Nro 3-2018
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: kolumni, Saanan samoiluja, Saana Jaakkola, helle

Saanan samoilujaHyi hellettä

Nautin toukokuun ennätyshelteistä siirtämällä työpisteeni valon ja lämmön täyttämälle terassille. Terassitoimistossa on vaikea olla nauramatta uutisotsikoille. Kun muu maailma hehkuttaa Suomea maailman onnellisimpana, turvallisimpana ja muutenkin parhaana paikkana elää – mistä olen ainakin pääosin samaa mieltä – suomalainen media kääntää kirjaimellisesti aurinkoisimman mahdollisen asian negatiivisiksi klikkiotsikoiksi. Yhtäkkiä Suomi onkin taas maa, jossa mikään ei ole koskaan hyvin.

Valtaosa vuodesta kitistään kylmästä, sateesta ja pimeästä. Kun kesä kerrankin alkaa ennen aikojaan, uutisointi näyttää tältä: Suomalaisille sopivin lämpötila on +14 astetta. Älä vaan lähde lenkille – urheilu on helteellä hengenvaarallista. Jos astut ovesta, saat lämpöhalvauksen ja ihosyövän. Vettä on juotava paljon, mutta ei liikaa, tai saat vesimyrkytyksen. Ja sen varalta on pidettävä vessapäiväkirjaa, jotta tiedät, asioitko sopivin väliajoin ja onko virtsasi juuri oikean väristä.

Jo unohtuivat kylmyys ja pimeys, joiden vuoksi moni haaveilee talvipaosta lämpimään. Ketäpä siitä syyttelemään, olen itse asunut Espanjassa kahdesti. Siellä tämä 14 asteelle suunnitellun hipiän omaava suomalainen aloitti aamut juoksulenkillä ja ulkopunttiksella ennen kuin polki puolen tunnin työmatkan ylös vuorille. Töihin päästyäni pulahdin vielä altaaseen uimaan 10 kierrosta ennen asettumista ulkoilmakonttoriini toimiston helteiselle parvekkeelle.

Vuoden ajan tämä oli arkirutiinini. Enkä vain selvinnyt siitä hengissä, vaan voin paremmin, olin pirteämpi ja paremmassa kunnossa kuin koskaan ja selätin jopa lapsuudesta asti vaivanneen aurinkoihottuman. Voisiko suomalainen sittenkin sopeutua lämpöön? Tämän kammottavan keväthelteen keskellä olen nähnyt koti-Suomenkin kaduilla vain iloisia ihmisiä.

Juuri tästä syystä rakastan kirjoittaa matkailusta. Siinä missä uutismediat tuskailevat helteen keskellä keksiäkseen negatiivisia otsikoita aurinkoisimmastakin aiheesta, me kotimaanmatkailun puolestapuhujat ja Suomen kesästä nauttivat keskitymme positiivisiin puoliin.

Helteistä kesää!Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »