Nro 4-2018
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Teatterit, orkesterit ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Etelä-Karjala, Imatra, kansallisihme, Imatran koski, Valtionhotelli, Kruunupuisto, Imatranajo, Teatteri Imatra, SounDome

Etelä-Karjala


Imatrankoski on Suomen vanhin matkailunähtävyys. Kuva: imatra.kuvat.fi

Kansallisihme Imatra

Karjalan parhailla laulumailla sijaitseva kaupunki vetää puoleensa tapahtumia ja nähtävyyksiä, jotka jo yksin herättävät huomiota. Imatralle niitä on keräytynyt useita.


  Ukonniemen alueen kylpylät hellivät lomailijaa ja sininen Saimaa tarjoaa loputtomasti elämyksiä rauhallisista risteilyistä selkäpiitä silitteleviin seikkailuihin. Saimaan alati muuttuva maisema rauhoittaa, kiehtoo ja koukuttaa, niin kuin se on tehnyt jo tuhansia vuosia.


Imatrankoski. Kuva: imatra.kuvat.fi
  Ikiaikainen ihme on myös keskellä kaupunkia kuohuva Imatrankoski, Suomen vanhin matkailunähtävyys. Koskea ovat käyneet ihailemassa niin kuninkaalliset kuin Kalevalan legendat, eikä sen vetovoima ei ole vuosisatojen saatossa vähentynyt. Vapaana virtaava kuohuva koski on komeudessaan unohtumaton. Imatrankoskella koskinäytökset ovat padon korjaustöiden takia olleet tauolla muutaman vuoden, mutta ensi kesänä koskinäytöksistä päästään taas nauttimaan.


Imatran Valtionhotelli. Kuva: imatra.kuvat.fi
  Kosken partaalla seisoo ylhäisyydessään Valtionhotelli, Pohjoismaiden ainoa hotelliksi rakennettu jugendlinna – ihme, joka kerta toisensa jälkeen on valittu Suomen kauneimmaksi rakennukseksi. Myös hotellihuoneista aukeava näkymä on kaunis: kosken ympärillä humisee Kruununpuisto, jonka ihmeitä ovat mänty- ja lehtipuumetsän suojiin kätkeytyvät ihmisen kokoiset hiidenkirnut.


Hiidenkirnu Kruunupuistossa. Kuva: imatra.kuvat.fi

Ihmeitä kaikissa olomuodoissa

  Imatraa halkovan Vuoksen itärannalla todistetaan joka vuosi nykyaikaista ihmettä, kun Pohjoismaiden suurin ja Suomen ainoa moottoripyörien katuratakisa, Imatranajo, kerää kymmeniä tuhansia katsojia nauttimaan vauhdin hurmasta. Katuradalla hevosvoimien jylinän voi todella tuntea, sillä jopa yli 300 kilometrin tuntivauhdilla ampaisevia moottoripyöriä voi seurata vain muutaman metrin etäisyydeltä.


Imatranajo 2018. Kuva: imatra.kuvat.fi / Heny Hellsten
  Imatralla kulttuuritarjonta on runsasta ja sitä myös kulutetaan ahkerasti. Kansainvälinen teatterifestivaali, korkeatasoinen balettitapahtuma sekä kaupunginteatterin laadukas tarjonta hellivät vieraita ja paikallisia. Viime vuonna Suomen uusin teatteri teki ihmeen, kun kaupunginteatterissa kävi enemmän katsojia kuin Imatralla on asukkaita.  


SounDomen kaikki instrumentitkin on valmistettu jäästä. Kuva: imatra.kuvat.fi / Noomi Levo
  Maailmankin mittakaavassa suuri ihme on jäästä ja lumesta rakennettu SounDome – konserttisali-iglu, joka nousee joka talvi Varpasaareen. SounDomessa päästään nauttimaan konsertteja, joiden kaikki instrumentit on valmistettu jäästä.

  Ihmeellistä, vai mitä?

http://www.kansallisihme.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »