Site logo

Pahkamestarin perintö elää Mellajärven pahka-ateljeessa

Moni metsässä viihtyvä voi astella samoja polkuja viikosta ja vuodesta toiseen huomaamatta, mitä lähimetsän puut koettavat kulkijoille kertoa.

Urho Kankaalla oli uskomaton kyky nähdä ja kuulla, mitä puiden kylkeen kiinnittyneet pahkat piilottelivat. Vain kevyt veitsenterän tai hiomalaikan kosketus, ja pahkuraisen pahkan sisältä paljastui koristeellinen käki, pöllö, koira tai ihmishahmo taustatarinoineen.

Ei kahta samanlaista

Ylitornion Mellajärvellä Markku Kangas perheineen pitää yllä edesmenneen isänsä pahkaperintöä. Pahka-Ateljee Urho Kangas on täynnä toinen toistaan uskomattomampia pahkateoksia pienistä metsäneläimistä huonekaluihin, joista eniten ihmetystä luo halkaisijaltaan lähes puolitoistametrisestä pahkasta syntynyt nojatuoli.

Mellajärven pahka-ateljeesta ei kahta samanlaista teosta löydy – eikä koko Suomesta toista samanlaista kohdetta.

– Isällä oli omaleimainen tyyli työstää taidettaan. Sen lisäksi, että hänellä oli ainutlaatuinen kyky nähdä pahkamöykyn karun ulkokuoren läpi, hän tapasi vuolla ja hioa työnsä viimeisen päälle valmiiksi, Markku Kangas kertoo.

”Luontoäitiä parempaa muovaajaa ei ole olemassakhaan, siksi miekhään en ole sen kansa kilpasille alkanu. Mitä ny vähän autelu, tuonu niinko paremin esile”, Urho Kangas tapasi sanoa.

Ainutlaatuisia ovat myös tarinat, joiden kautta pahkateokset todella heräävät henkiin.

– Karavaanarit järven toiselta puolen tapasivat tulla varta vasten isän tarinoita kuulemaan. Topakalta Emma-vaimoltaan pulloaan piilotellut Tenttu-Hermanni, Kuppari-Reeta ja Lemminkäinen elävät yhä isältä opittujen kertomusten kautta.

Suomen pienin kotimuseo

Kankaan perhe toivoo, että varsinkin ryhmät ottaisivat yhteyttä ennen tuloaan.

– Vaikka kolmesta sukupolvesta joko me, mummi tai lapset on melkein aina kotosalla, tulostaan ilmoittamalla voi varmistaa unohtumattoman ja tarinoiden täyteisen elämyksen.

Vierailuun voidaan yhdistää nokipannukahvit välipaloineen tai isommankin nälän sammuttava käristys tai muu lämmin ruoka. Pahkataiteen, auringossa kimaltelevan Mellajärven ja pihamaalla käyskentelevien kotieläinten – lehmien, hevosten, koirien, kissojen ja kanien – lisäksi tilalla ihastuttaa Suomen pienin kotimuseo.

– Piha-aitoissa on esillä isän keräämä, yli 200 vanhasta esineestä koostuva kokoelma, jota varsinkin vanhemmat vieraat lapsuusmuistot pinnassa ihastelevat.

Urho Kankaan pahkatöiden ostoa on turha edes ehdottaa, mutta paikallisten kädentaitajien kuksia on matkamuistoksi tarjolla.

– Enemmänkin aiheeseen sopivia käsitöitä myyntipöydälle on tarkoitus hankkia, joko itse tehden tai muilta tekijöiltä hankkimalla, Kangas tuumaa.

– Isän pahkatyöt pysyvät kuitenkin omilla paikoillaan – se on perintö, jota vaalimme viimeiseen asti.

www.pahka-ateljee.com

Teksti: Saana Jaakkola Kuvat: Pahka-Ateljee Urho Kangas

Kommentit

  • Ei vielä kommentteja.
  • Lisää kommentti