Nro 4-2018
Luokittelu: Pohjois-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Teatterit, orkesterit ;  Museot, kirkot ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjois-Karjala, Liperi, Penttilän museoalue, Tähkä-halli, Komperon kotiseutumuseo, Automuseo Myllyn Vanhat Autot, kesäteatteri

Pohjois-Karjala


Studebaker Dictator vm. 1929 on yksi yli 300:sta Automuseo Myllyn Vanhojen Autojen ajoneuvosta. Kuva: Automuseo Myllyn Vanhat Autot

Hyppää kyytiin! – Kulttuuripäivä Liperissä kutsuu

Leipäpitäjänä tunnetun Liperin maineikkaat museot sekä maalaiskylien kahvilat kutsuvat matkailijoita viettämään kesäpäivää Pohjois-Karjalaan. 


  Liperin kulttuurikohteet on valloitettavissa ensi kesänä kätevästi yhden päivän aikana. Kulttuuripäivä Liperissä -kokonaisuus tarjoaa matkailuryhmille mahdollisuuden hypätä bussiin ja suunnata paikkakunnan moniin mielenkiintoisiin museokohteisiin maalaismaisemia ihaillen. 

Maatalouden muutosten matkassa  

  Museokierroksen voi aloittaa vaikkapa Liperin keskustan läheisyydessä sijaitsevalta Liperi-Seuran ylläpitämältä Penttilän museoalueelta, joka käsittää kahdeksan eri museorakennusta. Laajan museoalueen uusin kohde on vuonna 2014 valmistunut Tähkä-halli. Museon näyttely kuvaa maatalouden ja kotitalouden sähköistymistä ja sen aikaansaamaa murrosta maaseudulla, painottuen ennen kaikkea naisten työtaakan helpottumiseen.  


Tähkä-halli. Kuva: Liperi-Seura.
  Tähkä-hallin lisäksi Liperi-Seuran Pentti Kuokkanen kannustaa tutustumaan ainakin maatalouden esineistöä ja ajoneuvoja esittelevään Maatalousmuseoon sekä päärakennuksesta löytyvään Enwald-museoon, joka on Pohjois-Karjalan ainoa virkamiesmiljöötä esittelevä kotimuseo. 


Tuomelantupa Liperin kirkonkylällä sijaitsevalla Penttilän museoalueella. "Museon väki kasvatti alueella ruista, niitti sen perinteisesti sirpillä, sitoi lyhteiksi ja poiketen vanhasta tavasta laittaa lyhteet kuhilaille, ne on laitettu seipäille kuivumaan", kertoi Päivikki Otronen. Kuva: Liperin kunta

Entisen tehdastaajaman tunnelmaa

  Penttilän museoalueelta matkaa voi jatkaa noin parinkymmenen kilometrin päähän luonnonkauniille ja idylliselle Komperon kotiseutumuseolle. Museoalue sijaitsee pienen Taipaleenjoen saarella Siikakosken kupeessa. Museo perustettiin 1960-luvulla Kotiseututoimikunnan aloitteesta, ja nykyään sitä ylläpidetään kyläläisten järjestämillä talkoilla. 


Kappale Komperon vanhaa kivisiltaa muistuttaa tehdasalueen menneestä suurudesta. Kuva: Liperin kunta
  Kompero on aikoinaan ollut merkittävä teollisuustaajama, jossa on toiminut niin mylly, saha kuin sarkatehdaskin. Alueella voikin edelleen aistia vanhan sarkatehtaan hengen, vaikka teollisuudesta kertovat rakennukset tuhoutuivat vuoden 1965 tulipalossa lähes kokonaan. 

Vanhat autot valloittavat 

  Seuraavaksi bussin nokka kannattaa suunnata kohti Ylämyllyä, jossa vanhojen autojen ystävä viihtyisi vaikka koko loppupäivän. Suomen suurin yksityisen omistama museo, Automuseo Myllyn Vanhat Autot levittäytyy lähes viiden tuhannen neliön alueelle, ja ihasteltavana on yli 300 ajoneuvoa. Suurimman osan näyttelyn 230 autosta ovat museon omistajat Keijo ja Mika Hirvonen entisöineet itse.


Chevrolet Super De Luxe vm. 1939. Kuva: Automuseo Myllyn Vanhat Autot
  Vuonna 1998 perustettu automuseo on vuosien varrella moninkertaistanut niin kokonsa kuin ajoneuvojen määränkin. Vuonna 2017 museo valittiin Suomen ajoneuvomuseoksi


Packard 4d vm. 1948. Kuva: Automuseo Myllyn Vanhat Autot
  Lukuisten autojen ja auton pienoismallien lisäksi alueelta löytyy nykyään yhden huoneen verran vanhoja kätilön tavaroita sekä toinen täynnä radioita, soittimia ja muita laitteita. Yksi vierailijoita suuresti kiinnostava kohde on myös Pyhäselkään syöksyneen Junkers-pommikoneen pyörä. Traagisessa onnettomuudessa kuoli vuonna 1944 neljä sotilaslentäjää. 

Kulttuuripäivän päätös teatterissa 

  Hyviä tutustumiskohteita ovat myös Paloaukean sotahistoriallinen museo sekä Leppälahden kylässä sijaitsevat Mummon MaalaisMuseo ja Parren Paronin pienoisrautatie.  


Panssarivaunu Paloaukean sotahistoriallisella museolla. Kuva: Liperin kunta
  Museokierroksen lomassa kannattaa pysähtyä välillä pitämään kahvitaukoa seudun sympaattisiin kesäkahviloihin. Paikallisten kahviloiden ja ravintoloiden lisäksi monet kausiravintolat aukaisevat ovensa kesäksi vesistöjen äärelle ja kylätaloihin. 


Roukanlahden kesäteatterissa pääsee monenlaiseen kyytiin! Kesällä 2018 esitetyssä Avioliittosimulaattorissa kaupunkilaisnainen rakastuu maajussiin. Kuva: Roukanlahden kesäteatteri
  Kulttuurintäytteinen päivä on hyvä päättää perinteikkään kesäteatterin merkeissä. Liperin kahden suositun kesäteatterin, Ristin ja Roukalahden, ohjelmistossa on ollut niin maalaisromantiikkaa kuin ikivihreitä klassikoitakin. 

http://www.liperi.fi/museot

Tekstin kirjoittiElina Lammela


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »