Nro 3-2018
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Kesä ;  Syksy ; 
Avainsanat: museokeskus, Vapriikki, Tampere, Marilyn

Ihana Suomen suvi


Marilyn Monroe ja Don Murray elokuvassa Bussipysäkki vuodelta 1956. Kuva: Ted Stampfer

Marilyn, Marilyn 
– millainen oli nainen roolien takana?

Kaikki tuntevat Marilynin roolit, mutta minkälainen oli nainen roolien takana? Siihen etsii vastausta museokeskus Vapriikissa Tampereella 8.6.2018 avautuva näyttely.


  Marilyn Monroe oli yksi kaikkien aikojen valovoimaisimmista Hollywood-tähdistä. Hänen karismansa oli aivan omaa luokkaansa ja kamera rakasti häntä. Roolien ulkopuolella hänen elämänsä oli kuitenkin kovin toisenlaista kuin julkisivu antoi ymmärtää. Museokeskus Vapriikin näyttelyssä valotetaan Marilynin yksityisempää puolta, elämää kameroiden ulkopuolella. 


Marilyn Monroe, Bussipysäkki, 1956. Kuva: Ted Stampfer
  – Näyttelyssä avataan Marilynin elämää pintaa syvemmältä. Tavoitteena on esittää toisenlainen Marilyn Monroe kuin yleensä tunnetaan, kertoo näyttelyprojektia vetänyt tutkija Marjo Meriluoto.

Vankina roolissa

  Näyttely koostuu yli 300 henkilökohtaisesta esineestä, joista suurin osa on peräisin Marilynin viimeisestä kodista Los Angelesissa. Näytteillä on vaatteita, valokuvia, meikkejä, koruja ja elokuvakäsikirjoituksia, mutta myös lapsuusmuistoja, muistikirja ja puhelinmuistio sekä muutama näyttävä rooliasu. Opastetuilla kierroksilla avataan Marilynin yksityisempää puolta – sitä naista, joka ei ollut filmitähti.

  – Marilyn oli pohjimmiltaan hyvin arka ihminen. On traagista, että Marilynille luotiin Hollywoodissa blondin bimbon imago, kun hän itse asiassa oli kaikkea muuta. Marilyn oli aikaansa edellä oleva nainen, joka kyseenalaisti sen ajan normit, joita naiselle asetettiin. Hän oli täysin liberaali ja humaani ihminen, joka taisteli rotusortoa vastaan ja puhui tasa-arvon puolesta, Meriluoto kertoo.


Vapriikin Marilyn-näyttelyssä on mukana mm. tämä Milton Greenen valokuva Marilyn Monroesta. Kuva: Saana Säilynoja / Vapriikki
  Meriluoto toivoo, että näyttely herättäisi katsojat huomaamaan, miten paljon yhtäläisyyksiä on naisille asetetuissa rooleissa Marilynin aikana ja nykypäivänä. Kauneuden ja täydellisyyden tavoittelu määräävät naisten elämää edelleen – kovin paljon ei ole Marilynin ajoista muuttunut. 

  – Marilynille luotiin rooli, jota hän itse inhosi ja jota vastaan hän taisteli. Ja tuo taistelu lopulta tuhosi hänet. 

  – Historiasta pitää aina oppia jotain – tässä on taas yksi mahdollisuus siihen, Marjo Meriluoto sanoo.

  Näyttely on esillä 2.12.2018 asti.

http://vapriikki.fi

Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »