Nro 5-2018
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Satakunta, Eurajoki, Vuojoen kartano, Olkiluodon vierailukeskus, Välimaan torppa, Laitakari, Kaljaasi Ihana, Suviehtoo

Satakunta


Vuojoen kartano oli aikanaan yksi Suomen suurimmista maatiloista. Kuva: Eurajoen kunta

Kartanon rouvia ja torpparin emäntiä Eurajoella 

Elävöitetyt historialliset kohteet saavat kymmenet tuhannet matkailijat saapumaan vuosittain ydinvoimalapitäjänä tunnettuun Eurajoen kuntaan. 


  Haluaisitko lähteä tervehtimään Vuojoen kartanon haamua tai antaa merituulen tuivertaa Kaljaasi Ihanan kannella? Eurajoki on täynnä mielenkiintoisia kohteita, jotka kutsuvat niin pieniä kuin isompiakin matkailijoita.


Purjehdus Kaljaasi Ihanalla on unohtumaton elämys. Kuva: Eurajoen kunta
  Rauman ja Porin välissä sijaitseva Eurajoki on alle 10 000 hengen kunta, mutta vuosittain paikkakunnalla vierailee yli 60 000 matkailijaa. Eurajoelle vierailijoita houkuttelevat Olkiluodon vierailukeskuksen lisäksi monet historialliset kohteet. 


Olkiluodon vierailukeskus. Kuva: Eurajoen kunta

Haamujahtia ja torppariarkea 

  Yksi tunnetuimmista kohteista on Vuojoen kartano, joka oli aikanaan Suomen suurimpia maatiloja. Kartanon perinteisten rooliopastusten rinnalla pyörivät näytelmälliset opastuskierrokset Haamujako Vuojoen kartanossa? Kierroksen aikana osallistujilla on mahdollisuus päästä kurkistamaan normaalisti yleisöltä suljettuihin paikkoihin, kuten kellariin ja vintille. 

  Kartanon loistosta kannattaa ottaa suunta kohti Tarvolan kylää, jossa Välimaan perinnetorpalla eletään aitoa 1930-luvun elämää. Käy juomassa emännän keittämät pannukahvit samalla, kun lapset pääsevät torpparitunnelmaan vaikkapa perinneleikkien parissa. Vanhanajan joulu ja heinäkuussa vietettävä Välimaan torpan suviviikko antavat vierailijoille mahdollisuuden tutustua myös entisaikojen juhlintaan. 

Aaltojen loisketta ja luonnon ääniä

  Eurajoen ja Luvian liitoksen myötä lisääntyivät kunnan merelliset kohteet. Eurajoen kulttuuri- ja matkailutuottaja Emma Puosi vinkkaa matkailijoita pistäytymään ainakin Luvian Laitakarissa, jonka laiturista lähtevät kesäisin purjehdukset Kaljaasi Ihanalla. Vaikka ei mielisikään vesille, kannattaa Laitakarissa silti käydä haistelemassa meri-ilmaa ja tutustumassa kohteen muuhun tarjontaan. 


Luvian Laitakari. Kuva: Eurajoen kunta
  Jos halajaa luonnon rauhaa ja nuotion räiskettä, kannattaa suunnaksi ottaa Pinkjärvi. Nykyisin luonnon tilassa olevalla alueella on ennen ollut vahva kytkös metsäteollisuuteen. Upeista maisemista pääsee nauttimaan merkityllä reitillä, ja eväspaikaksi voi valita jonkun reitin varrella olevista laavuista. 


Pinkjärven reitin varrella on myös eväiden syöntiin soveltuvia laavuja. Kuva: Eurajoen kunta
  Puosi kehottaa matkailijoita tutustumaan rohkeasti myös Eurajoen pieniin nähtävyyksiin, kuten kunnan kolmeen kirkkoon. Jos haluaa kokea kesäiloa parhaimmillaan, kannattaa Eurajoelle ehdottomasti saapua elokuiseen Suviehtooseen.

http://www.eurajoki.fi/matkailu

Tekstin kirjoittiElina Lammela


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »