Nro 3-2018
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjois-Pohjanmaa, Kärsämäki, Paanukirkko, Musiikkia Paanukirkossa

Pohjois-Pohjanmaa


Modernia puuarkkitehtuuria edustava Paanukirkko toteutettiin 1700-luvun työmenetelmin ja -välinein. Kuva: Kärsämäen kunta

Elämysten Paanukirkko

Kärsämäen kaunis Paanukirkko on kansainvälisestikin ainutlaatuinen rakennus. Musiikkitapahtumille Paanukirkko tarjoaa akustisesti upean miljöön.


  Kärsämäellä Pyhäjoen kauniilla rantatörmällä sijaitsi kirkko jo 1700-luvulla. Alkuperäinen kirkko purettiin vuonna 1841, mutta reilut 160 vuotta myöhemmin paikalle vihittiin aivan uudenlaisella konseptilla toteutettu pieni ja intiimi kirkkorakennus. Lopputuloksena oli modernia puuarkkitehtuuria edustava rakennus, joka toteutettiin alusta asti 1700-luvun työmenetelmin ja -välinein: viisi vuotta kestäneen rakentamisen aikana jokainen paanu, jokainen ikkuna ja kaikki kalusteet sekä sisustuselementit on valmistettu huolellisesti käsin satoja vuosia vanhoin menetelmin. 


Paanukirkko on saavuttanut kansainvälistäkin huomiota. Se on mm. noteerattu kahdessa kansainvälisessä arkkitehtuurijulkaisussa esimerkkinä uudenlaisesta ja poikkeavasta kirkkorakentamisesta. Kuva: Kärsämäen kunta
  Vuonna 2004 käyttöön vihitty Kärsämäen Paanukirkko on ainutlaatuinen rakennus paitsi Suomessa myös koko maailmassa. Viime vuonna Paanukirkko saavuttikin kansainvälistä huomiota, kun se noteerattiin kahdessakin kansainvälisessä arkkitehtuurijulkaisussa esimerkkinä uudenlaisesta ja poikkeavasta kirkkorakentamisesta. 

Kaunis Paanukirkko on kesäkuukausina avoinna joka päivä klo 10–18, ja siellä järjestetään opastettuja kierroksia. Ainutlaatuisen vierailun kruunaa kahvittelu viereisessä kesäkahvilassa.

Kauniin musiikin palatsi

  Paanukirkko tarjoaa upeat puitteet jo perinteeksi muodostuneelle loppukesän musiikkijuhlalle. Musiikkia Paanukirkossa -festivaali järjestetään tänä vuonna jo 14. kerran, ja tuttuun tapaan tarjolla on tasokkaita taiteilijoita kaikille ikäryhmille.  Luvassa on elokuisen viikonlopun verran upeita musiikillisia elämyksiä viihteellisistä konserteista klassisiin teoksiin.

  Tämän vuoden musiikkijuhlan käynnistää perjantai-iltana ikisuosikki Arja Korisevan konsertilla Elämäni laulut. Illan aikana tämä suomalaisen iskelmätaivaan valovoimainen tulkitsija esittää lauluja elämästä, sen ilon, onnen ja haikeuden hetkistä. 

  Lauantaina päivällä Paanukirkossa vietetään Lasten lystejä, ja lauantaina illalla estradin valtaa karismaattinen rokkari JP Leppäluoto, joka tuo Paanukirkkoon akustisen konserttikokonaisuuden. Musiikkijuhla huipentuu sunnuntaina baritoni Esa Ruuttusen hengelliseen ohjelmaan Kauneimmat hengelliset laulut sellotrio Matti Makkosen säestyksellä. 


Paanukirkko on ainutlaatuinen myös konserttipaikkana. Kuva: Kärsämäen kunta
  Paanukirkon konsertit ovat reilun kymmenen vuoden ajan saavuttaneet maineen korkeatasoisena musiikkijuhlana, jota myös artistit arvostavat. Kirkko on ainutlaatuinen myös konserttipaikkana, sillä sen intiimi tunnelma ja upea akustiikka hakevat vertaistaan koko Suomessa. 
Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »