Site logo

Unescon maailmanperintökohteet

Unescon maailmanperintö-kohteet

Lähdetäänkö kiertämään Suomen Unescon maailmanperintökohteet?

Suomessa on kaikkiaan seitsemän Unescon maailmanperintökohdetta. Ensimmäisenä luetteloon lisättiin Suomenlinna ja Vanha Rauma vuonna 1991. Viimeisimpänä maailmanperintöluetteloon pääsi Merenkurkun saaristo 2006.

Suomenlinnan merilinnoitus on yksi Suomen tunnetuimmista nähtävyyksistä ja se sijaitsee Helsingin edustalla. Tämä UNESCOn maailmanperintökohde tarjoaa upeita maisemia ja mielenkiintoisia historiallisia nähtävyyksiä. Vieraile linnoituksella ja tutustu sen jännittävään historiaan.

Tietäisitkö tämän? Suomenlinna rakennettiin 1700-luvulla puolustamaan Ruotsin valtakuntaa Venäjän hyökkäyksiltä.

Salakuljettajien historia: Suomenlinnaa käytettiin 1900-luvun alkupuolella salakuljetusreittinä.

Kulttuurikeskus: Nykyään Suomenlinnassa toimii useita museoita, taidegallerioita ja kesäteatteri.

Vanha Rauma on yksi parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista Pohjoismaissa. Sen puutalot ja kapeat kadut tarjoavat ainutlaatuisen aikamatkan menneisyyteen. Kävely Vanhassa Raumassa on kuin astuisi sadunomaiseen maailmaan.

Tietäisitkö tämän? Vanha Rauma säilyi lähes vahingoittumattomana toisen maailmansodan pommituksilta.

Pitsiviikko: Joka kesä Vanha Rauma isännöi perinteistä Pitsiviikkoa, joka houkuttelee käsityöharrastajia ympäri maailmaa.

Kahviloita ja putiikkeja: Alueella on runsaasti viehättäviä kahviloita ja putiikkeja, jotka myyvät paikallisia tuotteita ja käsitöitä.

Petäjäveden vanha kirkko on upea esimerkki pohjoismaisesta puuarkkitehtuurista. Tämä 1700-luvulla rakennettu kirkko on säilynyt lähes muuttumattomana ja sen ympäristö on kaunis kaikkina vuodenaikoina.

Tietäisitkö tämän? Kirkko rakennettiin ilman nauloja, käyttäen pelkästään puuliitoksia.

Kirkon freskot: Kirkon sisätiloissa on säilynyt alkuperäisiä freskoja, jotka kertovat raamatullisia tarinoita.

Jumalanpalvelukset: Kesäisin kirkossa järjestetään edelleen jumalanpalveluksia ja konsertteja.

 

Koe ihmiskunnan luovan nerokkuuden mestariteokset Suomessa.

Verlan puuhiomo ja pahvitehdas tarjoavat näkymän metsäteollisuuden alkuvaiheisiin. Tämä UNESCOn maailmanperintökohde on säilynyt lähes alkuperäisessä asussaan ja tarjoaa mielenkiintoisen aikamatkan 1800-luvun loppuun.

Tietäisitkö tämän? Verlan tehdas oli toiminnassa vuoteen 1964 saakka ja on nykyään museo.

Erikoiskäsityöpäivät: Kesäisin Verlan kylässä järjestetään erikoiskäsityöpäiviä, joissa voi nähdä perinteisten käsitöiden työnäytöksiä.

Historiakävely: Alueella on historiakävely, joka esittelee tehtaan ja sen ympäristön historiaa.

UNESCOn maailmanperintölistalle pääseminen on monivaiheinen prosessi, joka edellyttää tarkkojen vaatimusten täyttämistä. Maailmanperintökomitea arvioi nimitykset ja tekee lopullisen päätöksen kohteen liittämisestä maailmanperintölistalle.

Sammallahdenmäki on yksi Suomen merkittävimmistä pronssikautisista hautaröykkiöalueista. Tämä mystinen ja kaunis kohde sijaitsee Rauman läheisyydessä ja tarjoaa ainutlaatuisen katsauksen pronssikauden elämään ja uskomuksiin.

Tietäisitkö tämän? Alueella on yli 30 hautaröykkiötä, joista vanhimmat ovat peräisin yli 3000 vuoden takaa.

Uskomukset ja rituaalit: Hautaröykkiöiden uskotaan olleen paitsi hautapaikkoja, myös rituaalipaikkoja, joissa suoritettiin seremonioita.

Opastetut kierrokset: Kesäisin alueella järjestetään opastettuja kierroksia, jotka syventävät ymmärrystä pronssikauden elämästä.

Struven ketju on 1800-luvun mittausketju, joka ulottuu Pohjoiselta Jäämereltä Mustallemerelle. Suomessa ketju kulkee kymmenen mittauspisteen kautta ja sen avulla määritettiin maapallon muoto ja koko tarkemmin kuin koskaan aiemmin.

Tietäisitkö tämän? Struven ketju on yksi ensimmäisistä UNESCOn maailmanperintökohteista, jotka on nimetty tieteellisen saavutuksen perusteella.

Maanmittauksen historia: Ketju on tärkeä osa maanmittauksen ja kartoituksen historiaa, ja se toimi esikuvana myöhemmille geodeettisille mittauksille.

Retkeilypolut: Useilla Struven ketjun mittauspisteillä on retkeilypolkuja ja opasteita, jotka kertovat ketjun merkityksestä.

Merenkurkun saaristo on ainutlaatuinen luonnonperintökohde, joka muodostui jääkauden jälkeisen maankohoamisen seurauksena. Alue on täydellinen retkeily- ja luontomatkailukohde, jossa voi nauttia saariston kauneudesta ja monipuolisesta luonnosta.

Tietäisitkö tämän? Merenkurkun saaristo kohoaa edelleen noin 8 millimetriä vuodessa, paljastaen jatkuvasti uutta maata.

Luontokeskus: Alueella sijaitseva luontokeskus tarjoaa tietoa saariston geologiasta, kasvistosta ja eläimistöstä.

Melonta ja retkeily: Saaristossa on erinomaiset mahdollisuudet melontaan, patikointiin ja lintujen tarkkailuun.

Vanha Rauma

 

Rauman kaupunkialue alkoi laajentua Vanhan Rauman ulkopuolelle vasta 1900-luvun alussa, ja Vanha Rauma säilyy yhä kaupungin sykkivänä sydämenä. Kapeat kadut noudattavat keskiaikaisia linjoja ja niitä reunustavat talot, joista vanhimmat ovat peräisin 1700-luvulta.

Rakennuskanta on syntynyt vuosisatojen kuluessa, muodostaen erilaisia historiallisia kerroksia. 1890-luvun purjelaivakauden suuruuden aika leimaa aluetta, jolloin moni pääkadun rakennus sai koristeellisen uusrenessanssityylisen julkisivun.

Unescon maailmanperintökohteet kartalla

Suomenlinna. Kuva: Dorit Salutskij / Helsinki Partners

Jaa tämä sivu

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email