Nro 2-2018
Luokittelu: Kymenlaakso, Etelä-Karjala ;  Nähtävyydet ;  Kesä ; 
Avainsanat: Taidekartano Johanna Oras, Johanna Oras, Punkaharju, Savonlinna, Paloja paletin pinnalta, 25-vuotisjuhlanäyttely

Kotimaan Matkailumessut Tampereella 20.-22.4.2018


Paloja paletin pinnalta -juhlanäyttely on esillä 17.6.-12.8.2018, paikkana Taidekartano Johanna Oras Punkaharjulla.

Aistikkaita paljastuksia neljännesvuosisadan varrelta

”Ensi kesänä palaan juurilleni. Silloin Taidekartanossa nähdään huikeita asetelmakokonaisuuksia aivan uudenlaisella tavalla.”


  Näihin sanoihin päätimme haastattelun Johanna Oraksen kanssa Suomi 100 -juhlavuoden Sivellin, joka soi Suomelle -näyttelyn alla. Nyt taiteilijan 25-vuotista uraa juhlistavasta Paloja paletin pinnalta -näyttelystä uskaltaa paljastaa jo paljon enemmän.


"Magical World of Johanna Oras" on vuoden juhlateos, joka yhdistää monta teemaa.
  Tänä kesänä Punkaharjulla sijaitsevan Taidekartanon jokainen huone ilmentää omintakeisella tavalla taiteilijan tarinaa ja aiheita, joista Oras loppumatonta inspiraatiotaan ammentaa. Nostalgiaelementistä huolimatta valtaosa esillä olevista teoksista on täysin uutta tuotantoa.

Kurkistus taiteilijaminän taakse

  Näyttelyn suunnittelu on ollut sykähdyttävä ja silmiä avaava retki omaan menneisyyteen.

  – Se on tarjonnut mahdollisuuden oman taiteilijasieluni tutkiskeluun ja auttanut ymmärtämään, millainen tarinankertoja olen, Oras pohtii.

  – Teokseni vievät fantasian ja symboliikan täyttämään maailmaan, jossa on tilaa tunteille ja mielikuvitukselle. Tämä on minun tapani tarjota kenelle tahansa pieni pako arjesta.


Johanna Oras, kubistinen asetelma "Still Life goes cubism".
  Juhlanäyttely on saanut Oraksen palaamaan kubististen asetelmien ja renessanssitaiteen pariin.

  – Flaamilaisten taiteilijoiden inspiroimat barokki- ja renessanssimaalaukset olivat liekki, josta urani syttyi. Se näkyy siveltimeni jäljessä edelleen tämän päivän twistillä ja hehkuvilla väreillä viimeisteltynä, taiteilija maalailee.


Johanna Oras, Magical World of Still Life, Elämän lähteellä.
  Taidekartanon huoneissa erottuvat myös muoti, nallet ja kallakukat.

  – Moni kysyy, miten taiteessani toistuva kalla on päätynyt maalauksiini. Ensi kesänä tarjolla on kokonaisen huoneen verran vastauksia, Oras vihjaa.

Vielä on varaa yllätyksille

  Oraksen ateljeehen nousee näyttelyn ajaksi omakuvagalleria. Kun uuden luomiselle on aikaa, pääsee taiteilijaa tuttuun tapaan seuraamaan ateljeessa työhön uppoutuneena. Heinäkuun ajan hän lupaa pysyä tiiviisti näyttelytilassa vieraitaan opastaen.


Johanna Oras - 25 vuotta paletin pinnalla.
  Taiteilijatar haluaa rohkaista kesälomalaisia piipahtamaan Taidekartanossa vaikka ihan pikaisesti. Maksuton matalan kynnyksen näyttely ei vaadi syvää taiteentuntemusta tai koko päivän pyhittämistä kartanossa kiertelyyn. Tärkeintä on avoin mieli ja vastaanottavat aistit. Reagointi on sallittua, jopa suotavaa, tapahtuipa se naurunpurskahdusten, mykistymisen tai kyyneleiden muodossa.

  Kaikkea ei salaperäinen taiteilija juhlanäyttelystään vieläkään paljasta. Yllätysmomenttien esirippu nousee avajaispäivänä 17. kesäkuuta ja pysyy ylhäällä 12. elokuuta asti.http://www.johannaoras.com

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »