Nro 2-2018
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Kesä ; 
Avainsanat: Isokari, majakkasaari, Uusikaupunki, Kustavi, risteily, kesähotelli, kesäkahvila, Selkämeren kansallispuisto

Kotimaan Matkailumessut Tampereella 20.-22.4.2018


Isonkarin saarella riittää ihasteltavaa. Majakan 185-vuotispäivän kunniaksi 13.7. Isonkariin järjestetään tunnelmallinen iltaristeily. Kuva: Vastavalo

Isokari – eteläisen Selkämeren silmäterä

Uudenkaupungin ja Kustavin edustalla meriliikennettä ohjaava 185-vuotias majakkavanhus on lähes 50 metrin korkeudellaan koko Pohjanlahden korkein.


  Majakan menneisyyteen mahtuu mielenkiintoisia vaiheita. Kesäkuusta elokuun puoliväliin Uudenkaupungin vierassatamasta lähteviin päiväretkiin sisältyy majakkavierailun ja lämpimän lounaan lisäksi opastettu kierros, jonka aikana perehdytään paitsi itse majakkaan myös Isonkarin saaren luontoon ja historiaan.


Majakkapiha on säilynyt hyvin vanhanajan hengessä, sellaisena kuin se on majakkamestaria ja muuta majakan henkilökuntaa varten 1800-luvulla rakennettu.
  Majakkavieraita kiehtovat kertomukset talvisodan aikaisesta räjäytysuhasta, 1870-luvun koristeellisesta linssistöstä, majakan monesti vaihtuneesta kuosista sekä armeijan läsnäolosta, josta saarella piilevät bunkkerit kertovat omaa tarinaansa.

Vietä yö majakkasaarella

  Isoonkariin risteilevä M/S Kerttu aloittaa tilausliikenteen jo toukokuun alussa, jolloin kesähotelli avaa ovensa matkailijoille. Majakkamestarin talossa ja tunnelmallisessa piha-aitassa on kuusi yksilöllisesti sisustettua huoneistoa, joissa majoittujat nauttivat täysihoidon helppoudesta. Ruuanlaittoon ei tohtisikaan käyttää aikaa, sillä miljöö on ainoa laatuaan.


Isoonkariin risteilevä M/S Kerttu aloittaa tilausliikenteen jo toukokuun alussa. 
  – Majakkapiha on säilynyt hyvin vanhanajan hengessä, sellaisena kuin se on majakkamestaria ja muuta majakan henkilökuntaa varten 1800-luvulla rakennettu, kertoo matkailuyrittäjä Noora Hildén.


Isoonkariin voi tulla myös omalla veneellä.
  Vierassataman ansiosta merimatkan voi taittaa myös omalla veneellä. Lukittuun majakkaan pääsee kapuamaan oppaan johdolla. Portaiden nousu on ponnistuksen arvoista, sillä näköalatasanteelta avautuva merimaisema on pökerryttävän kaunis.


Normaalisti majakka on lukittu, mutta oppaan johdolla pääsee kapuamaan ylös näköalatasanteelle, josta avautuu upea merimaisema.

Luontoelämyksiä ulkosaaristossa

  Sataman kupeessa sijaitseva kesäkahvila Riskilä matkamuistomyymälöineen ja terasseineen palvelee kaikkia saaren vieraita. Kiireessä ei Isoonkariin kannata lähteä, sillä 180 hehtaarin saarella riittää ihasteltavaa. Rantakallioilla ahdistunut mieli rauhoittuu, luontopolkujen varsilla kukoistaa harvinainen kasvillisuus ja lintubongarille Selkämeren kansallispuistoon kuuluva Isokari on oikea unelmakohde.


Isokari on upea luontokohde harvinaisine kasveineen ja lintuineen.
  – Saarella laiduntaa lauma kesälampaita, joihin erityisesti pikkuväki ihastuu. Lammaspaimenlomat ovat niin suosittuja, että ne varataan joka vuosi hetkessä täyteen, Hildén kertoo.


Isokari ja iso meri - se hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa...
  Majakan 185-vuotispäivän kunniaksi 13. heinäkuuta Isoonkariin järjestetään tunnelmallinen iltaristeily. Ainutlaatuisia elämyksiä ulkosaaristossa tarjoavat myös hyljesafarit Sandbäckin hylkeidensuojelualueelle, missä on mahdollista seurata harmaahylkeitä luontaisessa elinympäristössään.http://www.isokari.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »