Historiallinen Laukon kartano on tänä vuonna avoinna yleisölle kolmatta kertaa. Tulevana kesänä matkataan kartanon myyttiseen menneisyyteen: yhteistyössä Kansallismuseon kanssa kartanon päärakennukseen toteutettavassa Laukon ritarit ja muinaiset sankarit -näyttelyssä kartanoon kootaan Laukon omia kokoelmia ja arkeologisia löytöjä yhdistävä kokonaisuus, jossa valotetaan Laukon elämää esihistorialliselta ajalta lähtien.
Kesällä matkataan näyttelyiden kautta Laukon kartanon myyttiseen menneisyyteen. Kuva: Vesilahden kunta Suurnäyttely koostuu kolmesta kokonaisuudesta. Muinaiset soturit -osiossa paneudutaan elämään esihistoriallisen ajan Laukossa Kansallismuseosta lainattavien arkeologisten löytöjen avulla. Sotureiden rinnalla kartanon ensimmäisessä kerroksessa nähdään ritareita.
Näyttelyn Laukon ritarit -osiossa esitellään kartanon omia sankareita, ja kokonaisuuteen sisältyvät myös sisustustaiteen näkökulmasta harvinainen paraativuoteen rekonstruktio, Laukon myöhäiskeskiaikainen raha-aarre sekä Akseli Kurjen haarniska Nuijasodan päiviltä.
Näyttelyä täydentää päärakennuksen toiseen kerrokseen koottava, Elias Lönnrotin Laukossa viettämän ajan innoittama Kalevalaiset sankarit -osio, jonka keskeinen taiteilija on tamperelainen Joseph Alanen.
Ryhmille varaslähtö sankarien maailmaan
Laukon ritarit ja muinaiset soturit avautuu suurelle yleisölle kesäkuun alussa, mutta ryhmien on mahdollista päästä tutustumaan näyttelyyn jo toukokuussa.
Laukon kartanon kesän 2018 näyttelyssä nähdään sotureita, ritareita ja sankareita. Jo huhtikuussa ryhmien on mahdollista päästä tutustumaan kartanon omaan taide- ja antiikkikokoelmaan koko komeudessaan. Ryhmille on tarjolla myös opastuksia, ja vierailun täydentää herkullinen lounas Juhlatallin ravintolassa.
Turnajaisia ja taistelunäytöksiä
Kesän 2018 teema näkyy myös Laukon tapahtumissa. Kesäkuun toisena viikonloppuna Laukossa vietetään Juhana Herttuan ritariturnajaisia, jossa nähdään historialliseen taisteluratsastukseen erikoistuneen Rohan tallit -seurueen turnajaisesitys, joka sijoittuu Laukossakin vierailleen Juhana-herttuan hoviin.
Yleisö viihtyy Laukon kartanon tapahtumissa. Kuva: Vesilahden kunta Kesäkuun kolmantena viikonloppuna Laukossa ollaan Elinan surman syntysijoilla. Tuolloin Elias Lönnrotin ajan Laukosta on kertomassa kirjailija Kristiina Vuori, joka on julkaissut Elinan surmarunoon pohjautuvan historiallisen romaanin.
Laukkoon voi tulla myös vesitse tai nauttia muuten vain oleilusta veden äärellä. Kuva: Vesilahden kunta Laukon historiakesä huipentuu heinäkuussa järjestettävään Muinainen Laukko -festivaaliin, jolloin Laukkoon leiriytyy yli sata historianelävöittäjää. Luvassa on viikinkilaivaa ja -orkesteria, taistelunäytöksiä ja käsityöläisiä – viikonlopun ajaksi kartanon puisto muuttuu keskiaikaiseksi karnevaaliksi, josta ei elämyksiä puutu.
Taikalampun tarina tempaa mukaansa
Mystisissä tunnelmissa vietetään kesää myös maankuulussa Rämsöön kesäteatterissa, jossa matkataan Tuhannen ja yhden yön tarinoihin Aladdin ja taikalamppu -esityksen siivittämänä. Laadukkaista koko perheen teatteriesityksistä tunnetut rämsööläiset eivät petä tälläkään kertaa, ja Aladdinin seikkailut velhon, lampun hengen ja kauniin prinsessan kanssa tempaisevat mukaansa niin pienet kuin isotkin katsojat.
Tiedossa on seikkailu, joka on täynnä magiikkaa, jännitystä ja taistelua: matot lentävät, henget ilmestyvät ja tuhansia vuosia vanha tarina herää eloon idyllisen Suonojärven rannalla.
|