Site logo

Yksi museo, uskomaton määrä elämyksiä

Tammisaaren EKTAmuseon tulevaisuudessa puhaltavat muutoksen tuulet. Museohallin uudistustyöt parantavat museon ja koko Raaseporin matkailupalveluja. Parin vuoden kuluttua Tammisaaren kulttuurikorttelia täydentää täysin uusi taidemuseo.

Museohallista, Porvaristalosta ja sen ulkorakennuksista, Blombergin talosta ja valokuva-ateljee Lindbladin talosta koostuva EKTAmuseo sukeltaa taiteen saloihin ja raottaa entisajan elämää autenttisessa ympäristössä. Museohallissa esillä ovat perusnäyttelyt, yleisön rakastama Helene Schjerfbeckin elämä ja taide sekä Raaseporin tarinaa kivikaudelta 1970-luvulle kuvaava Kaikkien aikojen Raasepori. Lokakuussa Museohallissa aukeaa remontin tieltä syksylle siirtynyt Kiellettyä viinaa, joka kuljettaa takaisin kieltolain aikaan.

Museonjohtaja Dan Lindholm lupaa uudistusten tuovan uusia palveluja museovieraiden lisäksi kaikille matkailijoille.

– Remontin myötä aula, jossa myös museokauppa, kahvila ja turistitoimisto sijaitsevat, saa tuplasti tilaa. Jatkossa tänne voi vaikkapa istahtaa suunnittelemaan pidemmänkin Raaseporin-vierailun ohjelmaa.

Museopihan aikaportit menneeseen

Kesällä ovensa avaavat idylliset ulkorakennukset, jotka kertovat elämästä entisajan Raaseporissa. Kaksikerroksinen porvaristalo muodostaa ulkorivinsä kanssa vanhan maatilan, joka on seissyt keskellä Tammisaarta.

– Alkuperäisenä säilynyt 1790-luvun kaupunkitalo sekä 1800-luvun punamullattu ulkorivi aittoineen ja navettoineen ovat nykyisin harvinainen näky, Lindholm kertoo.

Erityisesti lapsiperheitä kiehtoo 60-luvun asussa säilytetty Blombergin talo, jossa esineitä ei turhaan piilotella vitriinien takana vaan kaikkeen saa koskea. Lindbladin talo taas on sukupolvia yhdistävä vanha valokuvaamo; täällä isovanhemmat muistelevat menneitä ja esittelevät entisajan kuvauskalustoa älypuhelin kädessä syntyneille lastenlapsilleen.

Uusi taidemuseo kuin taideteos

Lähivuosina valmistuvan taidemuseon rungon muodostaa Albert de la Chapellen taidesäätiön kokoelma, jota täydentävät vaihtuvat taide- ja designnäyttelyt. Taidemuseo avaa museopihaan kätkeytyneen kulttuurikorttelin kadunkulkijoiden silmien eteen.

– Kutsukilpailun kautta arkkitehtitoimistoksi valittiin Amos Rexin suunnitellut JKMM. Rakennuksesta muodostuu Tammisaaren maamerkki ja taideteos jo itsessään, Lindholm iloitsee.

– Mikä tärkeintä, se avaa ennenkuulumattomia mahdollisuuksia jo ennestään monipuolisiin näyttelyihimme.

www.ektamuseum.fi

Teksti: Saana Jaakkola

Kommentit

  • Ei vielä kommentteja.
  • Lisää kommentti