Site logo

Historiallinen Hahkialan Kartano elää ympäristön ehdoilla

Suomen ensimmäisen oikeuskanslerin Axel Charpentierin rakennuttama barokkikartano kohoaa keskellä hämäläistä maalaisidylliä. Hämeenlinnan Hauholla kolmen järven syleilyssä sijaitseva Hahkialan Kartano kätkee kiviseiniensä sisään vangitsevia tarinoita vuosikymmenten takaa.

Hahkialan vieraina viihtyneet presidentit RytiRelanderStåhlbergKallio ja Svinhufvud ovat kukin saaneet kartanon päärakennuksesta nimikkomakuuhuoneensa. Niin myös säveltäjämestari Sibelius, jonka vaimo Aino oli Charpentierin vaimon serkku.

Hevospatsas Hahkialan Kartanon barokkipuutarhassa. Kuva: Mikaela Holmberg

On hyvä tietää, että presidenttien huoneet kiehtovat muitakin kuin majoittujia. Paha luutnantti siirtelee seinille ripustettuja tauluja ja piilottelee niitä huonekalujen taakse. Pohjimmiltaan henki on kuitenkin hyväntahtoinen, sillä erityisesti Rytin huoneessa vieraat havahtuvat keskellä yötä tuntien kuin jokin seisoisi sängyn äärellä peitellen heitä uneen.


Rikkautta luontoarvoista

Vuonna 2001 nykyinen isäntä osti Hahkialan Kartanon tavoitteenaan palauttaa tila alkuperäiseen asuunsa. Omistajanvaihdos toi Hahkialaan luonnonmukaisen arvomaailman, jonka ympärille kartanon nykytoiminta rakentuu. 

Hahkialan Kartanon upeaa barokkipuutarhaa. Kuva: Imagokuva, Kippola

Ensimmäinen askel oli kunnostaa puutarha-arkkitehti Paul Olssoninsuunnittelema suuri barokkipuutarha entiseen loistoonsa. Lämmitys ja ilmanvaihto vaihdettiin vihreämpään, ja kartanolle rakennettiin kaksi omaa jätevedenpuhdistamoa. Nyt Hahkialassa hoidetaan kosteikkoja lintujen pesinnän turvaamiseksi, ja riistaruokinnalla halutaan varmistaa metsien asukkien monimuotoisuus. Kasvukaudella järvien ympäröimiä rantaruohikkoja hoitaa lauma Highlander-karjaa.

Kasvukaudella järvien ympäröimiä rantaruohikkoja hoitaa lauma Highlander-karjaa. Kuva: Mikaela Holmberg

Toimitusjohtaja Anne Pekkanen kertoo ekologisen ajattelun kantavan kartanokeittiöön asti. Raaka-aineiden puhtauden varmistaa lähituottajien sekä paikallisten kalastajan, marjastajien ja sienestäjien verkosto sekä kartanon omat yrtti- ja omenatarhat. Riistaruuistaan tunnettu tilausravintola käyttää annoksissaan vain vapaana kasvanutta riistaa.
  – Tilapuodista vieraat voivat ostaa muun muassa omista omenoista valmistettua mehua, chutneyta ja sinappia, Pekkanen lisää.
  Pitkäjänteinen työ kantaa hedelmää. Joulukuussa 2017 Hahkialan Kartanolle myönnettiin arvostettu Wildlife Estates -status, joka kertoo kestävästä riistanhoidosta ja panostuksesta luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi.


Moderni matka menneeseen

Kokousten, koulutusten ja juhlien pitopaikkana tunnettu Hahkiala kiehtoo myös matkailijaryhmiä, jotka saapuvat nauttimaan kartanobuffetin antimista. Samalla ryhmät pääsevät tutustumaan lumoavaan puutarhaan sekä kartanon tiloihin ja tarinoihin. Entisaikaa ilmentäviä huoneita koristavat alkuperäiset kakluunit sekä seinillä komeilevat trofeet ja muotokuvat.

Hahkialan Kirjasto trofeineen ja yksi hienoista kakeluuneista kuva Mikaela Holmberg

  – Kartanokierrosten ohessa suosittu ohjelmanumero on Musiikkisalissajärjestettävä taide-elämys Sibelius-matinea, jossa pianotaiteilija Tuomas Nikkanen johdattelee “Jannen” roolissa hieman erilaisten kertomusten äärelle, Pekkanen vinkkaa.

Flyygelin ääressä Tuomas Nikkanen. Kuva: Mikaela Holmberg

Kartanoon voi tutustua Tapahtumatuotanto Voltin toteuttaman Hahkiala Experience -mobiilisuunnistuksen, avulla. Kirrinen-järven äärellä voi löylytellä Kultarannan rantasaunan tarkassa kopiossa. Ilta paljussa tähtitaivaan alla on täydellinen päätös kartanovierailulle.

Pulahdus järveen virkistää löylyttelyn välissä. Kuva: Imagokuva, Kippola

Villa Hahkiala majoittaa matkailijoita rauhalliseen, kartanonäkymien kruunaamaan järvenrantamaisemaan.
www.hahkiala.com
www.villahahkiala.webnode.fi

Teksti: Saana Jaakkola

Kommentit

  • Ei vielä kommentteja.
  • Lisää kommentti