Nro 4-2018
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Etelä-Karjala, Luumäki, Kotkaniemi, P.E. Svinhufvud, Ellen Svinhufvud

Etelä-Karjala


Kotkaniemen kotimuseo on kunnostettu 1930-luvun henkeen. Kuva: Tuomas Nokelainen / Lappeenrannan museot

Kotkaniemi vie keskelle 
Suomen historiaa

Yksi Luumäen merkittävimmistä nähtävyyksistä on Kotkaniemi, presidentti Pehr Evind ja rouva Ellen Svinhufvudin koti. 1800-luvun lopulla rakennettu jugend-vaikutteinen huvila on nykyään kunnostettu käyntikohde, joka esittelee sekä Svinhufvudien elämää että Suomen itsenäistymisvaiheen historiaa. 


  P.E. Svinhufvud osti Kotkaniemen vuonna 1908 saadessaan nimityksen Lappeen kihlakunnan tuomariksi. Tilan päärakennus sijaitsee mäntyjä kasvavalla niemellä kirkkaan Kivijärven äärellä. Pihapiirissä on myös kahden asuinhuoneen käsittävä renkitupa ja aittoja.

Koti on aina koti

  Perheenpään kaksi vuotta ja neljä kuukautta kestäneen Siperian karkotuksen aikana 1914–1917 Svinhufvudit olivat vaarassa menettää Kotkaniemen. Ellen Svinhufvud päätti silloin perustaa Kotkaniemeen pensionaatin, joka tuloilla selvittiin vaikeimman ajan yli. Ellenin jälkeen myös muut Kotkaniemen emännät ovat pitäneet siellä täysihoitolaa.


Kotkaniemi. Kuva: Heini Kähkönen
  Svinhufvudit joutuivat olemaan välillä pitkiäkin aikoja pois Kotkaniemestä ”Ukko-Pekan” työn vuoksi, olihan hänellä merkittävä rooli sekä Suomen itsenäistymisen eri vaiheissa että presidenttinä vuosina 1931–1937, jolloin virka-asunto sijaitsi Presidentinlinnassa. Silti Kotkaniemi oli Svinhufvudeille aina se ainoa oikea koti, josta vuonna 1944 alkoi myös Ukko-Pekan viimeinen matka Luumäen kirkonmäelle. 

Kuin sukellus historiaan

  Kotkaniemi avattiin yleisölle vuonna 2000, mutta museo on ollut suljettuna viime vuodet mittavan peruskorjauksen vuoksi. Viime toukokuusta lähtien se on ottanut vierailijoita vastaan entistä ehompana.


Kuva: Tuomas Nokelainen / Lappeenrannan museot
  Kotimuseo on kunnostettu 1930-luvun henkeen ja vierailu siellä on kuin visiitti entisajan maalaisvirkamiehen kotiin. Pehrin ja Ellenin ajan mukaisiksi palautetut huoneet on sisustettu alkuperäisin kalustein ja esinein. Museon vaihtuvien näyttelyiden huoneessa esitellään syventävää tietoa eri aihepiireistä.


Kuva: Tuomas Nokelainen / Lappeenrannan museot
  Myös pihapiirissä riittää katseltavaa. Puutarha on kunnostettu Ellenin aikaiseen loistoonsa, ja niemen kärjessä on Ukko-Pekan oma ampumarata sekä vanhat Luumäen linnoitushistoriaan liittyvät tuliasemat. Kivijärven kauniita maisemia voi ihailla kävelyretkellä Koppolniemen kärkeen. Vierailupäivän täydentää kahvilassa tarjottavat herkut. 


Kotkaniemen puutarha on kunnostettu Ellenin aikaiseen loistoonsa. Kuva: Heini Kähkönen
  Kesäkauden aikana vierailijoita kävi Kotkaniemessä 14 000, ja kävijämäärä kasvaa edelleen, sillä syys- ja talvikauden Kotkaniemi on avoinna tapahtumien aikaan sekä tilauksesta. Museon aukiolosta ja näyttelyjen ylläpidosta vastaa nykyään Kotkaniemi-säätiö.

http://www.kotkaniemi.fi

Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »