Nro 2-2018
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Teatterit, orkesterit ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Laitila, Untamala, Kauppilan umpipiha, Laitilan Munamarkkinat, Jazzkukko

Kotimaan Matkailumessut Tampereella 20.-22.4.2018


Kauppilan umpipihan vanhimmat rakennukset ovat 1600-luvulta. Kuva: Laitilan kaupunki

Laitila on täynnä kulttuurihistoriallisia helmiä

Hyvien kulkuyhteyksien varrella sijaitseva Laitila on kulttuurista kiinnostuneen kotimaan matkailijan unelmakohde.


  – Laitilasta löytyy kulttuurikohteita, jotka eivät ole ihan perinteisimmästä päästä, vaan niissä on omaleimainen tunnelma, toteaa Laitilan kaupungin kulttuurisihteeri Jukka Vehmas.

  Museoviraston vuonna 2009 määrittelemiin, valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin kuuluvat Untamalan raittikylä, Suontaan ryhmäkylä ja Kauppilan umpipihainen talonpoikaistalo. Muita nähtävyyksiä ovat esimerkiksi Pyhän Mikaelin kirkko, Soukaisten kyläkirkko sekä keskustan vanhin rakennus, Poukan talo. Modernimpien kohteiden ystävät voivat poiketa Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan tehtaanmyymälässä.


Laitilan Munamarkkinat. Kuva: Ilkka Simola
  Kesäisin järjestetään tapahtumia, joista tärkeimmät ovat Laitilan Munamarkkinat sekä Jazzkukko. Kaivolan kesäteatterissa esitetään kesällä 2018 Olavi Virran musiikkiin tehty komedia Virta vie.

Talonpoikaistunnelmaa Kauppilan umpipihassa 

  Laitilan kaupungin omistama Kauppilan umpipiha sijaitsee Koukkelan kylässä, noin viiden kilometrin päässä keskustasta. Suurin osa Kauppilan talonpoikaisrakennuksista on alkuperäisellä paikallaan – vanhimmat rakennukset ovat 1600-luvulta. Museo sijaitsee keskellä kaunista, vuosisatoja vanhaa kulttuurimaisemaa. Alueella on myös kesäkahvila, jossa järjestetään kesäisin tapahtumiakin.


Kauppilan umpipiha. Kuva: Laitilan kaupunki
  Kesällä 2018 Kauppilassa pidetään kellonäyttely, jossa on esillä 1900-luvulla Suomessa rakennettuja kelloja.  

Untamalan historiallinen kylänraitti viehättää

  Untamalan vanha raittikylä sijaitsee valtatie 8:n varrella, noin kuusi kilometriä Laitilasta Rauman suuntaan. Untamalan Pyhän Pietarin kirkko on rakennettu vuonna 1785. Kirkkomaalla on Kalevanpojan viikatteentikku -niminen pystykivi, jonka on todettu olevan 1200-luvulta peräisin oleva hautakivi.


Untamalan kylänraitti. Kuva: Anja Lindholm-Ventola
  Untamalassa on myös kotiseutumuseo ja katajikkomäkeen raivattu kulttuuripolku, jossa on vanhemman roomalaisajan kalmisto. Lisäksi Untamalassa voi tutustua kuppikiviin, jotka ovat rautakauden jälkipuolen uhrikiviä. 

  Kylätalo Ventolasta löytyy herkkusuiden suosima, idyllinen Vähäflikan kesäkahvila

  – Viime vuonna Suomen luonnonsuojeluliitto valitsi 100 suomalaista luontohelmeä, ja Untamalan kylä oli yksi niistä, kertoo Jukka Vehmas.http://www.laitila.fi

Tekstin kirjoittiMirka Kallio


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »