Nro Kesälehti
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kanta-Häme, Hattula, Parola, Panssarimuseo, juhlavuosi, paraati, Perhepäivä

Kanta-Häme


Sodanaikaiset Stu 40 "Sturmi" rynnäkkötykit olivat koulutuskäytössä vuoteen 1966 saakka. Kuva: Panssarimuseo

Panssarimuseossa aika pysähtyy ja voima jyllää

Hämeen sydämessä, Hattulan Parolassa sijaitseva Panssarimuseo perustettiin vuonna 1961 vaalimaan panssari- ja panssarintorjuntajoukkojen perinnettä. Museossa voikin kokea samalla kertaa panssareiden huuman ja historian lehtien havinan. 


  Panssarimuseo sai aikanaan alkunsa, kun puolustusvoimat luopui sodanaikaisesta kalustostaan. Historiallisesti merkittävää kalustoa ei haluttu jättää heitteille, vaan säilyttää myös tuleville polville. Panssarimuseon perustamisesta ja ylläpidosta vastasi alkuun Panssarikilta, sittemmin vetovastuun on ottanut Panssarimuseosäätiö


Kalustoa Panssarimuseon uusissa rinnekatoksissa jatkosodan aikaisissa suomalaisten panssarivaunujen tunnuksissa. Kuva: Panssarimuseo
  Nykyään museon kokoelmissa on panssarivaunuja Suomen itsenäistymisen ajoilta tähän päivään asti. Vanhin kokoelmista löytyvä esine on panssarivaunun ”esiaste”: panssarijuna. Satoja tonneja painavan junan historia ulottuu osittain jo aikaan ennen Suomen itsenäisyyttä. Löytyypä vastaavasti kokoelmista myös selvästi uudempaa tekoa oleva Leopard 2A4- taistelupanssarivaunu. 


T-55 Tankkituvan edustalla. Kuva: Panssarimuseo
  Perusnäyttelyiden lisäksi Panssarimuseossa on esillä vaihtuvia näyttelyitä. Yksi kesän vaihtuvista näyttelyistä, Pommarit talvisodassa – panssarintorjuntaa tilapäisvälinein, on huomionosoitus sille, että talvisodan alkamisesta tulee kuluneeksi 80 vuotta. 

Ei pelkkää terästä

  Panssarimuseossa noin puolet kalustosta toimii edelleen. Vapaaehtoisten panssarikiltalaisten voimin järjestetään toimintanäytöksiä museolla ja kalustoa viedään näytille myös erilaisiin tapahtumiin. 


Panssarimuseon perinteiset tapahtumat kiinnostavat kaikenikäisiä. Kuvat: Panssarimuseo
  Tänä vuonna panssarijoukot täyttävät 100 vuotta. 

  – Juhlavuoden tapahtumaa vietetään 12. heinäkuuta Parolannummella. Isoon Panssarivaunujoukot 100 v -paraatiin osallistuu kymmeniä panssarivaunuja ja mukana on myös museokalustoa reilu puoli tusinaa, Panssarimuseon johtaja Simo Hautala kertoo. 

Patruunalaukku tuliaisena

  Koska Panssarimuseo on erityisesti lapsiperheiden suosiossa, järjestetään museossa kesäkuun lopulla perinteinen Perhepäivä. Tällöin on paljon tekemistä kaikenikäisille ja kiertelyn lomassa voi välillä käydä hyppimässä pomppulinnassa, rapsutella halikoiria tai käydä tela-ajelulla. 

  Kesälomalaisen on helppo poiketa moottoritien varrella sijaitsevaan Panssarimuseoon, sillä parkkipaikkaa ei tarvitse etsiskellä ja museossa on huomioitu myös esteettömyys. Matkamuistoksi saattaa tarttua vaikkapa patruunalaukku tai kypärä, jota voi ihmetellä kotona vielä talvellakin. 

http://www.panssarimuseo.fi

Tekstin kirjoittiElina Lammela


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »