Nro 4-2018
Luokittelu: Pohjois-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Teatterit, orkesterit ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjois-Karjala, Pielisen Karjala, Valtimo, Nurmes, Evakkokyläkierros, museot, Bomba, Puu-Nurmes, Nurmes-talo, Immanuel-jouludraama, tehtaanmyymälät

Pohjois-Karjala


Idyllinen Puu-Nurmes. Kuva: Iiris Ruokolainen

Nurmes ja Valtimo 
vaalivat karjalaista kulttuuriperintöä

Pohjois-Karjalan pohjoiset helmet, Valtimo ja Nurmes, tarjoavat karjalaisperinteitä kaikille aisteille. Puhtaan luonnon ympäröimä Valtimo hurmaa maalais- ja vaaramaisemillaan. Nurmeksessa kiehtovat vireät tapahtumat sekä kahden vesistön syleilyssä lepäävä hurmaava Vanha Kauppala.


Oppaan avulla vierailusta enemmän irti

  Valtimolla vallitsevan rauhan ja hiljaisuuden ympärille on luotu elämyksiä, joita saa muualta Suomesta hakea. Palkitun Majatalosta majataloon -retken voi kulkea vaikkapa melontaa ja pyöräilyä yhdistellen tai hiihtovaelluksena.


Meloen majatalosta majataloon. Kuva: Osuuskunta Korpipaja
  – Valtimon Puukarista Nurmeksen Salmenkylään neljän majatalon kautta kuljettavalla retkellä nautitaan puhtaasta luonnosta ja karjalaisista makuelämyksistä vihreitä arvoja ja perinteitä vaalien, kertoo matkailukoordinaattori Kati Lipponen.


Ikolan museo Nurmeksessa. Kuva: Iiris Ruokolainen
  Valtimolla viehättävät kulttuurihistoriallisesti merkittävät ja erikoisetkin kohteet, kuten Murtovaaran talomuseo, Yläpihan perinnetila sekä keskellä erämaata piilotteleva taiteilijakoti Lasistudio Korpinoita. Nurmes-Valtimon matkailuoppaiden kehuttu Evakkokyläkierros vie aikamatkalle siirtokarjalaisten korpeen raivaamaan Rasimäen kylään.


Bomban karjalaiskylä, Break Sokos Hotel Bomba. Kuva: Jarno Artika
  Nurmeksessa seudun kulttuuriperintöä ilmentävät Kötsin museo ja Ikolan ulkomuseoalue. Karjalaisuuden saloihin johdattaa Bomban karjalaiskylä, jossa toimii laaja matkailutoimijoiden kirjo majoitus- ja ohjelmapalveluineen, kylpylöineen ja kesäteattereineen. 

  – Bomba ja Puu-Nurmes ovat upeita kohteita kiertää omatoimisesti, mutta asiantuntevan oppaan seurassa vierailu antaa valtavasti enemmän. Opas auttaa ymmärtämään, miten seudulla on aikoinaan eletty, Lipponen vihjaa.

Tunnelmallisista tapahtumista tehtaanmyymälöihin

  Nurmeksen kulttuuritapahtumien keskus, Nurmes-talo, toimii myös yhtenä Nurmeksen Kesäakatemian konserttien estradeista. Tänä vuonna konserttielämyksiä sai kuulla muun muassa Nurmes-talon Galleria Tykossa ja elokuvateatterissa.


Nurmes-talossa on monenlaista kulttuuritoimintaa. Kuva: Nurmeksen kaupunki
  Jouluaaton aattona Nurmeksen kirkkopuiston valtaa Immanuel-jouludraama, joka viettää 30. juhlavuottaan. Immanuel on Suomen ensimmäinen talvinen katuteatteriesitys, jota on esitetty keskeytyksettä Nurmeksessa vuoden 1989 jouluaaton aatosta lähtien.


Immanuel-jouludraman esittäminen Nurmeksen kaduilla kuuluu kaupungin perinteisiin. Kuva: Nurmeksen kaupunki
  Kulttuurimatkan päättää ostoskierros seudun tehtaanmyymälöissä. Ulkoiluvaatteita valmistavan Sastan ja Teseman sukkatehtaan tehtaanmyymälöiden lisäksi Nurmeksessa toimii useampia leipomoja sekä käsityö- ja erikoismyymälöitä. Valtimolla tuliaiset löytyvät kirkonkylän putiikeista, Karhunpään kylässä sijaitsevasta Laitala Shopista sekä sisustus- ja lahjatavaroita myyvästä kauppapuutarha Marjapaikasta.
Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »