Nro 4-2018
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Etelä-Karjala, Lemi, maailman metallipääkaupunki, särä, Lemin kirkko, Salpalinja

Etelä-Karjala


Lahnajärvi Lemin kirkonkylässä. Kuva: Lemin kunta

Lemi 
– metallilla maustettua lammaspataa

Maailman metallipääkaupunki tunnetaan paitsi munaskuita repivästä metallimusiikista myös perinneruoka särästä.


  Etelä-Karjalassa Lemillä soivat kanteleen sijaan sähkökitarat ja rumpupatterit. Kesällä Lemi voitti maailman metallipääkaupungin tittelin, sillä siellä on väkilukuun suhteutettuna eniten metalliyhtyeitä koko maailmassa – tarkemmin sanottuna 13, mikä 3000 asukkaan kunnassa tarkoittaa 422,6 yhtyettä 100 000:tta asukasta kohti.  


Kulttuuritila Vanhaan pappilaan on avautunut Capital of Metal -näyttely, johon lemiläiset bändit ovat tuoneet näytille omia esineitään.  Kuva: Lemin kunta
  Lemillä metallia soitetaan niin nuorisoseurantalolla kuin entisessä palvelukeskuksessakin, jossa harjoittelee kunnan ylivoimaisesti tunnetuin bändi, Stam1na. Metallipääkaupunkikilpailun voiton kunniaksi metalli soi alkusyksystä myös Lemin Jalkosalmella, jossa Capital of Metal L1VE -ilmaistapahtumassa koko kylä pääsi nauttimaan paikallisesta raskaasta rokista. Torille on tullut metallinen ”Capital of Metal” -kyltti, jossa ”pyhiinvaeltajat” eli metallimusiikin ystävät ympäri maailmaa saavat ottaa selfiensä.   Lemillä metallipääkaupungin titteliin suhtaudutaan muutenkin asian vaatimalla arvokkuudella: Vanhaan pappilaan on avautunut Capital of Metal -näyttely, johon lemiläiset bändit ovat tuoneet näytille omia esineitään. Näin metallimusiikin ilosanoman toivotaan leviävän mahdollisimman laajalle.

Ruokamatkailu vetää Lemille

  Jos tuo metalli turisteja Lemille, niin tekee myös särä, tunnettu lemiläinen perinneruoka, joka on nimetty myös yhdeksi suomalaisen matkailun seitsemästä ihmeestä. Puukiulussa pitkään haudutettu, lampaanlihasta ja perunasta koostuva särä on tunnettu Suomessa laajalti, ja se tuo Lemille vuosittain kymmeniä tuhansia ruokamatkailijoita. Särää tarjotaan Lemillä kahdessa ravintolassa, keskustan tuntumassa sijaitsevassa Kippurasarvessa sekä Lemin kotiseutumuseossa, jossa ruokailun ohella pääsee tutustumaan myös muuhun eteläkarjalaiseen perinteeseen. 


Lemin kirkko on yksi Euroopan arvokkaimmista puukirkoista. Kuva: Lemin kunta
  Historiasta kiinnostuneille Lemi tarjoaa myös muuta mielenkiintoista nähtävää. Kuuluisan kirkkoarkkitehti Juhana Salosen rakentama Lemin kirkko on yksi Euroopan arvokkaimmista puukirkoista, ja erityisesti sen apilanlehden mallinen kattoholvi on harvinainen ja siksi näkemisen arvoinen. 


Salpalinjasta Lemillä on mm. Kärmeniemen ja Juvolan tykkiasemat. Kuva: Lemin kunta
  Sotahistorian ystäviä kiinnostaa varmasti käyminen Kärmeniemen ja Juvolan tykkiasemilla, jotka ovat osa Salpalinjan puolustuslinjaa. 


http://www.lemi.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »