Nro 5-2018
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Satakunta, Jämijärvi, Tykköö, Kuuselan tila, ostosretki, tilavierailu, nokipannukahvit, kalkkuna, ankka, fasaani

Satakunta


Ankat saavat olla ulkona suuressa aitauksessa keväästä ensimmäisiin pakkasiin asti. Kuva: Kuuselan tila

Lintua suoraan lähitilalta

Suomalaisten arvostus lähiruokaa kohtaan kasvaa hurjaa vauhtia, ja se näkyy myös Jämijärvellä Tykköön kylässä sijaitsevalla Kuuselan tilalla.


  – Asiakkaamme haluavat tietää, mistä ruoka lautaselle tulee, tilan isäntä Timo Sorvali kertoo.

  Ostosretki tuotantotilalle tekee koko ketjusta läpinäkyvän. Tuottajan tapaamisella on Sorvalin mukaan valtava merkitys. Tilavierailu tarjoaa vastauksen mieltä askarruttaviin kysymyksiin ja sen aikana pääsee näkemään omin silmin, millaisissa oloissa eläimet päivänsä viettävät.

Tarinoiden ja eläinten täydentämä ostosretki

  Keväästä ensimmäisiin pakkasiin asti ankat saavat viettää päivänsä suuressa aitauksessa vapaasti ulkoillen. Ankkojen lisäksi Kuuselan tilalla elelee kalkkunoita ja kauniin koristeellisia fasaaneja.

  – Meillä lintuja pääsee katselemaan niin läheltä, että vieraat sanovat Ähtärikin jäävän kakkoseksi, Sorvali naurahtaa.


Komea kalkkuna. Kuva: Kuuselan tila
  Ryhmille järjestetään tilauksesta tilavierailuja nokipannukahvien kera. Opastus tilan arkeen voidaan suunnitella ryhmän toiveiden ja kiinnostuksen mukaan.

  – Yksi ryhmä haluaa tietää eläimistä ja eläintenpidosta yleisesti, toinen eläinten ruokinnasta ja kolmas siitä, mistä linnut ovat lähtöisin ja miten ne lautaselle lopulta päätyvät, Sorvali avaa.


Ankat haudotetaan munista Kuuselan tilalla, ja niiden kasvuaika on noin 16 viikkoa. Ankkat ulkoilevat aina sään niin salliessa, mutta yöt ne ovat sisällä suojassa pedoilta. Kuva: Kuuselan tila
  Kuuselan tilalla linnut kasvatetaan niin luonnonläheisesti kuin mahdollista. Lintujen syömä vilja tulee omilta ja naapuritilojen pelloilta ja GMO-vapaat ravinnelisät tunnetuilta toimittajilta. Lintujen teurastus tapahtuu valvotussa teurastamossa Köyliössä, jalostus ja palvaus Jämillä ja Yläneellä.

Tilan tuotteet nyt myös verkosta

  Puoti on avoinna lauantaisin kello 10–14 sekä tilauksesta. Kuuselan tilan tuotteita saa myös muutamista Reko-lähiruokaringeistä ja verkkokaupasta, joka on auki ympäri vuorokauden.


Ankan ja viiriäisen munia on puodissa lähes aina, kertoo Timo Sorvali. Kuva: Kuuselan tila
  – Kalkkunaa ja ankkaa on pakasteena läpi vuoden. Samoin ankan- ja viiriäisenmunia on puodissa lähes aina, Sorvali luettelee.


Puoti on avoinna lauantaisin kello 10–14 sekä tilauksesta. Kuva: Kuuselan tila
  Kausituotteiden saatavuus vaihtelee. Näin joulun lähestyessä kysytyimpiä ovat ankanfile ja -siivet, kalkkunankoivet sekä palvattu ankka ja kalkkuna. Kesän grilli-iltoihin tiensä ovat löytäneet ankanfile ja makkarat. Syksyn suuri hittituote on ollut kalkkunachorizo.

  – Alkujaan kalkkunachorizoa piti tehdä syksyksi vain yksi koe-erä, joka riittäisi pakasteena jouluun asti, mutta makkara vietiin käsistä. Jospa kolmannesta satsista riittäisi sitten joulumakkaraksikin, Sorvali hymyilee.

http://www.kuuselantila.com

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »