Nro 4-2018
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Etelä-Karjala, Imatra, Lottamuseo, Veteraanimuseo, Piponiuksen talo, kotimuseo

Etelä-Karjala


Sotahistoriallisten kokoelmien rinnalla on runsaasti Ikävalkon suvun sekä Imatran historiaan littyvää esineistöä. Kuva: Lotta- ja veteraanimuseo

Kodinomainen aikamatka Suomen historiaan

Imatran kauneimpiin rakennuksiin kuuluva Piponiuksen talo seisoo ylväänä Imatrankosken kupeessa, ikonista Imatran Valtionhotellia vastapäätä. Legendaarisen lääkärin Heikki Piponiuksen vuonna 1925 rakennuttama talo kätkee sisäänsä kotimuseon, joka on Ikävalkon perheen ylistyslaulu isänmaallisuudelle.


  Piponiuksen talo on ollut Ikävalkojen kotina 70-luvulta alkaen. Kotimuseon perusti aikoinaan varatuomari ja sotaveteraani Reino Ikävalko yhdessä vaimonsa, lääkintälottana palvelleen Eila Ikävalkon kanssa. Nyt Imatran Lotta- ja veteraanimuseon vieraita on vastassa Reinon ja Eilan poika Jarmo Ikävalko, joka jatkaa intohimoisesti vanhempiensa aloittamaa työtä.


Piponiuksen talossa toimii kotimuseo. Kuva: Lotta- ja veteraanimuseo

Kotimuseon monipuolisuus yllättää

  Sotahistoriallisten kokoelmien rinnalla on runsaasti Ikävalkon suvun sekä Imatran historiaan liittyvää esineistöä. Näyttelytiloissa on huomioitu myös perheen pienimmät, joita kiinnostaa erityisesti lapsenlapselle rakennettu viisikerroksinen nukkekoti.


Lapsia kiinnostaa erityisesti Ikävalkojen lapsenlapselle rakennettu viisikerroksinen nukkekoti. Kuva: Lotta- ja veteraanimuseo
  Reino Ikävalkon isä, Juti Ikävalko, oli vapaustaistelija ja suojeluskuntaupseeri. Perheen tarinoiden ja esineiden myötä palataan muun muassa 20-luvun Sortavalaan sekä vapaussodan aikaiseen Imatraan. Tutuiksi tulevat lisäksi lottien historia sekä varatuomari Ikävalkon elämäntyö.

  – Kirjastossa komeilee muun muassa Viipurista peräisin oleva senaattorin kirjoituspöytä, jota perimätiedon mukaan yksi tsaareistakin on käyttänyt vierailullaan, Jarmo Ikävalko tietää.


Museon opastetuilla kierroksilla pääsee sukeltamaan Suomen historiaan niin Ruotsin vallan alla kuin autonomian ja vapaussodan eri vaiheissa. Kuva: Lotta- ja veteraanimuseo
  Urheiluhuoneessa voi sukeltaa olympialaistunnelmaan. Kokoelmissa on muistoja muun muassa vuoden 1924 Pariisin Olympialaisista, joihin Juti Ikävalkokin osallistui.

Tunnelmallinen miljöö tapahtumille

   Lotta- ja veteraanimuseon opastetuilla kierroksilla pääsee sukeltamaan Suomen historiaan niin Ruotsin vallan alla kuin autonomian ja vapaussodan eri vaiheissa. Sota-ajan esineistössä kiinnostavat erityisesti pihamaalla komeilevat tykit, aseet ja univormut sekä tarkka-ampuja Simo Häyhän muistonurkkaus.


Piponiuksen talo ei ole vain kotimuseo, vaan se on yhä edelleen Eila Ikävalkon koti. Kuva: Lotta- ja veteraanimuseo
  Piponiuksen talo ei ole vain kotimuseo, vaan se on yhä edelleen Eila Ikävalkon koti, jossa järjestetään museokierrosten lisäksi myös erilaisia teemailtoja ja konsertteja. Museo tarjoaa myös tiloja kokouksiin ja muihin tilaisuuksiin ympäri vuoden.

http://www.veteraanimuseo.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »