Nro 4-2018
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Etelä-Karjala, Taipalsaari, Röytty, Päivölän ratsutila, Karhupirtit, Vladimir Putin

Etelä-Karjala


Kesämaisema Karhupirteillä. Kuva: Taipalsaaren Karhupirtit.

Taipalsaari 
– saaret Saimaan sylissä

Taipalsaari itse asiassa koostuu noin 700 saaresta, joiden rantoja huuhtovat Saimaan siniset aallot.


  Taipalsaaressa on tarjolla matkailu- ja vapaa-ajan palveluita kaikkina neljänä vuodenaikana. Matkailun sydämenä sykkii kotiseututalo Röytty, jossa kesäisin toimii paikallinen matkailuneuvonta. Röytty on myös mielenkiintoinen käyntikohde, sillä se edustaa alueelle tyypillisiä talonpoikaistaloja, ja se on toiminut myös sotilasvirkatalona sekä kestikievarina. Yksikerroksinen rakennus riviaittoineen on ollut asuttuna 1980-luvulle asti ja on säilynyt hyväkuntoisena.


Kotiseututalo Röytty matkailuinfoineen ja kesäkahviloineen on Taipalsaaren matkailun sydän. Kuva: Taipalsaaren kunta
  Nykyisin Röytyssä toimii matkailuneuvonnan lisäksi tunnelmallinen tupakahvila, jossa talon historia on käsin kosketeltavissa: aidot vanhanajan räsymatot, pirtin pöytä penkkeineen ja vanha leivinuuni vievät ajatukset satojen vuosien taakse aikaan, jolloin pirtissä istuivat armeijan komentajat tai postin kuljettajat matkustajineen. Kahvilaa pyörittävät paikalliset kyläyhdistykset, jotka vastaavat myös kahvilan herkullisista leivonnaisista.


Vanhojen traktorityökoneiden avomuseo Röytyn pihapiirissä. Kuva: Taipalsaaren kunta
  Röytyn pihapiirissä on myös suomalaisittain harvinainen vanhojen traktorityökoneiden avomuseo, jossa on edustettuna traktorityökoneita 1940–1970-luvuilta kaikista maatilan työvaiheista ja tuotantosuunnista alkaen pellonraivauksesta viljelytoimiin ja sadonkorjuuseen.

Kun Putin vieraisilla kävi

  Taipalsaaren saariston syövereihin mahtuu myös erikoisempia matkailuelämyksiä. Sellainen on Kaakkois-Suomen ainoa islanninhevostalli Päivölän ratsutila, jonka suloiset issikat odottavat laitumillaan upeassa maaseutumiljöössä matkailijoita ihastelemaan, silittelemään ja ratsastamaan. 


Päivölän ratsutila on oiva koko perheen matkailukohde. Kuva: Päivölän ratsutila
  Ryhmille Päivölän ratsutila on ihanteellinen matkakohde, jossa tilan esittelyn ja ratsastusnäytöksen lisäksi osallistujat pääsevät hellittelemään samettisia turpia, ja onpa rohkeimmilla mahdollisuus jopa verestää muistojaan ja nousta ratsun selkään.


Päivölän ratsutilalla on tarjolla myös monenlaisia aktiviteetteja, kuten RC-autokilpailuja. Kuva: Päivölän ratsutila
  Muutaman kilometrin päässä ratsutilasta sijaitsee Karhupirtit, Saimaan rannalla sijaitseva kokous-, koulutus- ja juhlapaikka, jollaista ei lähitienoolla ole toista. Karhupirtin paviljongissa ryhmät voivat nauttia lounaan tai päiväkahvit samalla, kun tilan isäntä Matti Karhu kertoilee mukaansa tempaavasti Vladimir Putinin vierailusta tilalla. Miten Putin löysi tiensä Karhupirteille, minkälaisia toimenpiteitä korkean tason vierailu vaati yrittäjältä ja mitä tapahtui, kun Putin ei missään nimessä saanut mennä saunaan…? 


Lounaan tai päiväkahvien lomassa voi kuulla uskomattomia tarinoita! Kuva: Karhupirtit
  Näihin kysymyksiin isäntä vastaa ja kertoo paljon muita mielenkiintoisia yksityiskohtia siitä, miten maailmanpolitiikka tuli Taipalsaarelle vuonna 2010. Matti Karhu sanoo, että on kertonut Putin-tarinaa lukuisia kertoja, ja aina se vaan jaksaa ihmisiä kiinnostaa. Ja miksei kiinnostaisi? Tarina siitä, kun piskuinen Taipalsaari sai hetken olla tapahtumien polttopisteessä, jää taatusti mieleen!


Karhupirttien savusauna. Kuva: Karhupirtit
  Karhupirtit on uskomaton kokonaisuus, jossa jokainen yksityiskohta on tarkkaan harkittu – tavoitteena on tuottaa elämyksiä niin taviksille kuin niillekin, jotka luulevat jo kokeneensa kaiken. Tilan erikoissaunat – moderni, sähköllä lämpiävä savusauna ja värisuihkuja tarjoava pikkusauna – sekä lähes 40 asteeseen lämpiävät kuumalähdealtaat jättävät varmasti ikuisen muistijäljen elämyksiä metsästävän matkailijan reppuun!
Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »