Nro 4-2018
Luokittelu: Pohjois-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjois-Karjala, Tohmajärvi, Maiju Lassila, Nymanin talo, museot, Puun Sielu

Pohjois-Karjala


Museomylläkkä Tohmajärven museoalueella. Kuva: Liisa Laasonen

Juhlan aihetta Tohmajärvellä

”Tolokku ja toimielias Tohmajärvi” on tunnettu paitsi kansainvälisestä Niiralan raja-asemasta myös rikkaasta kulttuuri- ja historiaperinteestään. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta sekä kunnan perustamisesta että kirjailija Maiju Lassilan syntymästä.  


  Juhlavuoden kunniaksi Tohmajärvelle on tehty Maiju Lassila -kulttuurireitti, joka johdattaa Algot Tietäväisen (1868–1918) lapsuus- ja nuoruusajan kokemusmaailman kautta Tohmajärven 18 kulttuurikohteeseen. Perusreitti on 15 kilometriä, ja kierroksella tutustutaan muun muassa useaan säätyläiskartanoon, kestikievariin, ensimmäisiin kauppapaikkoihin ja kauniiseen Kirkkoniemeen. Lisäreitti suuntautuu Algotin lapsuudenkotiin Peijonniemeen ja kodin läheisyydessä olevalla Nenosenlammelle


Maiju Lassila -kulttuurireitti esittelee 18 kulttuurikohdetta. Kuva: Liisa Laasonen
  Syksyllä valmistuu paikallisin voimin myös moniaistinen runoteos Elämään heränneet – elävä runoteos Maiju Lassilan 150 v kunniaksi. Teos julkistetaan marraskuussa Lassilan merkkipäivänä pidettävässä juhlassa.

Monipuolinen museomiljöö

  Tohmajärven museoalueen sydän on vuonna 1874 valmistunut apteekkari Nymanin talo, jossa on toiminut Pohjois-Karjalan toiseksi vanhin apteekki. Talo on nykyään koti- ja apteekkimuseona. Nymanin talon ympärille on luotu yhdeksän rakennusta käsittävä, monipuolinen ja viehättävä museomiljöö. 


Nymanin talo on Tohmajärven museoalueen sydän. Kuva: Liisa Laasonen
  Kirjailija Maiju Lassilan juhlavuoden kunniaksi Nymanin aitassa on hänen vaiherikasta elämäänsä esittelevä näyttely. Lisäksi aitassa on Kuppauksesta kanylointiin -näyttely, jossa esitellään tohmajärveläistä terveydenhoitoa sanoin, kuvin ja esinein. 


Maiju Lassilan juhlavuoden näyttely Nymanin aitassa. Kuva: Liisa Laasonen
  Museoalueen muissa rakennuksissa on esillä muun muassa paikkakunnan historiaa sekä entisajan kotitalous-, käsityö- ja maatalousesineistöä. Nähtävänä on myös toimittaja Pentti Väistön matkaltaan keräämiä possuja tarinoineen sekä Suomen sinivalkoisen äänen, Katri Helenan taiteilijaurasta kertova näyttely. 


Museon kahvilassa voi nauttia Katri Helena -leivoksen. Kuva: Liisa Laasonen
  Aluetta täydentävät viereiset musiikkiopisto, kesäteatteri ja liikuntahalli lähiliikuntapaikkoineen ja hiihtolatuineen sekä lehtomaisemissa kiertelevä luontopolku


Saarion voimalaitosmuseo. Kuva: Matti Laasonen
  Muita museoita Tohmajärvellä ovat Saarion voimalaitosmuseo, Kaurilan koulumuseo sekä Värtsilän keskustassa, kesäteatterin läheisyydessä, sijaitseva myllymuseo

Puun Sielu asuu Onkamossa

  Kuutostien läheisyydessä sijaitseva Puun Sielun koti on perinteiseen karjalaiseen tyyliin rakennettu upea hirsilinna sitä ympäröivine arboretumeineen – nähtävyys jo itsessään. Sen ympäri vuoden avoinna oleva näyttely on loistava läpileikkaus ainutlaatuista suomalaista ja kansainvälistä puuosaamista. Korkeatasoisessa näyttelyssä on veistoksia, sorvauksia, kaiverruksia ja pyrografiaa. 


Puun Sielun näyttely on avoinna ympäri vuoden. Kuva: Liisa Laasonen
  Puun Sielun tämän vuoden Tanssi ja unelma -teemanäyttelyn inspiroijana on ollut Michael Jacksonin monilahjakas persoona.
Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »