Nro 3-2018
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Pohjois-Pohjanmaa, Rokua Geopark, Utajärvi, Muhos, Vaala, Vuoden retkikohde 2018, Rokuan kansallispuisto, Rokua, Oulujokilaakso, Oulujärvi

Pohjois-Pohjanmaa


Rokuanvaara valittiin vuoden 2018 retkikohteeksi. Kuva: Harri Tarvainen

Rokua Geopark esittelee jääkauden perintöä Suomessa

Suomen ainoa ja maailman pohjoisin UNESCO Global Geopark nitoo yhteen kolme erilaista maisema-aluetta: Rokuan harjualueen, vehreän Oulujokilaakson sekä Oulujärven saarineen ja hienoine hiekkarantoineen.


  UNESCO Global Geopark -ohjelmaan hyväksytään vain geologialtaan ja kulttuuriltaan ainutlaatuisia kohteita. Mitä se tarkoittaa Geopark-verkoston jäseneksi vuonna 2010 päässeessä ja UNESCOn Global Geopark -ohjelmaan syksyllä 2015 hyväksytyssä Rokua Geoparkissa?

  – Alueen vaikuttavista luonnonmuodostelmista voi nähdä, miten jääkausi on jättänyt maastoon jälkensä. Matkailijalle se ilmenee maaperän muotojen lisäksi tarinoina jääkauden vaikutuksista alueen kulttuuriin, luontoon ja ihmisiin, avaa Rokua UNESCO Global Geoparkin toiminnanjohtaja Vesa Krökki.

Jääkauden monet eri jäljet

  Geopark luo kolmesta toisistaan poikkeavasta maisema-alueesta yhtenäisen kokonaisuuden. UNESCOn Global Geopark -ohjelman myötä alueen matkailuinfra on kokenut muodonmuutoksen; luontopolkuja on uusittu sekä rakenteiltaan että sisällöiltään, palvelut alueella ovat parantuneet ja yritykset lisääntyneet.


Läskipyöräilyä Rokualla. Kuva: Harri Taivainen
  Mutta miten Geoparkin kolme maisema-aluetta toisistaan eroavat?

  – Oulujokilaakso on vehreää maanviljelysseutua, kulttuuririkasta asuma-aluetta puukirkkoineen ja peltoaukeineen. Rokuan harjualueelle ominaista on kumpuileva maasto mutta myös karut jäkäläkankaat ja mäntymetsät sekä pienet lammet ja järvet, Krökki kertoo.

  – Suomen suurimpiin järviin kuuluva Oulujärvi on kuin sisämaan meri, jonka pinnan alla harjujakso kulkee näyttäen itsestään merkkejä pienten saarten muodossa.

Löytöretki Pohjolan luontoon

  Geopark-statuksen myötä herätellään sekä kansainvälisten että kotimaisten matkailijoiden mielenkiintoa. Krökki painottaa lähimatkailun tärkeyttä.

  – Haluamme muistuttaa myös paikallisia, kuinka läheltäkin voi löytää yllättäviä asioita. Vähemmän tunnettuja luontohelmiä, joiden olemassaolosta ei moni tiedä.


Rokualla on upeat sieni- ja marjamaastot. Kuva: Harri Taivainen
  Kova työ tuottaa tulosta. Siitä kielii Rokuanvaaran valinta vuoden 2018 retkikohteeksi. Krökki korostaa myös kestävää kehitystä, mihin liittyy erityisesti kannustus luonnossa liikkumiseen lihasvoimin – patikoiden, pyöräillen, meloen tai lumikenkäillen – sekä geofood.

  Geofood tarkoittaa paikallisruokaa, jonka juuret kytkeytyvät seudun geologiseen tarinaan.

  – Geofood ilmentää olosuhteiden ja ympäristön vaikutusta ruuantuotantoon ennen ja nyt – miksi Oulujokilaakso on niin erinomaista maatalousseutua tai miksi Oulujärvi on omiaan kalastukseen. Rokuan harjualue taas on Oulun seudun parasta sienestysaluetta.


Rokua – saari, jonka meri hylkäsi

  Geoparkille nimensä antanut Rokua tunnetaan erityisesti Rokuan kansallispuistosta, joka on yksi Suomen vanhimmista. Jäkäläkankaiden peittämä kumpuileva dyynimaasto kätkee suojiinsa kymmenien kilometrien retkeilyreittien verkoston. Kirkasvetiset ja jyrkkärinteiset, hiekkaan hautautuneiden jäälohkareiden sulamisen yhteydessä syntyneet suppalammet mahdollistavat niin uimisen kuin talviset pilkkiretket. Rokuan 50 metrin syvyyteen yltävä Syvyydenkaivo on Suomen syvin suppa.


Evästauolla on hyvä hiljentyä kuuntelemaan luonnon rauhoittavia ääniä. Kuva: Harri Tarvainen
  – Muhoksen, Vaalan ja Utajärven kuntien alueella sijaitsevan Rokuan kansallispuiston maisemia kannattaa kavuta ihailemaan Pookivaaran laelle, joka on puiston korkein kohta. Pookivaaralta löytyy näköalatorniksi kunnostettu vanha palovartiotorni sekä taukotupa ja palovartijan maja, Krökki vinkkaa.

Lähtöpisteenä opastuskeskus Suppa

  Rokuan ytimessä sijaitseva opastus- ja varauskeskus Suppa toimii pääopastuskeskuksena sekä Rokuan kansallispuiston että Rokua Geoparkin vieraille. Perusnäyttely Rokua – saari, jonka meri hylkäsi kuvaa harjualueen syntytarinaa; kuinka lähes kolme kilometriä paksu jäätikkö paljasti altaan hiekkaisten mäennyppylöiden ketjun, joka nykyisin tunnetaan nimellä Rokua.

  – Supasta matkailijat saavat tarvittavat esitteet sekä tiedot alueen majoitus- ja ohjelmapalveluista. Lomamökkejä löytyy koko Geoparkin alueelta, mutta hotellimajoitus on keskittynyt Rokualle.

  Seudun suurimmat majoittajat ovat kylpylähotelli Rokua Health & Spa sekä uudistunut erämaahotelli Rokuanhovi. Rokuan keskusvaraamon kautta voi tiedustella niin hotelli- ja mökkimajoitusta kuin loma-asuntoja sekä kokouspalveluja.


Geopark-statuksen myöstä luontopolkuja on uusittu sekä rakenteiltaan että sisällöltään. Kuva: Harri Tarvainen
  Krökki vinkkaa lataamaan jo ennen vierailua puhelimeen Rokua Geopark 3D -sovelluksen. GPS-paikantimella ja kattavalla informaatiomäärällä varustettu sovellus on kuin jatkuvasti päivittyvä taskukokoinen opaskirja ja helpottaa niin yksittäisten vieraiden kuin matkailijaryhmien retkiä halki geoparkin kolmen maisema-alueen.


Löydä Oulujokilaakson yllättävät aarteet


Luonnonrauhaa Oulujoella. Kuva: Harri Tarvainen
  Oulujärveltä alkava Oulujoki on yksi Suomen suurimmista ja kiemurtelee kolmen kunnan läpi yli 100 kilometrin matkan aina Ouluun ja Perämerelle asti. Ravinteikkaiden maiden ja suotuisan ilmaston ansiosta Oulujokilaakso on kautta aikain ollut merkittävää maanviljelysaluetta. Oulujoki on ollut paitsi tärkeä kauppareitti myös Suomen ja koko Euroopan merkittävimpiä tervankuljetusväyliä, mistä kielii sadan kilometrin mittainen hiihto- ja patikointireitti Oulujokilaakson Tervareitistö.

Kulttuurin ja Kekkosen jalanjäljissä

  Krökki kehottaa tutustumaan alueen kulttuuriin, jota ilmentävät arkkitehtuurin helmet: historialliset puukirkot, kuten Suomen vanhin yhä ympärivuotisessa käytössä oleva Muhoksen kirkko, mutta myös voimalaitosarkkitehtuuri asuinalueineen, mistä Leppiniemen vierasmaja on erinomainen esimerkki.

  – Vierasmaja valmistui 40-luvulla, ja siellä kestittiin sähköyhtiön silmäätekeviä vieraita. Siellä suojassa ulkopuolisten silmiltä on Kekkonenkin monesti viettänyt iltaa.


Minkähänlaisen saalin Kekkonen on aikaan saanut Oulujoesta? Kuva: Harri Tarvainen
  Alkuperäisessä asussa säilyneessä vierasmajassa voi kuulla kiehtovia tarinoita hienojen herrojen pokeri-illoista, yöpyä Kekkosen vanhassa huoneessa, ruokailla saman pöydän äärellä ja heitellä löylyjä samassa saunassa kuin Kekkonenkin aikoinaan. Majoitustilaa Leppiniemen vierasmajalla on noin 10 hengelle.

Lumoudu Oulujokilaakson luontopoluilla

  Vierasmajan läheisyydessä kulkeva, suositulta Montan leirintäalueelta alkava noin kahden kilometrin Lemmenpolku on Krökin mukaan Tervareitistön hienoin osa.

  – Lemmenpolulla Oulujokilaakso näyttäytyy vaikuttavana jokikanjonina, joka poikkeaa Oulujokilaaksolle ominaisista maisemista erämaisilla maisemillaan, vanhalla puustollaan ja paikoin jyrkillä maastonmuodoillaan.


Melontaa Oulujoella. Kuva: Harri Tarvainen
  Jylhää joenreunaa seuraavalla reitillä on paljon korkeuseroja, mutta pieni osa alkumatkasta on esteetöntä. Toinen upea luontokohde on Metsähallituksen ylläpitämä Liimanninkosken lehtojensuojelualue luontopolkuineen. Kosken partaalla sijaitsevalla laavulla voi levähtää ja keskittyä kuuntelemaan Muhosjoessa villinä virtaavan kosken kuohuntaa.


Satojen saarten Oulujärvi


Manamansalon saaressa piilevät Kilonniemen 2,7 miljardia vuotta sitten kiteytyneet gneissikalliot, jotka kuuluvat Euroopan vanhimpaan peruskalliovyöhykkeeseen. Kuva: Harri Tarvainen

  Kainuun mereksikin kutsutulla Oulujärvellä jääkauden jälkiä ilmentävät pieninä saarina pintaan nousevat harjunlaet, joiden välillä Rokuan harjujakso jatkaa sukeltamistaan järven syvyyksissä. Jääkauden peruja ovat myös kilometrikaupalla jatkuvat hienot hiekkarannat sekä Manamansalon saaressa piilevät Kilonniemen 2,7 miljardia vuotta sitten kiteytyneet gneissikalliot, jotka kuuluvat Euroopan vanhimpaan peruskalliovyöhykkeeseen.


Oulujärven rannoilla on kilometrikaupalla hienoja hiekkarantoja. Kuva: Harri Tarvainen
  – Oulujärven sydän onkin juuri Manamansalon saari hiekkarantoineen sekä sen yhteydessä sijaitseva Oulujärven retkeilyalue, joka on Suomen ainoa sisävesisaaristossa sijaitseva retkeilyalue, Krökki huomauttaa.


Luonto antaa aihetta ihmettelyyn niin lapsille kuin aikuisille! Kuva: Harri Tarvainen
  Jääkauden muovaama on myös korumaisena hiekkaharjanteena järvenselän yllä kohoava Kuoston saari, joka on jylhine rantatörmineen yksi retkeilyalueen kauneimmista kohteista. Upea ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä käyntikohde Manamansalon ja Kuoston rinnalla on Säräisniemi, joka on Kainuun vanhimpia asuttuja kyliä. Vanha kuntakeskus ympäristöineen on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi maisema-alueeksi. 

Majoitu ja liiku luonnon helmassa

  Aktiviteettien tavoin Oulujärven alueella majoitus on hyvin luonnonläheistä – loma-asuntoja, rantamökkejä ja leirintäalueita. Säräisniemen nähtävyyksien lisäksi paikalliskulttuuria tarjoilevat vanhaan kyläkouluun perustettu taidegalleria Kankarin Taidehuvila sekä konsertti- ja juhlapaikkanakin toimiva Kassu Halonen taidetalo näyttelyineen.


Perhe melontaretkellä Oulujärvellä. Kuva: Harri Tarvainen
  Kalastuksen kehtona tunnetulla Oulujärvellä kalakanta elää vahvana, ja opastetut kalastusretket ovat suosittua kesähuvia. Kalastuksen ohessa myös melontakulttuuri on Oulujärvellä voimakkaassa nousussa. Suomen suurimmilla järvenselillä voikin tuntea lipuvansa loppumatonta ulappaa kohti.

http://www.rokuageopark.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »