Nro 2-2018
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Poliisimuseo, Tampere, poliisikoulu, näyttely, poliisikoulutus 100 vuotta


Vinkkamiehet. Kuva: Poliisimuseo

Parrasvaloissa poliisikoulun matka Suomenlinnasta Hervantaan

Tampereen Poliisimuseon uusi näyttely Muodollisesti pätevä – Poliisikoulutus 100 vuotta juhlistaa valtiollisen poliisikoulutuksen merkkivuotta.


  Näyttely kuvaa muutosta, jonka poliisikoulutus on sadan vuoden saatossa käynyt läpi. Poliisit rekrytoitiin pitkään ns. pystymetsästä – aluksi erityisesti armeijan riveistä ja suojeluskunnasta ilman koulutusta. Poliisikoulutukseen tuli isoja muutoksia, kun Valtion poliisikoulu siirtyi Suomenlinnasta Espoon Otaniemeen vuonna 1961.


Harjoitus menossa Poliisiopiston kolaritiellä 1960-luvulla. Kuva: Poliisimuseo
  Nykyään poliisit koulutetaan Poliisiammattikorkeakoulussa Tampereen Hervannassa, missä Poliisimuseokin sijaitsee.

Leuanvetoa ja vaarallisia tilanteita

  Poliisimuseolle ominaiseen tapaan näyttely on paitsi monipuolinen ja helposti omaksuttava myös visuaalinen ja toiminnallinen.

  – Poliisikoulutuksen rekrytointiprosessista kertova Haku päällä -osio innostaa kokeilemaan omia kykyjä muun muassa vauhdittoman pituushypyn ja leuanvedon parissa, kertoo tutkija Juha Vitikainen.


Moottoripyöräpoliisikoulutus kiinnostaa monia museovieraita. Kuva: Poliisimuseo
  Myös ampuma-asekoulutuksen opetusvideot sekä 80-luvun moottoripyöräpoliisikoulutus kiinnostavat Vitikaisen mukaan museovieraita. Kiehtovimpiin kohokohtiin kuuluvat lisäksi 20 vuotta sitten poliisikoulutuksessa käyttöön otetun poliisisimulaattori Polsin videot vaarallisista tilanteista ja niiden ratkaisuista. Teatteritilassa voi valita katseltavaksi näyttelyn teemaan liittyviä filmejä aina 1920-luvun rikospoliisikoulutuksesta 1990-luvun poliisikoulutuksen esittelyyn.

  – Näyttelyssä voi tutustua myös harjoitukseen, joka on aikoinaan ollut käytössä Otaniemen Poliisiopiston lavasteluokassa, Vitikainen vinkkaa.

Menneisyys ja nykypäivä kohtaavat

  Huumoriakaan ei Poliisimuseossa unohdeta. Näyttelyssä on esillä humoristisia tussipiirroksia Suomenlinnan poliisikoulusta 1930-luvulta. Historia ja nykyaika kohtaavat Poliisiammattikorkeakoulun sisäpihalla, missä on nähtävillä muistoja Otaniemen opistolta.


Näyttelyssä voi myös kuunnella poliisiopiskelijoiden ja opettajien muistelmia. Kuva: Poliisimuseo
  Muodollisesti pätevä – Poliisikoulutus 100 vuotta on esillä vuoteen 2020 saakka. Suomen itsenäisyyden juhlavuodelle rakennettu Järjestys romahtaa 1917 jatkaa vuoden 2019 loppuun. Jos Tampere ei osu matkan varrelle, voi Suomen poliisin vaiheisiin sukeltaa vaikka kotisohvalta käsin uuden Itsenäisen Suomen poliisi -verkkonäyttelyn myötä.

http://www.poliisimuseo.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »