Nro 4-2018
Luokittelu: Pohjois-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Pohjois-Karjala, Outokumpu, kaivos, kaivosmuseo, kaivosjuna, lasten kaivos, kaivosravintola

Pohjois-Karjala


Outokummussa voi kokea elämyksiä niin maan päällä kuin allakin. Kuva: Jarno Artika / Outokummun kaupunki

Elämyksiä vanhassa kaivoksessa

Yli satavuotias entinen kuparikaivos Outokummussa tarjoaa mieleenpainuvia elämyksiä niin maan alla kuin korkealla sen päällä.


  Kaivos on ollut kiinni jo vuosikymmeniä, mutta tarinat elävät. Nyt niitä kertoo tunneleissa elelevä Vuorenhaltia, johon saatat törmätä, jos uskaltaudut seikkailulle kaivoksen uumeniin.

Koe kaivos aitiopaikalta

  Vanha Kaivos on viime vuosina herännyt uudestaan eloon mielenkiintoisena ja elämyksellisenä matkailukohteena, jossa riittää nähtävää ja koettavaa kaikenikäisille ympäri vuoden. 

  Kaivosmiesten entisiin pesu- ja pukeutumistiloihin perustettu Kaivosmuseo on jännittävä kokemus koneineen, kivikokoelmineen ja museotunneleineen. Lähes 300 metriä pitkässä tunnelissa saa todenmukaisen käsityksen siitä, minkälaista kaivostyö on aikanaan ollut: tunnelin seinämien karheat pinnat, 8-asteinen lämpötila ja aina vain syvemmälle kuljettava tunneli luovat unohtumattoman elämyksen, jollaista ei pääse kokemaan monessakaan paikassa. 


Kaivosmuseossa saa todenmukaisen käsityksen entisajan kaivostyöstä. Kuva: Outokummun kaupunki
  Kesäaikaan kaivosalueen voi päästä kiertämään jo eläkepäiviään viettävän kaivosjunan kyydissä. Raskaassa käytössä olleita kuljetusvaunuja vetää vuosina 1972–1989 Keretin kaivoksessa liikennöinyt veturi, joka on sittemmin kunnostettu ja otettu kaivosmuseon käyttöön. Veturi on myös erittäin suosittu valokuvauskohde – kukapa ei haluaisi kuvauttaa itseään veturinkuljettajan paikalla!

Miksi tyytyisit perinteiseen?

  Lapsille Vanha Kaivos on elämyksellinen tapa tutustua kaivostoimintaan leikin, tarinoiden ja itse tekemisen kautta. Lasten kaivoksella perheen pienimmät pääsevät testaamaan hiekankuljetinta ja pienoisnosturia, kiipeilemään sekä tapaamaan Vuorenhaltiaa jännittävällä kaivoskierroksella. 


Kaivosravintola Karbidi sijaitsee kymmenen metrin syvyydessä maan alla. Kuva: Outokummun kaupunki
  Ryhmille upea tapa kruunata kaivosvierailu on ruokailu maanalaisessa kaivosravintola Karbidissa. 10 metrin syvyydessä maan alla sijaitsevassa Karbidissa on ainutlaatuinen tunnelma, sillä päivänvalon tavoittamattomissa ilmapiiri luodaan upeilla valoilla ja keskellä tilaa loimuavalla avotulisijalla. 60-paikkainen Karbidi sopii hienosti myös juhlien ja illanviettojen järjestämiseen sekä kokouksiin. 


Historiallinen Jauhimo upeine kaari-ikkunoineen luo juhlavan tunnelman. Kuva: Outokummun kaupunki
  Suurempiin tilaisuuksiin hulppeat olosuhteet tarjoaa jopa 300 henkilöä vetävä ravintola Vanha Kaivos tai historiallinen Jauhimo, jonka upeat kaari-ikkunat, alkuperäiset tiiliseinät ja puulattiat tuovat juhliin, tapahtumiin ja kokouksiin perinteisistä poikkeavat puitteet.

http://www.vanhakaivos.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »