Nro 5-2018
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Satakunta, Rauma, Vanha Rauma, KaffeBar, Tiina Willman

Satakunta


Sokeripäällysteiset munkit, voisilmäpullat, suloisen suolaiset voisarvet sekä kahvilan kestosuosikit, porkkanakakku ja suklaaneliöt, leivotaan joka aamu. Kuva: Wanhan Rauman KaffeBar

Wanhan Rauman KaffeBar 
 kaupunkinsa makuinen kahvila

Vanhan Rauman mukulakivikaduilla vastaan leijailevat kotoisat tuoksut. Askelluksen pysäyttävät tuoreen kahvin aromit sekä vastaleivotut munkit, joista Wanhan Rauman KaffeBarin menestystarina sai alkunsa – ja joista maailmanperintökohteen idyllinen kahvila yhä parhaiten tunnetaan.


  Kahvilayrittäjä Tiina Willman muistelee vuosituhannen alkupuolta, jolloin ajatus omasta kahvilasta alkoi ensi kertaa konkretisoitua.

  – Olimme asuneet Vanhassa Raumassa jo pitkään. Eräänä päivänä mies tuli kotiin ja ilmoitti ostaneensa yhden Kuninkaankadun vanhoista puutaloista siitä etukäteen kertomatta, Willman naurahtaa.


Tiina Willmanin pitkäaikainen unelma omasta kahvilasta sai täyttymyksensä vuonna 2015. Kuva: Wanhan Rauman KaffeBar
  – Alkusokista toivuttuani tiesin, että tähän taloon perustan jonakin päivänä ikioman kahvilan.

Pop up -kahvilasta eläväksi legendaksi

  Kului yli kymmenen vuotta ennen kuin ravintola-alalla pitkän uran tehnyt Willman rohkeni kokeilla siipiensä kantavuutta. Helmikuussa 2015 pop up -kahvila Mikä Munkki avasi ovensa ravintolapäivän ajaksi. Kahvilan nimikkotuote vietiin käsistä.

  – Myin sen päivän aikana kolmisensataa munkkia, Willman arvioi.


Sisätiloissa on yhteensä 75 asiakaspaikkaa. Kuva: Wanhan Rauman KaffeBar
  Ravintolapäivän menestys oli viimeinen sinetti kahvilaunelmalle. Saman vuoden heinäkuussa avajaisiaan juhli Wanhan Rauman KaffeBar, kahvila, joka kuvastaa maailmanperintökohdetta parhaimmillaan. Siitä kielivät kahvilan tunnelmalliset yksityiskohdat: pöydillä lepäävät pitsiliinat, kahvilan seiniin nojailevat, rosoisen kauniit puuovet, värikkäästi kuvioidut kahvikupit sekä antiikkiliikkeistä kahvilaan pelastetut kalusteet.


Kahvilan sisustus kuvastaa maailmanperintökohdetta parhaimmillaan. Kuva: Wanhan Rauman KaffeBar
  Ja tietysti munkit, jotka maistuvat kuin oman mummon tekemiltä.

KaffeBarin keittiössä kukkii luovuus

  Asiakkaat ottivat uuden kahvilan heti omakseen. Jo ennen ensimmäistä syntymäpäiväänsä KaffeBar laajensi viereiseen liiketilaan. Nyt sen sisätiloissa on yhteensä 75 asiakaspaikkaa, ja kesällä kahvilan antimista pääsee nauttimaan yhdelle Vanhan Rauman sympaattisista sisäpihoista.


Kahvilan sympaattinen sisäpiha. Kuva: Wanhan Rauman KaffeBar
  Tuoreudesta ei KaffeBarissa tingitä. Sokeripäällysteiset munkit, voisilmäpullat, suloisen suolaiset voisarvet sekä kahvilan kestosuosikit, porkkanakakku ja suklaaneliöt, leivotaan joka aamu. Muutoin ei KaffeBarin lahjakkaiden leipurien tarvitse määrättyjä sääntöjä noudattaa.

  – Meillä ei kangistuta kaavoihin, vaan keittiön tytöillä on vapaat kädet luoda uutta, ehdottaa raaka-aineita ja toteuttaa mielikuvituksensa villeimpiäkin tuotoksia, Willman kertoo.


KaffeBarista löytyy jos jonkinlaisia herkkuja. Kuva: Wanhan Rauman KaffeBar
  Näin on moni hittituote saanut syntynsä: Marianne-karkeista ja Oreo-kekseistä mausteensa saavat juustokakut, höyhenenkeveät moussekakut sekä KaffeBarin gluteenittomat kuuluisuudet, kuten vegaaninen puolukka-chiakakku, josta on tullut vitriinin vakiotuote. KaffeBarin Kinder-neliöitä on päässyt maistamaan vain harva, sillä ne loppuvat kesken heti, kun niitä saadaan tarjolle.

  – Jokainen keittiöstä kahvilaan kannettu luomus on yksilöllistä käsityötä, ja se saa myös näkyä. Täällä mitään ei valeta muotista, Willman lupaa.

Lisää lämpöä valikoimaan

  Kehuja kerää myös aamusta iltaan tarjolla oleva salaattibaari, josta asiakkaat saavat rakentaa mieleisensä aterian. Lähitulevaisuudessa paljon toivottujen lämpimien valikoima laajenee.


Aamusta iltaan tarjolla oleva salaattibaari kerää kehuja. Kuva: Wanhan Rauman KaffeBar
  – Lämpimät pikkusuolaiset tulevat saataville jo loppuvuoden aikana. Kevätpuolella valmistuva keittiöremontti mahdollistaa paljon muutakin, Willman vihjaa.


Laadusta ja aitoudesta ei KaffeBarista tingitä. Kuva: Wanhan Rauman KaffeBar
  Vaikka uusia ideoita tarmokkaalla kahvilayrittäjällä tuntuukin riittävän, ei KaffeBarin kulmakivistä, laadusta ja aitoudesta, jousteta jatkossakaan. Ja se on hyvä. Sillä Wanhan Rauman KaffeBarin kakkulautasten äärellä voisi viettää pienen ikuisuuden, vain maailmanperintökohteen mukulakivikaduilla kulkevia ihmisiä ikkunasta katsellen.

http://www.kaffebar.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »