Nro 4-2018
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Etelä-Karjala, Lemi, särä, Säräpirtti Kippurasarvi, Esko Hietaranta

Etelä-Karjala


Säräpirtti Kippurasarvessa vierailee vuosittain noin 30 000 asiakasta. Kuva: Säräpirtti Kippurasarvi

Säräpirtti Kippurasarvi on kulkenut yhden ruokalajin taktiikalla läpi vuosikymmenten 

Lea ja Tauno Hietaranta tuskin osasivat edes aavistaa 40 vuotta sitten perustaessaan Lemin vanhaan kansakouluun kotileipomoa, kuinka sivutuotteeksi valikoitunutta särää saavuttaisiin vuosia myöhemmin nauttimaan aina kaukomaita myöden. Juhlavuottaan viettävän perheyrityksen ruokalistalta löytyy vain yksi ja ainut perinneherkku, ja siinä onkin koko jutun suola.


  Noin 80–100 kiloa päivässä ja 40 000 kiloa vuodessa. Sen verran valmistuu särää eli perinteistä lammasherkkua Lemillä sijaitsevan ravintola Säräpirtti Kippurasarven isoissa leivinuuneissa koivulankkujen päällä. Perinneruoan resepti itsessään on perin yksinkertainen: karitsaa, perunaa ja suolaa. Valmistus sen sijaan vaatii pitkää pinnaa. 


Särän valmistus vaatii pitkää pinnaa. Kuva: Mikko Nikkinen
  – Tämä on todellista ”Slow Foodia”. Lihan suolaus kestää neljä vuorokautta, ja paistopäivän kypsennysvaihe uunin lämmityksen kanssa kestää vähintään 9 tuntia, kertoo Esko Hietaranta, joka astui yrityksen puikkoihin vanhempiensa jalanjäljissä vuonna 2004. 

Mummon uunista maailmalle 

  Esko Hietaranta muistaa, kuinka särää syötiin mummolassa 1970-luvulla aina pari kertaa vuodessa.  Ymmärrettävästi aikaa vievää perinneherkkua ei joka viikko valmistettu. Koko kansan tietoisuuteen lemiläinen erikoisuus tuli vuonna 1972, jolloin Lemin särä valittiin yhdeksi Suomen seitsemästä matkailuihmeestä. 

  Vähitellen perinneherkulle alkoi tulla kysyntää. Hietarannan suvusta löytyi osaamista, joten Lea ja Tauno Hietaranta pohtivat, voisiko leivän ja särän roolit kääntyä toisinpäin. Vuonna 1988 uusien toimitilojen myötä särä nousikin päätuotteeksi, ja leipomotoiminnasta tuli sivutuote. 

  – Toki tänäkin päivänä paistamme joka päivä särärieskan tuoreena vieraillemme ja mukaan ostettavaksi, Hietaranta painottaa.

Yhdestä ei tingitä 

  Ruokalistalla on ollut alusta asti vain yksi ruokalaji, ja näin tulee olemaan jatkossakin. Säräpirtti Kippurasarvea voidaankin tituleerata Suomen ainoaksi yhden ruoan ravintolaksi. Päätös pysyä valitulla tiellä on ollut oikea, siitä kertovat vuosittain ravintolassa vierailevat noin 30 000 asiakasta, niin kotimaasta kuin ulkomailtakin. 


 Säräpirtti Kippurasarvi on Suomen ainoa yhden ruoan ravintola. Kuva: Säräpirtti Kippurasarvi
  Perinteiden vaalimisesta huolimatta ravintola kulkee myös mukana ajassa. Yrityksellä on oma verkkokauppa, jälleenmyyntipisteitä sekä särätaksi, joka kuljettaa kyydin tarpeessa olevia nautiskelijoita lähialueelta paikan päälle. Yrityksen 40-vuotisjuhlan kunniaksi valmistuivat tänä vuonna myös oma olut ja kahvi, jotka tullaan näkemään listalla myös tulevaisuudessa.


Särä on yksi Suomen seitsemästä matkailuihmeestä. Kuva: Säräpirtti Kirppurasarvi
  Vaikka Lemin särän valinnasta yhdeksi Suomen seitsemästä matkailuihmeestä onkin jo tullut kuluneeksi vuosikymmeniä, ei sen hohto ole hiipunut. Säräpirtti Kippurasarvi on edelleen yksi Suomen suosituimmista ruokamatkakohteista. 

http://www.sarapirtti.fi

Tekstin kirjoittiElina Lammela


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »