Site logo
Minne pääsiäisenä?
Mitä kivaa voitais tehä?

Pääsiäinen 2024

Tervetuloa Pääsiäinen 2024 -sivulle!

Tarjoamme katsauksen mitä Suomessa tapahtuu ja mitä kivaa voi tehdä pääsiäisenä.

Selaa kohteita, tutustu niihin myös karttamme avulla ja suunnittele pääsiäisen viettotapoja.

Sisällytä pääsiäiseen hiljentymistä, rentoutumista ja toimintaa sopivassa suhteessa!

Tiput symboloivat pääsiäisperinteessä uutta elämää.

 
Pääsiäisenä munat tuo usein kuitenkin pupu, mutta esimerkiksi Sveitsissä samaa työtä toimittaa käki ja Saksassa muun muassa kettu tai hanhi.

Minne mennä pääsiäisenä 2024?

Onko Lahti Suomen pääsiäiskaupunki 2024?

Pääsiäinen on aika, jolloin moni suomalainen suuntaa eri puolille maata viettämään keväistä juhlaa ja nauttimaan erilaisista tapahtumista. Vuonna 2024 Lahdessa näyttää olevan runsaasti pääsiäiseen liittyviä tapahtumia, kuten Kärsimystie-katunäytelmä, Pääsisäismyyjäiset ja Pääsiäiskonsertti, jotka tarjoavat monipuolista ohjelmaa niin paikallisille asukkaille kuin vierailijoillekin.

Palanderin talo pääsiäisenä

Palanderin talon  pääsiäinen tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua perheen juhlatapoihin ja perinteisiin. Pääsiäisenä Palanderin talossa tapahtuu paljon, tule tutusmaan!

Helsinki

30.3. klo 21-22:30 Via Crucis-Ristin tie, Senaatintori, Helsinki

Senaatintorilla esitetään pääsiäislauantaina Via Crucis, jonka ohjaa toista kertaa Markku Arokanto. Näytelmän näyttämönä on tänä vuonna Senaatintorin ja sitä ympäröivien rakennusten kuten Tuomiokirkon portaat.

Via Cruciksen teemana on ”valosta pimeyteen, pimeydestä kirkkauteen”.  Esitys perustuu keskiaikaiseen eurooppalaiseen Via Crucis eli ristintien -perintöön, jonka tärkeimpiä arvoja on ollut halki vuosien yhteisöllisyys. 

30.3. klo 18:30-22 Seurasaaren pääsiäiskokot, Seurasaari, Helsinki

Lankalauantaina roihuavat pääsiäiskokot. Lasten toivotaan pukeutuvan kokoille trulleiksi ja he voivat myös esittää itse valitsemiaan lauluja tai runoja. Ensin sytytetään pienempi narrikokko ja myöhemmin varsinainen pääsiäiskokko. Juhlakentän grillipaikalla voi paistella omia eväitä tai ostaa Juhlakentän kioskista kylmiä ja kuumia juomia, pikkupurtavaa sekä kylmiä makkaroita grillattavaksi.

29.3.-1.4. klo 10-18 Pääsiäissaari, Korkeasaaren eläintarha, Helsinki

Pääsiäisenä Korkeasaaressa ulkoillaan, tarkkaillaan eläimiä, etsitään kevään merkkejä ja seikkaillaan eläintehtävien parissa.

Sisäänpääsy 13-20€, alle 4-v. vapaa pääsy

Espoo

30.3. klo 12-20 Koko perheen pääsiäistapahtuma Vermossa, Espoo

Pääsiäislauantai antaa jo todellisen lähtölaukauksen ravikevääseen, kun Vermossa ravataan perinteiset suurkilpailut Helsinki-Ajo ja Uudenmaan Upein juostaan Vermon ovaalilla. Näköalaravintola Ravillassa on juonnettua ohjelmaa. Ravien hevoslähdöt klo 13-17.

Koko perheen tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy. Päivän aikana on paljon ilmaista ohjelmaa lapsille ja lapsenmielisille. Lisäksi luvassa on tehtävärata lapsille ja pieniä yllätyspalkintoja.

28.3., 30.3. ja 31.3. Museo Leikin pääsiäinen, Espoo

Museo Leikissä juhlistetaan pääsiäistä kiirastorstaina, lankalauantaina ja pääsiäissunnuntaina hauskalla ohjelmalla. Luvassa on pupujahtia, taikasauvojen askartelua, yllätyslelutyöpajoja sekä pääsiäismunien koristelua.
28.3. klo 11-16, 30.3. klo 10-17, 31.3. klo 10-17.

30.3. klo 10-13 Pääsiäisen minikranssi-työpaja, Lasten kulttuurikeskus Aurora, Espoo

Tervetuloa pääsiäislauantain taidepajaan! Keväinen minikranssi -työpaja tarjoilee kevään värejä, metsän tuoksuja, äänimaisemia ja sadunomaista tunnelmaa! Minikranssin koristeet on katettu kauniiseen kukkabuffettiin. Askartele minikransseja joita voit koristella luonnonmateriaaleilla, kuiva- ja leikkokukilla, pajunoksilla ja värikkäillä höyhenillä! Kranssilla voit ilahduttaa itseäsi tai antaa lahjaksi ystävälle!

Vantaa

29.3.-31.3. Pääsiäinen ilmailumuseolla, Vantaa

Pääsiäisenä Ilmailumuseolla lennetään sekä mielikuvituksen siivin että Draken-simulaattorilla. Perjantaina ohjelmassa ilmaisilta klo 16-20 ja lauantaina yleisöopastus klo 13 sekä lastenopastus klo 14. Lisäksi omatoimimatkailijoille Siivekäs suunnistus ja pääsiäismuna-askartelua.

30.3. klo 11-13 Pieni pääsiäistapahtuma Håkansbölen kartanolla, Vantaa

Tervetuloa nauttimaan pienestä pääsiäistapahtumasta Håkansbölen kartanolla! Ohjelmassa mm. pääsiäismunien maalaamista, aittanäyttelyitä, pääsiäispupun runorumba kartanonpuistossa, pääsiäismunajahti ja Vaaralan palokunta esittelee toimintaansa. Kahvila-ravintola Håkansissa on tarjolla myös brunssi sekä monenlaista muuta purtavaa pääsiäisen herkkuhetkiin.

31.3. klo 18-19 Sounds of Mercy: Pääsiäiskonsertti He Has Risen Tikkurilan kirkossa / Valoa kohti –konserttisarja, Vantaa

Gospelkuoro Sounds of Mercy pitää Tikkurilan kirkossa pääsiäisen ilosanomaa ja lohdullista viestiä pulppuavan konsertin, joka huipentaa tämän vuotisen Valoa kohti -konserttisarjan. Illan aikana kuullaan mukaansatempaavaa afroamerikkalaista kuoromusiikkia mm. artisteilta Kirk Franklin ja Israel Houghton. Kuoroa johtaa mm. huippusuositun Elämäni Biisi -ohjelman bändistä tuttu Jepa Lambert, joka on tuttu kasvo monien suosittujen artistien taustalla. 

Vapaa pääsy, ohjelma 10€

Majoitu pääsiäisenä mukavasti

Mistä on pääsiäinen tehty?

Pääsiäisen keväiset koristeet Suomessa sisältävät usein koivunoksia, pajunkissoja ja narsisseja. Lapsiperheet ja koulut osallistuvat perinteisiin maalaamalla munia, kasvattamalla rairuohoa ja koristelemalla keltaisilla pääsiäistipuilla, pupuilla sekä suklaamunilla.

Turun seutu

30.–31.3. klo 10–16 Luostarinmäen pääsiäinen, Turku
Koko perheen pääsiäistapahtuma. Työnäytöksiä, työpaja ja pääsiäisteemaisia tietovartteja suomeksi ja ruotsiksi.

Apteekkimuseo & Qwenselin talo, Turku
Pääsiäisen opastukset 30.–31.3. klo 14, museon sisäpihalla voi ratkaista omatoimisen apteekkarin kukon pääsiäistehtävän, Elämän ja kuoleman elohopea -näyttely, Café Qwenselissä tarjolla pääsiäisherkkuja.

La 30.3. klo 23-0:30 Pääsiäisyön messu, Naantalin kirkko
Perinteinen pääsiäisyön messu

Porin seutu

Kävelyretki Kallo & Uniluoto
Suuntaa kävelylle Kalloon ja Uniluotoon aistimaan meren rauhaa puhtaimmillaan. Myös Cafe Kallo avaa ovensa talven jälkeen juuri sopivasti pääsiäiseksi. Kahvila auki pe-ma klo 11-18.

Munakarin nuotiopaikka
Lietteiden reitin päätepisteenä toimiva Munakarin nuotiopaikka on oiva kohde koko perheen eväsretkelle! Matkaan voi lähteä myös Seikkailupuisto Huikeen pysäköintialueelta.

30.3. Muumaan pääsiäinen, Merikarvia
Kaikkea kummaa! Haisurohtoa noidan mökissä, tiput ilmestyvät hellyyskoppaan ja Kukon munatkin on hukassa. Merikarvian maalla keväthauskaa koko suvun retkelle! Avoinna päätalon lounas-kahvila klo 11-15 (lapsiperheen lounas 11-14). Omia eväitä voi grillailla pihapiirin nuotiopaikoilla sekä karjaköökin takkatulilla (puut sisältyvät lipun hintaan).

30.3. Pääsiäismarkkinat
Perinteiset Porin pääsiäismarkkinat levittäytyvät kävelykadulle ja kauppatorille pääsiäislauantaina. Myyntiaika kävelykadulla 9-18, kauppatorilla 9-15.

Tampereen seutu

30.3. klo 11-16 Tallipihan lankalauantai, Tampere

Käsityöläisten torimyyntiä uniikkeine tuotteineen. Maksuttomassa askartelupajassa lapset pääsevät askartelemaan pupun korvia, noidan hattuja ja taikasauvoja! Tapahtumassa pääsee halutessaan myös taluttamaan ponia ja ihastelemaan suloisia alpakoita. Lisäksi Tallipihan kahvila ulkoterasseineen palvelee normaalisti.

31.3. klo 11 Pääsiäisen juhlamessu, Tampereen Luther talo

Lahden seutu

30.–31.3. Lahden museot
Pääsiäisenä löytyy tekemistä Lahden museoissa. Hiihtomuseo, TV- ja Radiomuseo Mastola sekä Visuaalisten taiteiden museo Malva ovat avoinna pääsiäisen aikaan la-su, suljettuna pitkäperjantaina sekä toisena pääsiäispäivänä maanantaina.

28.–30.3. Kärsimystie-katunäytelmä, Lahti

Jeesuksen dramaattinen viimeinen matka kulkee kaupungintalolta Ristinkirkolle, jonka edustalla esitetään näytelmän loppukohtaus: ristiinnaulitseminen ja ylösnousemus.

  • To 28.3. klo 21-22.30 kenraaliharjoitus (avoin yleisölle)
  • Pe 29.3. klo 21-22.30 ENSI-ILTA
  • La 30.3. klo 21-22.30 2. ESITYS

La 23.3. klo 10-14 Käsityökeskus Kankurin Ilon Pääsisäismyyjäiset, Lahti
Käsin tehtyjä tuotteita – keväisiä koristeita, leivonnaisia, lahjaideoita ja arjen apulaisia. Myyjäisistä löydät myös herkkuja pääsiäisen kahvipöytään ja lisäksi myös Kankurin Ilon myymälä ja kahvila on avoinna.

Ma 1.4. Pääsiäiskonsertti, Sysmän Pyhän Olavin kirkko
Asikkalan kamarikuoro Cantus Aquae ja Sysmän kamarikuoro esittävät pääsiäisajan musiikkia.

Muualta poimittuja

15.3.–2.4. Pääsiäisen munapolku, Hämeenlinna

Hämeenlinnalaisten yritysten näyteikkunoissa voit ihastella erilaisten kulttuurien kauniita pääsiäismunia. Mahdatko löytää kaikki 13 munaa? 

Kierrä ja nauti pääsiäisen ja kevään tunnelmasta koko perheen voimin!

Jyväskylän seutu

23.3–1.4. Jyväskylän Pääsiäinen – Taidefestivaali Jyväskylässä
Sovinnon näkökulmia ja valon pilkahduksia konfliktien ja kärsimyksen keskelle – Jyväskylän seurakunnan pääsiäisajan taidefestivaali levittäytyy jälleen kirkkoihin ja eri puolille kaupunkia.

La 30.3. klo 10-16 Lampureiden pääsiäismarkkinat @ Toivolan vanha piha, Jyväskylä
Keväiset pääsiäismarkkinat, jossa tarjolla kahvilaherkkuja, ruokaa, lampureiden myyntipöydät makasiinissa sekä tietenkin rentoa yhdessäoloa.

Kuopion seutu

Ke 27.3. Pääsiäisnäytelmä Ristin tie, Nilsiän kirkko
Elämyksellinen pääsäisnäytelmä esitetään kolme kertaa klo 10, klo 12 ja klo 17.

Su 31.3. klo 12-12.30 Lasten naamiaislasku, Tahkovuori
Pääsiäissunnuntaina pukeudutaan! Yleisen naamiaispäivän lisäksi luvassa on perinteinen Lasten naamiaislasku, jossa jokainen palkitaan! Vapaa pääsy.

26.3.–1.4. Porsche On Tour -kiertue, Tahkovuori
Piazzan kulmalla – koe ainutlaatuinen Porsche-elämys!

Oulun seutu

La 30.3. klo 19-23 Pääsiäistanssit Oulunsuunpirtillä Iskelmälaulaja J.Eskelisen tahdissa, Oulu

Upeaääninen ja karismaattinen iskelmälaulaja J.Eskelinen -saapuu tanssittamaan Onnenkulkurit yhtyeen kanssa pääsiäislauantaina Oulunsuun Pirtille! Luvassa takuuvarmat ja hyvät tanssit! Liput 17 €, maksuksi käy käteinen tai kortti.

Ma 1.4. klo 13-16 Pääsiäisen kuntotanssit Heiton talolla, Haukipudas

Pääsiäisen Kuntotanssit Heiton talolla (Törmäntie 15, Haukipudas) Musiikista vastaa: Sari Turpeinen & Pauli Raivio Liput 12 € / käteinen.

Puuttuuko kohteesi kartalta?

Voit lisätä oman kohteesi kartalle ja portaaliin joko Kotimaassa Maksuton tai laajemmalla Kotimaassa Startti -paketilla.

Miten pääsiäistä vietetään Suomessa?

Suomessa pääsiäistä vietetään monin eri tavoin, ja perinteet vaihtelevat hieman eri alueilla ja perheissä. Joitakin yleisiä tapoja, joilla pääsiäistä vietetään Suomessa, ovat:

  1. Pääsiäiskoristeet: Monet suomalaiset koristelevat kotejaan pääsiäisenä keväisillä koristeilla, kuten koivunoksilla, pajunkissoilla, narsisseilla ja pääsiäistipuilla. Myös maalatut munat ja suklaamunat ovat suosittuja koristeita.

  2. Ruokaperinteet: Pääsiäisen ruokaperinteisiin kuuluvat muun muassa lampaanpaisti, mämmi (makea ruispuuro), pasha (venäläinen pääsiäisherkku) ja erilaiset keväiset salaatit ja vihannekset. Suklaamunat ja muut makeiset ovat myös osa pääsiäisen herkkupöytää.

  3. Uskonnolliset perinteet: Monille suomalaisille pääsiäinen on myös uskonnollinen juhla, ja osallistuminen kirkon järjestämiin pääsiäismessuihin ja -tilaisuuksiin on osa pääsiäisen viettämistä.

  4. Lepo ja yhdessäolo: Pääsiäinen on usein aikaa, jolloin perheet ja ystävät kokoontuvat yhteen viettämään aikaa yhdessä. Lepo ja rentoutuminen ovat tärkeä osa pääsiäisen viettoa monille suomalaisille.

  5. Ulkoilu: Keväinen sää houkuttelee monia suomalaisia ulkoilemaan pääsiäisen aikana. Retkeily, kävely ja muut ulkoiluaktiviteetit ovat suosittuja pääsiäisen viettoon kuuluvia aktiviteetteja.

Nämä ovat vain joitakin tapoja, joilla pääsiäistä vietetään Suomessa, ja perinteet voivat vaihdella yksilöiden ja perheiden välillä.