Hervannassa sijaitsevan Poliisimuseon uusi perusnäyttely Poliisi paikalla! esittelee poliisin ja järjestyksenpidon historiaa kronologisesti alkaen keskiajan noitavainoista vuonna 2015 kärjistyneeseen maahanmuuttokriisiin ja kyberrikollisuuteen.
Poliisin toimintaa ennen...Kuva: Poliisimuseo
...ja nyt. Kuva: Sami Hätönen – Näiden päätepisteiden väliin mahtuu mielenkiintoisia käänteitä, kuten majesteettirikoksia, kieltolain kiertämistä, huumausainerikoksia ja aktivismia – ihan vain muutamia mainitakseni, vinkkaa näyttelyn rakentamisessa vahvasti vaikuttanut tutkija Juha Vitikainen.
Mitä tapahtuikaan käräjäkivillä?
Uusien aiheiden, näkökulmien ja esineiden lisäksi Poliisi paikalla! hyödyntää entistä enemmän tämän päivän esitystyylejä ja tekniikkaa. Elämyksellisyyttä on lisätty muun muassa audiovisuaalisten materiaalien ja näyttelijöiden voimin koostettujen dramatisointien avulla.
– Haluamme herättää näyttelyllä huomiota kävijöiden keskuudessa ja synnyttää vahvoja vau-efektejä. Monivuotisen perusnäyttelyn on kestettävä aikaa paitsi tekniseltä toteutukseltaan myös sisällöltään – näyttelyssä jaksaa vierailla useamminkin kuin kerran, Vitikainen lupaa.
Liikenteen ohjausta entisajan tapaan. Kuva: Poliisimuseo
Partion matkassa nykypäivänä. Kuva: Sami Hätönen Rinnakkaisteemana näyttelyssä on esillä rikollinen maisema, siis rikos- ja onnettomuustapaukset, joiden kautta tarkastellaan poliisin ja kansalaisten suhdetta sekä järjestyksenvalvojan roolia eri aikoina muutoskohtia, ilmiöitä ja ääripäitä korostaen. Tutuiksi tulevat myös rikoshistorian keskeiset paikat kautta vuosisatojen.
– Varhaisemmalta kaudelta erinomainen esimerkki on vanhaan tapaoikeuteen liittyvät käräjäkivet, tuoreemmalta ajanjaksolta taas poliisitalon miehistö- ja varustehuoneet sekä hälytyskeskus. Museovieraille käy myös selväksi, missä mentiin päin Brinkkalaa.
Pommeja ja pyövelin työvälineitä
Uutta Poliisimuseossa on myös yhteistyö KRP:n Rikosmuseon kanssa, minkä ansiosta vain koulutustarkoituksessa palvelevan Rikosmuseon esineistö pääsee vihdoin suuren yleisön nähtäville.
Rikosmuseon esineistöistä nähtävänä on mm. Kuopion lääninmestaajan käyttämä mestauskirves. Kuva: Poliisimuseo Vitikainen mainitsee Rikosmuseon esineistöstä pari ihon kananlihalle nostattavaa täkyä taustatarinoineen; näitä ovat Kuopion lääninmestaajan käyttämä mestauskirves ja Pellervo "Peuhu" Takatalon toimintaan liittyvä, sardiinilaatikkoon pakattu räjähtämätön pommi, jonka tarkoitus oli sabotoida 40-luvulla rautatiekiskoja Tampereen Rukkamäessä.
Uusia tuulia poliisikamari Pokelassa
Perusnäyttelyn lisäksi uuden ilmeen on saanut Poliisimuseon lastenosasto Pokela.
– Helmikuussa uudistuneena avattu poliisikamari Pokela on nyt osana perusnäyttelyä. Kristian Huitula on luonut Pokelaan uusitun sarjakuvaseinän. Lapsille on entistä enemmän leikkitilaa ja paljon uutta, mielekästä tekemistä. Pulpetin äärellä perheen pienimmät pääsevät kuuntelemaan lasten kysymyksiä poliisin työstä, Vitikainen kertoo.
Perusnäyttelyn rakentamisen loppumetreillä mielessä siintävät jo uudet suunnitelmat.
– Reilun vuoden kuluttua on uuden, vaihtuvan erikoisnäyttelyn vuoro. Siinä pääsemme hyödyntämään Rikosmuseon hallussa olevaa väärennetyn taiteen kokoelmaa, Vitikainen paljastaa. |