Site logo

Rovaniemellä sijaitseva Arktikum-talo on suosittu nähtävyys ja kulttuurikohde, joka kätkee sisäänsä museon ja tiedekeskuksen sekä modernin kokous- ja kongressitalon. Mielenkiintoisia näyttelyitä vierailijoille tarjoavat Arktikumissa toimivat Lapin maakuntamuseo ja Arktinen keskus.

Arktikum on hyvä lähtöpiste matkalla pohjoiseen. 

  – Meiltä saa tarvittavan taustatiedon niin Lapista kuin arktisesta alueestakin, ja sen turvin on sitten helpompi lähteä tutustumaan tähän erikoislaatuiseen alueeseen, toteaa Arktikumin toimitusjohtaja Hannele Koskiniemi

Arktikumiin tullaan sisään talon eteläpäässä sijaitsevasta puolikaaren muotoisesta uudisrakennuksesta. Sen jatkona on pitkänomaisen talon näkyvin osa, 172 metriä pitkä lasiputki, joka johdattaa vieraat fyysisestikin kohti pohjoista. Vaikuttavassa rakennuksessa on hyödynnetty runsaasti luonnonmateriaaleja. 

Revontuliteatteri. Kuva: Lapin maakuntamuseo

Arktikumin näyttelyt esittelevät mielenkiintoisella ja monipuolisella tavalla Suomen Lappia ja arktisia alueilta. Näyttelyt on sijoitettu maan alle, aivan kuten pohjoisen eläimet suojautuvat lumen alle arktisessa talvessa. 

Lappilaisten elämää 

Lapin maakuntamuseon perusnäyttelyistä Pohjoiset keinot esittelee laajasti pohjoisen ihmisen ja luonnon selviytymistarinaa. Näyttelyssä on eroteltu kolme aluetta, Rovaniemi, Peräpohjola ja Ylä-Lappi. Näyttelysalien aiheet johdattavat muinaisuudesta nykyaikaan valottaen kulttuurikehityksen syitä ja seurauksia. 

Näyttelyssä voi tutustua kymmeniin lappilaisiin pienoistarinoihin laajojen dioraamojen, pienoismallien, kuvakollaasien, filmi- ja äänimaailman, karttojen ja näyttöpäätteiden avulla. Nähtävänä on myös satoja kulttuuriesineitä ja kymmeniä pukuparsia sekä Lapin luonnon tunnusomaisin kasvi- ja eläinmaailma. 

Lappilaisten mailla 

Arktikumissa toimiva Lapin yliopiston Arktinen keskus on arktisen osaamisen keskus, joka tekee huipputasoista tutkimusta, kouluttaa arktisten kysymysten osaajia sekä välittää tietoa arktisesta alueesta ja siihen liittyvästä tutkimuksesta. 

Arktisen keskuksen tiedekeskusnäyttely Muuttuva Arktis esittelee pohjoisten alueiden olosuhteita, luontoa, kulttuureja ja ääriolosuhteisiin sopeutumista sekä monitieteellistä arktista tutkimusta kiinnostavalla ja interaktiivisella tavalla. Näyttelyssä tuodaan esille pohjoisten alueiden kohtaamia muutoksia, kuten ilmastonmuutosta ja alkuperäiskansojen asemaa muuttuvassa maailmassa. 

Yksi perusnäyttelyn vetonauloista on revontuliteatteri, jossa voi seurata kattoon heijastettavaa kolmiulotteista revontulianimaatiota. Näyttelyssä on myös kylmähuone, jossa on ympäri vuoden jäätä. Vaihtuvat erikoisnäyttelyt esittelevät arktisen tieteen saavutuksia, pohjoista luontoa ja alueesta kertovaa taidetta. Lisätietoa kiinnostuneille tarjoaa Arktisen keskuksen kirjasto, joka tuo arktista tietoa kaikkien kiinnostuneiden saataville. 

  Arktikum-talo on avoinna ympäri vuoden. Näyttelykierroksen jälkeen kannattaa poiketa kahvilla Arktikum Caféssa ja ostoksilla Arktikum Shopissa, josta voi ostaa tuliaisiksi aitoja lappilaisia käsitöitä. 

www.arktikum.fi

Teksti: Eeva Oksman

Kommentit

  • Ei vielä kommentteja.
  • Lisää kommentti