Nro 2-2018
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Parainen, Kemiönsaari, Saariston Rengastie, Rannikkoreitti, Pyhän Olavin merireitti, pyhiinvaellus, Skäri Open, Paraisten Urkupäivät, Olavinpäivät, Saariston Sadonkorjuujuhlat, Baltic Jazz, Kemiönsaaren Musiikkijuhlat, Rosalan viikinkipäivät, Festival Norpas

Kotimaan Matkailumessut Tampereella 20.-22.4.2018


Yksi saariston kauneimmista kylistä on Hyppeis Houskarissa. Kuva: Paraisten kaupunki

Uusia saaristoreittejä 
aktiivimatkailijoille

Saaristosta kajahtaa ilouutisia liikkuvaisten lomien ystäville. Paraisilla puuhastellaan uuden pyhiinvaellusreitin parissa, ja Kemiönsaaren kautta kulkevan Rannikkoreitin voi polkea jatkossa ympyräreittinä – saarihyppely on mahdollista nyt myös Suomessa.
Panostuksia saariston ympärivuotisuuteen

  Saariston rengasteiden avaaminen talvimatkailuun vaatii vielä työtä, mutta pohjoismaiden ensimmäisen meriväyliä hyödyntävän pyhiinvaellusreitin Pyhän Olavin merireitin merkintä alkaa keväällä.


Vaeltajia Pyhän Olavin merireitillä. Kuva: Stefan Bremer
  Paraisten kaupungin matkailuasiamies Martti Nilsson kertoo, että kansainvälisen hankkeen tavoitteena on avata vuonna 2019 pyhiinvaellusreitti Turusta Ahvenanmaan saariston kautta Ruotsin Grisslehamniin. Kalastajakylän pohjoispuolella uusi reitti yhdistyy jo olemassa olevaan, Norjan Trondheimiin asti kulkevaan Pyhän Olavin reittiin. Valmistuttuaan reitin kokonaispituus on 1 185 kilometriä.


Saariston rengastie on pyöräilijöiden suosima reitti. Kuva: Paraisten kaupunki
  – Rengasreiteillä pyöräilijöiden määrä on kasvanut hurjasti, mutta myös vaeltajia näkyy yhä enemmän. Pyhiinvaellusreitti vie patikoijat pääteiltä pienemmille metsäteille ja historiallisesti merkittäville kohteille, kuten Kökarin luostarin raunioille, saariston kivikirkoille ja tietysti Turun tuomiokirkolle.

Lähiruoka matkailijoiden saataville

  Historioitsijoiden mukaan Trondheim on Espanjan Santiago de Compostelaan verrattavissa oleva pyhiinvaelluskohde pohjoisessa. Nimensä reitti on perinyt 1000-luvulla pyhimykseksi julistetulta Norjan kuningas Olavilta. Reitin meriosuuksia voi taittaa ympäri vuoden kulkevilla lautoilla, purjehtien tai meloen. Telttaan ei vaeltajia pakoteta, vaan henkeäsalpaavien saaristomaisemien ohessa patikoijat voivat nauttia lähiruoka- ja aamiaismajoituskohteiden palveluista.


M/s Antonia lähdössä Dalenin satamasta. Kuva: Paraisten kaupunki
  Tammiluodon Viinitilan, Bornemannin Mehustamon ja Nauvossa sijaitsevan Tackorkin marjatilan kaltaisia kohteita halutaan tuoda myös rengasreittejä kulkevien matkailijoiden tietoisuuteen. Majoittumisen lisäksi lähitiloille voi pysähtyä syömään, juomaan, ostoksille ja ihan vaan nautiskelemaan.

Tapahtumakesä jatkuu pitkälle syksyyn

  Toukokuun lopussa järjestettävä Skäri Open käynnistää Paraisten kesän keräämällä paikalliset yritykset ja yhdistykset tuotteineen ja palveluineen vierasvenesatamassa järjestettävään markkinatapahtumaan. Paraisten Urkupäivät soi Paraisten kirkossa 25.–29. kesäkuuta, ja markkinahenkiset Olavinpäivät järjestetään tuttuun tapaan Nauvossa Unikeonpäivänä 27. heinäkuuta.


Kävelykatumarkkinat Pargas Dagar - Paraisten Päivät pidetään 8.-9.6.2018. Kuva: Paraisten kaupunki
  Vaikka Saariston rengastiellä liikenne päättyy 26.8.2018, jatkuu kesä saaristossa syyskuulle asti. Paikallisten makuelämysten ja kalansavustuksen SM-kisojen huipentamaa Saariston Sadonkorjuujuhlaa vietetään jälleen Nauvossa 15.–16.9.2018.
Rannikkoreitti luo mahtavia mahdollisuuksia pyöräilijälle

  Salosta alkava Rannikkoreitti Kemiönsaaren ja Raaseporin kautta Hankoon kokee tänä kesänä erityisesti pyöräilijöiden pitkään odottaman uudistuksen. Hangosta Bengtskärin majakalle kulkevan reittiliikenteen aikataulut mahdollistavat nyt matkan jatkamisen eteenpäin Kemiönsaaren Kasnäsiin. Merimatkat mukaan lukien reitille kertyy mittaa noin 200 kilometriä, joista teiden osuus on hieman yli 150 kilometriä.


Bengtskär on Pohjoismaiden korkein majakka. Kuva: Visit Finland
  Aikaa Bengtskäriin jää viisi tuntia, ja halutessaan Rannikkoreitiltä voi poiketa Kasnäsin kautta vielä saman illan aikana Örön linnakesaarelle. Hangosta voi myös matkata suoraan Kasnäsiin tai Öröhön poikkeamatta Bengtskärin kautta. Öröstä on mahdollista jatkaa länteen Paraisten Korpoströmiin. Paraisilta puolestaan voi edetä Ahvenanmaalle tai vaikkapa Ruotsiin asti ilman, että tarvitsisi mennä suuriin kaupunkeihin.


Örön linnakesaari. Kuva: Kemiönsaaren kunta
  – Saarihyppely on vihdoin mahdollista myös Suomessa, intoilee Kemiönsaaren matkailupäällikkö Benjamin Donner.

  – Enää ei matkailusaarille tarvitse ostaa yhden kohteen meno-paluulippua, vaan polkupyörän voi ottaa mukaan laivaan ja jatkaa uusia seikkailuja kohti.

Kulttuurikohteita ja vaihtelevaa saaristoluontoa

  Rannikkoreitin varrelle jää kerrassaan valloittavia maisemia niin sisä- kuin ulkosaaristossa. Saaristomeren ja Teijon kansallispuistojen lisäksi reitti kulkee Kirjakkalan, Teijon, Mathildedalin ja Taalintehtaan ruukkikylien kautta.

  – Tilamyymälät, majatalot ja idylliset Bed & Breakfast -kohteet tekevät pyöräilylomasta luksusta. Päivän päätteeksi majapaikassa voi saunoa, syödä ja jatkaa aamulla matkaa virkeänä hyvin nukutun yön jälkeen, Donner maalailee.


Rosalan Viikinkikeskuksen herkkuja. Kuva: Kemiönsaaren kunta
  Rannikkoreitti eroaa Saariston rengastiestä myös sillä, että meriosuuksilla pääsee kunnon risteilylle lyhyiden lossisiirtymien sijaan. Kasnäsistä käsin on helppo vierailla myös Rosalan Viikinkikeskuksessa

Kemiönsaaressa vilkas tapahtumakesä

  Rannikkoreitin kiertäminen kannattaa yhdistää Kemiönsaaren mielenkiintoisiin kesätapahtumiin. Perinteinen Baltic Jazz -festivaali soi Taalintehtaan historiallisessa ruukkimiljöössä 6.–8. heinäkuuta. Kamarimusiikkifestivaali Kemiönsaaren Musiikkijuhlien konsertit soivat 9.–15. heinäkuuta.


September Open -tapahtumaa vietetään 8.9.2018. Kuva: Kemiönsaaren kunta
  Rosalan viikinkipäiviä vietetään 28.–29. heinäkuuta, ja Taalintehtaalla loppukesän kohokohtia ovat palkittu monitaidefestivaali Festival Norpas 3.–5. elokuuta sekä kesäkauden päättävä keskiaikainen saaristolaismarkkina September Open 8. syyskuuta.


Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »