Site logo

Taiteiden Reitti – Kammista Skantziin: Lyhyt, mutta unohtumaton matka taiteen ja kulttuurin parissa

Suomen kesä tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia nauttia luonnosta, kulttuurista ja taiteesta. Yksi näistä kiehtovista mahdollisuuksista on Taiteiden Reitti, joka yhdistää alueen kauniin luonnon ja inspiroivat taideteokset ainutlaatuiseksi elämysmatkaksi. Tämä vain 37 kilometriä pitkä reitti on täydellinen päiväretkikohde, jossa voit kokea paljon lyhyessä ajassa. 

Tutustutaanpa tarkemmin reitin viiteen taidekohteeseen!

1. Kammi-Kylä: Mystiikkaa ja taidetta suolla

Taiteiden Reitti alkaa Kammista, kohde Kammi-kylä sijaitsee Kauhajoen Nummijärvellä, Ruuhinevalla, ja se on hämmästyttävä taidonnäyte Erkki Kalliomäen mielikuvituksesta. Rakennukset, joihin vatupassia ei ole käytetty, tarjoavat vierailijoille runsaasti ihämmästeltävää yksityiskohdissaan.

Kammi-kylä on yhtä omaperäinen ja kiehtova kuin sen sijaintikin.

Kammi-kylä on rakennettu neitseelliselle suolle pääosin käsityönä, ja se sisältää muun muassa Turvekammin saunan, Savukammin savusaunan, Nevansaaren nuotiopaikan, Julumetun tuvan ja Julumetun salin. Saunat lämpiävät tilauksesta, ja alueelta voi ostaa Kammi-kylän tervaa.

Kammi-kylä on avoinna kesäkaudella ja sinne on vapaa pääsy, mutta tulentekoa on vältettävä kuivina aikoina. Jos haluat juhlia Julumetun salissa tai nauttia saunan löylyistä, varaukset tehdään Erkki Kalliomäeltä.

Kammi-kylä on koko perheelle mieleinen matkakohde, jossa yhdistyvät luonto, taide ja kekseliäs mielikuvitus.

2. Annen Taidekahvila: Herkkuja ja Esteettisiä Elämyksiä

Toinen pysäkki reitillä on Annen Taidekahvila, joka yhdistää herkulliset leivonnaiset ja Anne Mattilan inspiroivan taiteen. Anne avasi juuri keTämä kodikas kahvila on täydellinen paikka levähtää, nauttia kuppi kahvia ja tutustua taiteilijoidan teoksiin. Kahvilan lämmin tunnelma ja ystävällinen palvelu tekevät vierailusta unohtumattoman elämyksen.

Annen Taidekahvilassa pääset tutustumaan Anne Mattilan maalauksiin. Uusi näyttely Valoa kohti avattiin 31.5.2024.

Annen Taidekahvilan alueella on peräti 15 erilaista rakennusta, joissa jokaisessa pääset tutustumaan taiteeseen sekä runoihin.

Taidepolku metsässä on pituudeltaan noin 700 metriä sieltä löytyy mm. Pieni sinisenlinnun pyhäkkö, joka sopii vaikka pieneen vihkitilaisuuteen.

3. Alpon Savanni: Luovuuden Leikkikenttä

Kolmas kohde reitillä on Alpon Savanni, Alpo Koivumäen luoma taideympäristö. Alpon Savanni on täynnä kierrätysmateriaaleista tehtyjä eläinhahmoja ja veistoksia, jotka tuovat hymyn huulille ja herättävät ihmetystä. Tämä ainutlaatuinen taidepuisto on todellinen luovuuden leikkikenttä, joka tarjoaa kävijöille mahdollisuuden nähdä taidetta aivan uudessa valossa.

Alpon Savannilta löytyy sekä eksoottisia että kotoisampia eläimiä.

4. Karvian Kirkko: Pyhyyttä ja Rauhaa

Reitin toinen päätepiste on Karvian kirkko, kaunis esimerkki suomalaisesta puuarkkitehtuurista. Tämä kirkko on rakennettu vuonna 1876 ja se edustaa alueen uskonnollista ja kulttuurista historiaa. Kirkon ympäristö on rauhoittava paikka, jossa voi hiljentyä ja nauttia pyhyyden tunnelmasta.

Karvialaiset saivat joulun edellä 1780 luvan rakentaa saarnahuoneen, mutta päättivät kuitenkin rakentaa kirkon – omalla luvalla.

Karvian kirkko on arvokas osa paikallista kulttuuriperintöä ja tarjoaa vierailijoille mahdollisuuden tutustua alueen historiaan ja arkkitehtuuriin.

5. Skantz: Historiaa ja Kulttuuria

Reitin päätepiste Kulttuurikeskus Skantz, on historiallinen maamerkki, joka juontaa juurensa 1700-luvulle. Skantz on vanha linnoitus, joka rakennettiin suojelemaan Ruotsin valtakunnan itärajaa venäläisten hyökkäyksiltä. Vaikka linnoitus ei ole säilynyt täydellisenä, sen rauniot ja ympäröivä alue kertovat kiehtovaa tarinaa Suomen historiasta. Skantzissa vierailijat voivat tutustua historiallisiin näyttelyihin ja osallistua kulttuuritapahtumiin, jotka elävöittävät paikan historiaa.

Talkootyönä rakennettu katsomo on nähtävyys itsessään.

Yhteenveto

Taiteiden Reitti – Kammista Skantziin on lyhyt, mutta sisällöltään rikas 37 kilometrin reitti jolla uppoudut ympäröivään maailmaan uudella tavalla. Riippumatta siitä, oletko taiteen ystävä, historian harrastaja tai luonnon ystävä, Taiteiden Reitti tarjoaa jokaiselle jotakin.

Kesäisin reitin varrelle ilmestyvät tienvarsiasukkaat tarjoavat viihdyttävää matkaseuraa. Näistä patsaista on tullut koko Karvian yhteinen juttu, ja niiden ilmestymistä odottavat niin paikalliset kuin ohikulkijatkin.

Lähde siis seikkailuun Kammista Skantziin ja koe itse, kuinka taide, kulttuuri ja luonto voivat kohdata ja luoda unohtumattomia elämyksiä. Tämä reitti on todellinen helmi, joka ansaitsee paikkansa jokaisen matkailijan listalla.

Katso kartta

Kommentit

  • Ei vielä kommentteja.
  • Lisää kommentti