Nro Kesälehti
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kanta-Häme, Ypäjä, Hevosopisto, Loimijoki, Loimijoki Golf, Ypäjän Musiikkiteatteri, majoitus

Kanta-Häme


Orien vauhtia Ypäjän Hevosopiston laitumella. Kuva: Hevosopisto

Hevostelua ja kulttuuria Loimijokilaakson syleilyssä  

Kanta-Hämeessä sijaitseva Ypäjä on kiistatta hevospitäjien aatelia. Hevosihmisille kunta voi tarjota kiinnostavien matkakohteiden lisäksi myös ainutlaatuisen asuinympäristön.


  Tähän asti Ypäjän mainetta hevoskuntana on pitänyt yllä ennen kaikkea Ypäjän Hevosopisto monipuolisine palveluineen. Nyt paikkakunnalle on kaavoitettu uusi Honkalan asuinalue, joka on suunniteltu juuri hevosten kanssa elämiseen. Tallirakennuksen lisäksi isoimmille tonteille voi rakentaa jopa maneesin. 

  Honkala sijaitsee kävelymatkan päässä niin keskustasta kuin Ypäjän hevosurheilualueeltakin, josta löytyvät muun muassa ravi- ja hiittirata, lukuisat ratsastuskentät ja maastoesterata. 

  – Alueelta pääsee helposti myös vaellusreiteille, joita riittää kuljettavaksi noin 30 kilometrin verran. Reiteillä on luvallista kulkea hevosten kanssa, ja matkan varrelta löytyy useita taukopaikkoja, joissa voi tehdä tulet, paistaa makkarat tai jopa yöpyä, Ypäjän tekninen johtaja Jouko Käkönen kertoo. 


Hevosopiston alueella sijaitsee myös Hevosurheilumuseo. Kuva: Ypäjän kunta
  Vaellusreitit tarjoavat myös matkailijoille hyvän mahdollisuuden lähteä tutustumaan kauniiseen maalaispitäjään, hevosella tai ilman. 

Jokiseikkailu kutsuu

  Yksi tapa lähteä tutustumaan kulttuurihistoriallisesti merkittäviin Loimijokilaakson maisemiin on hypätä kanoottiin tai vaikka SUP-laudan päälle ja suunnata Ypäjän halki virtaavalle Loimijoelle. Joen varteen on tehty useita rantautumispaikkoja, joista pääsee aloittamaan oman seikkailunsa tai rantautumaan.


Loimijoen varteen on tehty useita rantautumispaikkoja helpottamaan jokiretkelle lähtöä. Kuva: Ypäjän kunta
  Loimijokea eteenpäin lipuessaan matkailija löytää maalaismaisemien keskeltä myös laajalle levittyvät viheriöt. Loimijoki Golf on laajentanut toimintaansa, ja 18-reikäisen radan lisäksi alueelle valmistuvat tulevan syksyn aikana 9-reikäinen par 3 -rata sekä frisbeegolfrata. Kävijöitä palvelee myös Klubiravintola


Loimijoki Golfin 18-reikäisen radan lisäksi alueelle valmistuvat tulevan syksyn aikana 9-reikäinen par 3 -rata sekä frisbeegolfrata. Kuva: Ypäjän kunta.

Teatteria kaikenikäisille

  Tänä kesänä teatterin ystäviä hellitään Ypäjällä. Vuodesta 1985 toiminut Ypäjän Musiikkiteatteri tarjoaa yhden esityksen sijasta kolme laadukasta näytelmää. 


Katto-Kassisena Ypäjällä lentelee Nestori Kyyrä. Kuva: Birre Bono
  Ypäjän musiikkiteatterikesä 2019 -festivaalin pääteoksena nähdään maailmankuulu musikaali West Side Story, lasten ilona seikkailee Katto Kassinen, ja Paavo 1,5 tuo lavalle erilaisia elementtejä puheteatterin muodossa. 


West Side Story, Jetsit. Kuva: Ypäjän Musiikkiteatteri
  Teatteri on katettu ja se on saanut lisäksi uudet, selkänojalliset penkit, joten luvassa on entistäkin nautinnollisempia teatterielämyksiä.  

Maukkaat unet maalla

  Maatilamajoituksen ystäville Ypäjä on täynnä mielenkiintoisia vaihtoehtoja, joista jokainen löytää varmasti mieleisensä. Miltä kuulostaisi esimerkiksi perinteinen maalaisidylli savusaunoineen Paijan Maatilamajoituksessa tai vanhan kanttorilan tunnelmaa Majatalo & Ravintola Villa Emiliassa? Molemmista paikoista löytyvät myös tilat juhlien järjestämiseen. 


Paijan Maatilamajoituksen savusauna koostuu kahdesta holvikaarellisesta rakennuksesta. Sauna on yhden kaaren ja takkatupa kolmen kaaren, osittain maan alainen rakennus. Kuva: paija.fi
  Jos matkassa mukana kulkee hevosia, kannattaa suunnata bed & breakfast -majoitusta tarjoavalle Myllykylän tilalle. Saman suvun hallussa sukupolvien ajan säilyneeltä tilalta löytyvät tallipaikat myös vieraiden hevosille. 

  Luonnossa kulkijalle hyvä vaihtoehto on Lomamökki Roine, josta löytyy muun muassa läheiseltä kalliolta kyttäyskoppi. Luonnon rauhaa tarjoavat myös Levomäen Maatilamökit Ypäjänkylässä. Kolmesta saunallisesta mökistä voi matkailija valita omiin tarpeisiinsa sopivan. 
Tekstin kirjoittiElina Lammela


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »