Nro Kesälehti
Luokittelu: Uusimaa ;  Museot, kirkot ;  Kesä ; 
Avainsanat: Uusimaa, Kerava, Sinkka, Orno, Aalto-yliopisto, muotoilu, valaisimet. uusi ja vanha

Uusimaa


Heikki Turusen "La Boheme". Kuva. Timo Syrjänen

Ennakkoluulottomuus kohtaa klassikon Keravalla – valaisinmuotoilua ennen ja nyt 

Laadukkaista design-valaisimistaan ja vahvasta muotoiluperinteestään tunnettu Orno on toiminut inspiraation lähteenä Keravan museossa kesän ajan esillä olevassa näyttelyssä Orno – Valo ja Muoto.


   Keravan Taide- ja museokeskus Sinkan näyttely Orno – Valo ja Muoto on ainutlaatuinen sekoitus Ornon klassikkovalaisimia sekä Aalto-yliopiston muotoilun opiskelijoiden valaisinprototyyppejä. Näyttelyn on koonnut Aalto-yliopiston lehtori, teollinen muotoilija Simo Puintila


Sergei Oguzin valaisin "Säde". Kuva: Sanni Siira
  – Puintilan valitsemien teemojen pohjalta näyttelyyn on koottu erilaisia valaisinpareja. Nuorten muotoilijoiden kokeilut ja Ornon valaisimet on jäsennelty erilaisten muotoilullisten lähtökohtien mukaan. Keskeisenä näkökulmana näyttelyssä on siis muotomaailma, kertoo Keravan museon johtaja Leena Karttunen

Taidepajasta palkituksi valaisintehtaaksi

  Pienestä taidepajasta vuonna 1921 alkunsa ponnistanut Orno kehittyi vuosien varrella kansainvälisesti palkituksi valaisinvalmistajaksi. Suurin kehitysaskel oli Stockmannin tulo Ornon osakkaaksi 1930-luvulla, jolloin tehdas muutti myös Helsingistä Keravan Puusepäntehtaan tiloihin. Jo ennen sotia tuotanto alkoi painottua tekniseen valaisinmallistoon: Tehtaassa valmistettiin suuria valaisinkokonnaisuuksia isompiin kohteisiin, kuten kirkkoihin ja kouluihin. Thorn Lightingin omistukseen siirtyneen Ornon tuotanto loppui vuonna 2001.


Yki Nummi, Lisa Johansson-Pape ja Svea Winkler. Kuva: Nic Naumanoff, Keravan museon kuva-arkisto.
Näyttelyssä on mukana Ornon muotoilijoiden valaisimia 80 vuoden ajalta, aina 1930-luvulta alkaen. Mukana on keskeisimpien muotoilijoiden, kuten Gunilla Jungin, Yki Nummen, Lisa Johansson-Papen ja Heikki Turusen suunnittelemia valaisimia. 


Heikki Turusen "Tuplakupla". Kuva: Timo Syrjänen
  Karttusen mukaan yhteiskunnan muutos näkyy valaisintuotannossa esimerkiksi käytetyissä materiaaleissa. Vaikka näyttely on koottu teemoittain, on aika tuonut uusia mahdollisuuksia käyttökohteen valintaan. Monet Ornon klassikot voidaan nykyään sijoittaa sellaiseen ympäristöön, mihin niitä ei alkujaan ole välttämättä edes tarkoitettu. 

Kokonaisuus valloittaa 

  Keravan museon näyttelykokonaisuus on erikoinen, sillä vastaavia on Suomessa hyvin vähän. Myös näyttelyn esillepano on Karttusen mukaan upeasti rakennettu. 


Eveliina Juuri: Kaleidon. Kuva: Sanni Siira.
  – Näyttely tarjoaa hienoja ideoita myös oman kodin sisustamiseen. Jos jonkun nuoren suunnittelijan valaisin miellyttää, voi jäädä odottamaan, josko se tulisi tuotantoon. 

http://www.sinkka.fi/nayttely/orno-valo-ja-muoto/

Tekstin kirjoittiElina Lammela


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »