskineste tislataan. Tislausprosessi on tarkkuutta ja ammattitaitoa vaativaa työtä, jossa jokainen yksityiskohta vaikuttaa lopputulokseen. Tislaamon upeat kuparipannut hohtivat lämpimän kullanvärisinä, ja niiden keskellä seisominen oli kuin astumista toiseen maailmaan.

Tynnyrivarasto ja viskin maistelu

Tislausprosessin jälkeen viski siirretään kypsymään tammitynnyreihin. Vierailun kohokohta oli miljoonan litran tynnyrivarasto, jossa saimme kokea kypsyvän viskin huumaavan tuoksumaailman. Tynnyreiden joukossa kävellessämme oppaamme kertoi, kuinka eri tynnyrityypit ja -koot vaikuttavat viskin makuun ja aromiin. Kellarissa oli helppo ymmärtää, miksi viskin valmistus on taidetta ja tiedettä yhdistävä prosessi.

Lopuksi pääsimme maistamaan Kyrön rukiisia tuotteita. Tasting oli järjestetty tunnelmallisesti, ja saimme maistaa viskiä, giniä sekä kermalikööriä. Jokainen viski kertoi omaa tarinaansa, ja oli kiehtovaa huomata, miten eri elementit, kuten ruis ja tammitynnyrit, loivat monipuolisia makuelämyksiä. Suosikkini oli Kyrö Malt, jonka pehmeä ja hieman mausteinen maku jäi pitkäksi aikaa mieleen.


Tislaamokierroksen päätteeksi pidetty tunnelmallinen tasting jätti aromikkaat maut pitkäksi aikaa suuhun ja mieleen.


Yhteenveto

Vierailu Kyrö Distilleryn viskitislaamossa oli hieno kokemus, joka jäi mieleen sekä makunystyröihin. Yrityksen omistautuminen laadulle ja paikallisille raaka-aineille heijastuu jokaisessa heidän tuotteessaan. Tislaamon ainutlaatuinen miljöö, intohimoinen henkilökunta ja ensiluokkaiset tuotteet tekevät vierailusta elämyksen, jota voi suositella lämpimästi kaikille viskin ystäville.

Jos etsit mielenkiintoista ja opettavaista vierailukohdetta Suomessa, Kyrö Distillery on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Olitpa sitten viskiharrastaja tai vasta-alkaja, tislaamon maailma avautuu sinulle taatusti uudella tavalla. 

Ja vielä yksi pointti: Hurmaava Kyrötalo tislaamon vieressä on mahdollista vuokrata ryhmän majoitukseen ja saunomiseen. Majatalossa sängyt 10 hengelle.

Kiitos Kyrö Distillerylle vieraanvaraisuudesta ja upeasta kokemuksesta!

Kommentit

  • Ei vielä kommentteja.
  • Lisää kommentti