Nro 3-2018
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjois-Pohjanmaa, alue-esittely, reittiselostus, kohde-esittely

Pohjois-Pohjanmaa


Retkellä Oulujärven rannalla. Kuva. Harri Tarvainen

Pohjois-Pohjanmaa 
Suomi-neidon vyötäröllä

Tässä kesälehdessä suuntaamme Pohjois-Pohjanmaalle. Edellisen kerran pohjoisen ja eteläisen Suomen yhdistävä maakunta oli teemana lehdessämme seitsemän vuotta sitten. Silloin esillä olivat mm. Oulu, Hailuoto, Siikalatva, Pyhäjärvi ja Taivalkoski. Tällä kertaa tutustumme moniin uusiin, mielenkiintoisiin kohteisiin.


  Pohjois-Pohjanmaan suurimmat kaupungit sijaitsevat Pohjanlahden rannikolla. Lännessä maisemaa hallitsee jokien halkoma tasainen rannikkoseutu, kun taas Suomenselällä on runsaasti karua suomaata. Koillista kohti mentäessä mäkisyys kasvaa saavuttaen huippunsa itärajalla, Koillismaan jylhällä ylänköalueella. 

  Lähdemme kierrokselle maakunnan eteläosasta, Haapajärveltä, joka on julistautunut Suomen teekaupungiksi. Kaupungilla on yli 750 teekupin kokoelma sekä monia teen ympärille luotuja tapahtumia. Matkalaisten suosima Hotelli Kulkuri kesäterasseineen lepäilee Haapajärven ohi kiemurtelevan Kalajoen järvenlevyisellä rantatörmällä. 

  Kärsämäellä järjestetään useita kansainvälisestikin tunnettuja tapahtumia. Kärsämäen Paanukirkko on ainutlaatuinen rakennus, jossa pidetään mm. elokuinen Musiikkia Paanukirkossa -tapahtuma. 

  Haapaveden kaupunkiin matkailijoita houkuttelevat ainutlaatuinen luonto sekä kesäkuun lopulla vietettävä Haapavesi Folk Music Festival. Korkatin kylässä sijaitseva Villa Korkatti on idyllinen majatalo ja tilausravintola, joka palvelee matkailijaryhmiä, juhla- ja kokousvieraita sekä yksittäisiä matkailijoita. Haapavedeltä matka jatkuu kenkäostoksille Sieviin, paikalliseen Sievi Shopin myymälään. 

  Pohjanmaan sydämessä sijaitseva Ylivieska tunnetaan perinteisesti kauppakaupunkina. Nykyään
moni suuntaa Ylivieskaan myös kulttuuririentojen ja hyvän ruoan perässä. Oulaisissa heinäkuun alkupuolella vietettävät Waltakunnalliset Weteraanikonepäivät houkuttelevat vuosittain noin 20 000 vierasta. Oulaisten Musiikkiviikot piristävät puolestaan pitkää syksyä loka-marraskuun vaihteessa.

  Alavieskassa ehdoton käyntikohde on uskomaton Linnakallio. Sieltä matka jatkuu Pohjanlahden rannikolle, Kalajoelle, jossa tutustumme Hostel Retkeilijään

  Seuraavaksi kuljemme Pohjanlahden rannikkoa pitkin energiseen Pyhäjoen kuntaan, jonne ollaan luomassa muun muassa 160 kilometrin retkeilyreittien verkosto. Raahessa kohtaavat lumoava saaristoluonto ja merenkulun historia. Tutustumme myös Langin Kauppahuoneeseen, joka kuljettaa vieraansa purjelaivakauden kultavuosiin.

  Raahesta matkaamme 8-tietä Siikajoelle, jonka vivahteikas luonto on täynnä mahdollisuuksia harvinaisten lintujen bongauksesta boulderointiin. Myös naapurikunta Liminka tunnetaan erityisesti ainutlaatuisesta lintuparatiisistaan, jonne lintujen kevätmuutto houkuttelee joka kevät lintuharrastajia ympäri maailmaa, mutta aktiivinen kunta sykkii elämää ja tapahtumia ympäri vuoden. Limingalla sijaitseva Kukka- ja eläinpuisto Escurial on vuosikymmenten aikana kasvanut yli 400 eläimen elämyspuistoksi ja valtakunnallisesti tunnetuksi matkailunähtävyydeksi.

  Suomen ainoa ja maailman pohjoisin UNESCO Global Geopark nitoo yhteen kolme erilaista maisema-aluetta: Rokuan harjualueen, vehreän Oulujokilaakson sekä Oulujärven saarineen ja hienoine hiekkarantoineen. Rokuan kansallispuisto sijaitsee Muhoksen, Utajärven ja Vaalan kuntien alueella. 

  Iin kesä on täynnä omaleimaisia, veden ääreen keskittyviä kesätapahtumia. Tapahtumien ketjun avaa 4.–10. kesäkuuta kansainvälinen Art Ii Biennaali -nykytaidetapahtuma, jonka jälkeen vuorossa on Iin lauluviikko. Ja siitä tapahtumat jatkuvat pitkin kesää tukkilaiskisoista harmonikkaviikkoon. 

  Pohjois-Pohjanmaan kierros päättyy Pudasjärvelle, joka on julistautunut Suomen hirsipääkaupungiksi. Hirsikohteiden rinnalla Syöte laskettelukeskuksineen ja kansallispuistoineen houkuttelee Pudasjärvelle runsaasti matkailijoita joka vuosi. Iso-Syöte-tunturin juurella palveleva Syötteen luontokeskus edustaa perinteistä hirsirakentamista. Matkan varrella sijaitseva Kynttilätalo on oiva ostospaikka niin tuliaisille kuin kotiinviemisiksi. Pudasjärven Pikku-Syöte puolestaan on kuin Lappi – mutta lähempänä.

  Antoisaa matkaa Pohjois-Pohjanmaalle ja mukavaa kesää kotimaassa!ESITTELYSSÄ OLEVAT KOHTEET: 

1.    Haapajärvi s. 8-9
       Hotelli Kulkuri s. 10
2.    Kärsämäki s. 12
       Kärsämäen Paanukirkko s. 13
3.    Haapavesi s. 14
       Villa Korkatti s. 15
4.    Sievi
       Sievi Shop s. 16-17
5.    Ylivieska s. 18-19
6.    Oulainen s. 20
7.    Alavieska
       Linnakallio s. 22-23
8.    Kalajoki
       Hostel Retkeilijä, JEDU s. 24
9.    Pyhäjoki s. 25
10.  Raahe s. 26-27
       Langin Kauppahuone s. 28-29
11.  Siikajoki s. 30
12.  Liminka s. 32
       Kukka- ja eläinpuisto
       Escurial s. 33
13.  Rokua Geopark s. 34-37
       Utajärvi s. 35
       Muhos s. 36
       Vaala s. 37
14.   Ii s. 38-39
15.  Pudasjärvi s. 40-41
       Kynttilätalo s. 42
       Pikku-Syöte s. 43
Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »