Nro 3-2018
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjois-Pohjanmaa, Oulainen, Waltakunnalliset Wteraanikonepäivät, Oulaisten Musiikkiviikot

Pohjois-Pohjanmaa


Kolmipäiväiset Waltakunnalliset Weteraanikonepäivät keräävät perinnekeskuksen pihapiiriin satoja autoja, traktoreita, työkoneita, moottoripyöriä, kuorma-autoja sekä lähes 250 myyjän rompetorin.

Oulaisten tapahtumissa raikaavat musiikki ja moottorin pärinä

Paikallisten harrastajien maamoottori-innostuksesta alkunsa saanut kesätapahtuma Waltakunnalliset Weteraanikonepäivät houkuttelee Oulaisten perinnekeskuksen ympäristöön noin 20 000 vierasta ympäri Suomen.


  Nykyään Waltakunnalliset Weteraanikonepäivät on paljon muutakin kuin maamoottoreita. Kaksi viikkoa juhannuksen jälkeen käynnistyvä kolmipäiväinen tapahtuma kerää perinnekeskuksen pihapiiriin satoja autoja, traktoreita, työkoneita, moottoripyöriä, kuorma-autoja sekä lähes 250 myyjän rompetorin.


Weteraanikonepäiville saavutaan koko perheen voimin. Kuva: Oulaisten Valovoima
  – Enää tapahtuma ei ole vain harrastajille vaan ihan jokaiselle ikään, asuinpaikkaan ja kiinnostuksen kohteisiin katsomatta. On valloittavaa nähdä, kuinka perheet saapuvat Weteraanikonepäiville kolmen sukupolven voimin, kertoo Oulaisten kaupungin kulttuurituottaja Tuula Aitto-oja.

Esillä entisajan ammatit ja työtavat

  Vanhan ajan työnäytökset ja näyttelyt ovat tapahtuman suola. Pajassa voi seurata sepän taontaa, ja tällä kertaa paikalle saapuu myös sorvareita.

  – Joka kesä mukana on jotakin uutta, aina veneenveistäjistä suksentekijöihin. Tänä kesänä Weteraanikonepäivillä nähdään myös vanha kirjapainon latomakone, jota tapahtumavieraat pääsevät kokeilemaan.


Työnäytökset ovat tapahtuman suola. Kuva: Oulaisten Valovoima
  Myös perinteiset käsityöammatit – suutari, kehrääjä, matonkutoja ja lankojen värjääjä – ovat näkyvästi esillä. Työnäytökset innostavat muistelemaan omaa lapsuutta ja kertomaan tarinoita jälkipolville mutta myös oppimaan lisää omasta harrastuksesta tai jopa saamaan inspiraatiota kokonaan uuden harrastuksen aloittamiseen.

Paraateja ja perinneruokaa

  Weteraanikonepäivillä niin traktorit, kaksipyöräiset kuin vanhat autot saavat omat paraatinsa. Lauantaiseen läheisen Piipsjärven kiertävään iltacruisingiin osallistuu joka vuosi kymmeniä autoja.

  – Lisäksi ohjelmassa on lavatansseja, perinneruokabaari sekä näyttelyjä, joiden teemana on tänä kesänä painokankaat, Aitto-oja lisää.


Kupla on aina kupla! Kuva: Oulaisten Valovoima
  Weteraanikonepäiviä vietetään 6.–8.7.2018. Näyttelyt ovat avoinna kuukauden tapahtuman jälkeen. Ryhmille järjestetään opastettuja tutustumiskierroksia perinnekeskuksessa myös aukioloaikojen ulkopuolella. Tilausravintolana palveleva Törmänhovi tarjoaa tunnelmallisen miljöön ryhmien ruokailulle.

Musiikkiviikoista valoa syksyyn

  Oulaisten Musiikkiviikot piristää pitkää syksyä 28.10.–18.11.2018 jo 32. kertaa. Kolmen viikon aikana kaupungin konserttisaleissa ja kirkossa soi pitkälle toistakymmentä konserttia klassisesta kansanmusiikkiin, jazziin ja lastenkonsertteihin. 


Oulaisten Musiikkiviikot piristää pitkää syksyä 28.10.–18.11.2018. Kuva: Oulaisten kaupunki
  Joka vuosi mukana on myös hieman erilaisemman  musiikkigenren konsertteja sekä viihdemusiikin tähtiä, jotka keräävät konsertteihin yli 500-päisen yleisön. Musiikkiviikkojen ohjelma julkistetaan juhannuksen alla.
Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »