Nro 3-2018
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjois-Pohjanmaa, Pyhäjoki, retkeilyreitistö, Kielosaari, Matinsaari, Pyhäjoki-talo, Fennovoiman vierailukeskus

Pohjois-Pohjanmaa


Pyhäjoki virtaavine jokineen ja kuohuvine koskineen on kautta aikain ollut erityisesti kalastajien ja melojien suosiossa. Kuva: Pyhäjoen kunta

Pyhäjoella panostetaan isosti matkailuun

Lähitulevaisuudessa energiseen Pyhäjoen kuntaan luodaan muun muassa 160 kilometrin retkeilyreittien verkosto, runsaasti uusia, eri tarpeisiin sopivia majoitustiloja sekä matkailu-, hyvinvointi- ja kulttuuripalveluja tarjoava Pyhäjoki-talo.


  Perämeren rannikon matkailualueella, Kalajoen ja Raahen puolimatkassa sijaitseva Pyhäjoki virtaavine jokineen ja kuohuvine koskineen on kautta aikain ollut erityisesti kalastajien ja melojien suosiossa. Parhaillaan käynnissä oleva retkeilyreittihanke luo kunnan alueelle lisäksi kattavan, Pyhäjoen nähtävyyksiä yhdistävän patikointi- ja maastopyöräreittien verkoston.

Kulttuuri-, luonto- ja liikuntaloma samassa paketissa

  Noin 160 kilometrin reittikokonaisuus hyödyntää sekä olemassa olevia maanteitä ja metsäautoteitä että metsien tieuria ja polkuja. 

  – Reitit on suunniteltu siten, että reiteiltä on yhteys valmiisiin sekä hankkeen yhteydessä kunnostettaviin ja varustetasoltaan parannettaviin virkistyskohteisiin, avaa Pyhäjoen kunnan ympäristösihteeri Vesa Ojanperä.

  Rannikon kohteita ovat uimarannat ja suositut lintujen tarkkailupaikat. Pyhäjoen varressa ja muualla sisämaassa reittien varrelle jää luonnonkauniita virkistyspaikkoja, kuten Pirttikosken Kupuliskosken upeat koskipaikat hiidenkirnuineen.


Kesäteatterista voi nauttia heinäkuussa Annalan kotiseutumuseon pihapiirissä. Kuva: Pyhäjoen kunta

Kielosaaren matkailupalvelut uudistuvat

  Miljööltään valtavan kaunis Kielosaari on täysin ainutlaatuinen matkailu- ja virkistysalue Pyhäjoen varrella, aivan keskustan tuntumassa. Ehkä juuri siksi Kielosaaressa on toiminut leirintäalue jo 50 vuoden ajan. Uusien yrittäjien myötä Kielosaaren matkailupalvelut uudistuvat – vanhojen mökkien tilalle nousee uusi päärakennus sekä tasokasta majoitusta lisäämään Kielosaaren vetovoimaisuutta. Kielosaaren viehättävä luontopolku, kala-apajat sekä uima- ja liikuntapaikat säilyvät entisellään.


Yppärin Merimajalla, noin 11 km Pyhäjoen keskustasta Vaasan suuntaan, pääsee nauttimaan perinteisestä tanssilavatunnelmasta kesätorstaisin. Kuva: Pyhäjoen kunta

Pyhäjoen keskustalle uusi ilme

  Matkailupalveluja on suunnitteilla myös kuntakeskuksen viereisessä jokisuistossa sijaitsevaan Matinsaareen.

  – Keskustan vanha kylänraitti restauroidaan perinteitä kunnioittaen, kunnantalon edustan ympäristöä parannellaan ja vanhan liikekiinteistön tilalle nousee uusi Pyhäjoki-talo, kertoo kunnan kehittämisasiamies Jyri Laakso.

  Kulttuuri-, liikunta- ja vapaa-ajan palvelujen lisäksi Pyhäjoki-talo tarjoaa majoitus-, kokous- ja juhlapalveluja. Siellä tulee toimimaan myös Fennovoiman uusi vierailukeskus.

  

  

http://www.visitpyhajoki.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »