Nro 4-2018
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Etelä-Karjala, Lappeenranta, Majurskan talo, Kahvila Marjuska, Galleria Kääntöpoiju, käsityömyymälä, ompelimo, käsityöpuoti, Tyyki

Etelä-Karjala


Lappeenrannan linnoituksen historiallisessa Majurskan talossa toimii muun muassa Kahvila Majurska.

Majurskan talo henkii 
historiaa ja nykyaikaa

Kolmella vuosisadalla palvellut Majurskan talo Lappeenrannassa on nähnyt niin sodat kuin kulkutauditkin. Nykyään sen kätköistä löytyy laadukkaita käsitöitä ja suussa sulavia herkkuja sekä tietysti paljon tarinoita.


  Lappeenrannan linnoituksessa aivan pääportin kupeessa lehmusten katveessa kutsuu ohikulkijaa vanha keltainen puutalo, Majurskan talo. 


Venäläisten upseeriperheiden asunnoksi 1800-luvun puolivälissä rakennetun talon entisöidyissä tiloissa toimii nykyään kahvila, käsityömyymälöitä sekä taidegalleria. Kuva: Kahvila Majurska
  Venäläisten upseeriperheiden asunnoksi 1800-luvun puolivälissä rakennetun talon entisöidyissä tiloissa toimii nykyään kahvila, käsityömyymälöitä sekä taidegalleria. Majurskan talo ja kaikki sen yritykset ovat auki päivittäin ympäri vuoden, joulua lukuun ottamatta. 
Perinteitä vaalien 

  Jo ovelta vastaan tulvahtava tuoreen kahvin ja itse tehtyjen leivonnaisten tuoksu saa veden herahtamaan kielelle. Kahvila Majurskaan astuessaan saa lämpimän vastaanoton lisäksi tuntea hypänneensä vuosikymmeniä taaksepäin. 


Leivonnaisten tuoksu houkuttelee Kahvila Majurskaan.
  Perinteikkäässä kahvilassa on haluttu kunnioittaa historiallisen linnoitusalueen ja vanhan Majurskan talon henkeä, ja myös uudistuksia on tehty tätä silmällä pitäen. 


Kahvila Majurskassa on kunnioitettu historiallisen alueen ja vanhan talon henkeä. 
  – Meillä jokainen kävijä, oli hän sitten vakioasiakas tai satunnainen vieras, otetaan sydämellä vastaan. Toivomme kaikkien lähtevän meiltä hyvillä mielin, painottaa kahvilan yrittäjä Arja Ylä-Outinen.  

Yksilöllistä ja itse tehden

  Kahvihetken jälkeen voi suunnata tutkimaan, mitä muuta talo kävijälleen tarjoaa. Kahvilasta avautuu näkymä pellavanystävän taivaaseen. Galleria Kääntöpoijun tiloista löytyvät sekä käsityömyymälät että ompelimo, jossa valmistetaan muun muassa täyspellavaisia sisustustuotteita ja uniikkeja naisten vaatteita. 


Galleria Kääntöpoijun pellavaompelimo.
  – Meiltä saa tilattua sisutustekstiilejä myös mittatilaustyönä ja ilman tilauslisää, kertoo 23 vuotta Majurskan talossa käsityöyrittäjänä toiminut Leena Erkko


Galleria Kääntöpoijun myymälää.
  Laajan pellavatuotevalikoiman lisäksi Kääntöpoijusta löytyy myös saunapuoti sekä suomalaisten ammattilaisina toimivien naiskäsityöntekijöiden tuotteita.


Galleria Kääntöpoijun myymälä.

Värikäs hetki hellahuoneessa

  Matka jatkuu rakennuksen hellahuoneeseen, jossa sijaitsee käyttö- ja lahjatuotteita myyvä värikäs käsityöpuoti Tyyki.


Käsityöpuoti Tyyki.
  Myymälän valikoimissa on nykyaikaisella otteella tehtyjä käsitöitä suomalaisilta suunnittelijoilta ja kuvittajilta, kuten Polka, Virkkukoukkunen ja Riiminka.  


Tyykin tuotteet tuovat iloa ja piristystä arjen keskelle.
  Tyykin yrittäjä Maija Juvonen haluaa raikkailla tuotteilla tuoda kävijöille iloa ja piristystä arjen keskelle. Myymälän asiakkaita palvelee myös verkkokauppa www.linnoituksenpuodit.fi.    
Tekstin kirjoittiElina Lammela


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »