Nro 2-2018
Luokittelu: Savo ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pieksämäki, Haapakosken ruukki, Big Wheels, Savo Vintage, VedenjakajaReitistö

Kotimaan Matkailumessut Tampereella 20.-22.4.2018


Haapakosken ruukki on avoinna tilauksesta. Kuva: Jone Matilainen

Pieksämäki – ainutlaatuisia elämyksiä ja laadukkaita luontokohteita

Kauniin moreeniharjuston ja satojen järvien keskellä sijaitsee Pieksämäen kaupunki, jolla on tarjottavanaan vireitä tapahtumia sekä monenlaisia matkailupalveluja.


  Kesällä Pieksämäen ympäristö on parhaimmillaan ja kaupunki herää eloon. Hyvien kulkuyhteyksien ansiosta Pieksämäelle on helppo saapua kylään kauempaakin.

Haapakosken ruukin miljöössä aika pysähtyy

  Pieksämäen ja Suonenjoen rajalla sijaitsee valtakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö, Haapakosken ruukki. Ruukki avattiin vuonna 1842 ja se toimi suljettuna tehdasympäristönä aina vuoteen 2011 saakka. Sen jälkeen alueen rakennuksia on kunnostettu ja ne ovat auki matkailijoille tilauksesta.


Haapakosken ruukissa koneet ja laitteet ovat alkuperäisillä paikoillaan. Kuva: Jone Matilainen
  – Ainutlaatuisen tästä paikasta tekee se, että koneet ja laitteet ovat alkuperäisillä paikoillaan, eli työn jälki näkyy täällä edelleen, kertoo Jaana Ruotsalainen, toinen ruukin asukkaista. 

  Ryhmille on tarjolla esittelykierroksia, joita elävöitetään entisaikojen ruukkilaisten elämästä kertovilla kiehtovilla tarinoilla. Haapakosken ruukki on teollisuushistoriasta kiinnostuneille varsinainen aarre, sillä lähialueelta ei löydy toista vastaavaa kohdetta. 


Haapakosken ruukki avattiin vuonna 1842 ja se toimi suljettuna tehdasympäristönä aina vuoteen 2011 saakka. Kuva: Jone Matilainen
  Tulevaisuudessa ruukki on avoinna myös tapahtumien aikaan, joita on tarkoitus järjestää kesäisin.

Big Wheels – koko perheen kokoontumisajo

  Vuonna 2002 ensimmäisen kerran järjestetty Big Wheels on kasvanut yhdeksi Suomen merkittävimmistä vuosittaisista harrasteajoneuvotapahtumista ja sen myötä olennaiseksi osaksi Pieksämäen tapahtumakesää. Tänä vuonna Pieksänjärven ranta täyttyy lauantaina 21.7. kromin kiillosta ja tapahtumahuumasta.


Big Wheels ja Savo Vintage tarjoavat runsaasti nähtävää. Kuva: Taru Juvela
  Viime vuosina Big Wheels on koonnut yhteen yli 1000 ajoneuvoa ja parhaimmillaan jopa 18 000 hengen yleisön. Esillä on ajoneuvoja jenkkirekoista kuplavolkkareihin. Klassikko- ja harrasteautoja saapuu paikalle kaikkialta Suomesta ja myös Suomen rajojen ulkopuolelta.


Esillä on ajoneuvoja jenkkirekoista kuplavolkkareihin. Kuva: Big Wheels
  Tapahtuman yhteydessä järjestetään retrohenkiset Savo Vintage -messut. Lisäksi tiedossa on muutakin markkinahumua katuruoka- ja myyntikojuineen.


Savo Vintage -messuilta voi löytää aarteita! Kuva: Taru Juvela
  – Kolmasosa yleisöstämme on autoharrastajia, mutta tapahtuma on ehdottomasti suunnattu ihan kaikille, jotka nauttivat hyvästä tunnelmasta, painottaa Big Wheelsin tuottaja Heikki Skyttä.

Kertaheitolla retkeilykohteiden kärkikastiin

  Luontomatkailu on viime vuosina nostanut suosiotaan Suomessa. Tähän on herätty myös Pieksämäellä, missä retkeilyolosuhteisiin on satsattu toden teolla. Vaihtelevassa maastossa kulkeva VedenjakajaReitistö avattiin virallisesti vuoden 2017 elokuussa.


VedenjakajaReitistö kulkee vaihtelevassa maastossa. Kuva: Pieksämäen kaupunki
  Kokonaisuus sisältää 35 kilometriä vaellusreittejä ja 40 kilometriä maastopyöräreittejä. Reitistön varrelta löytyy niin harjumaastoa, kangasmetsää kuin suoluontoakin. Myös esteetöntä maastoa on kahden kilometrin verran. Taukopaikkoihin sekä opastuksiin on panostettu ja yöpymistä varten on rakennettu laavuja. 


VedenjakajaReitistön taukopaikkoihin on panostettu. Kuva: Pieksämäen kaupunki
  Useista lyhyistä reiteistä muodostuu ainutlaatuinen kokonaisuus, joka on nostanut Pieksämäen varteenotettavien kotimaisten retkeilykohteiden joukkoon. Monet retkeilijät ovatkin jo löytäneet Pieksämäelle.

  – Vilkkaimpana päivänä täällä käy yli 1000 ihmistä, toteaa Pieksämäen liikuntapalvelupäällikkö Antti Nousiainen.


Lämpimänä päivänä on mukava pulahtaa välillä uimaan. Kuva: Pieksämäen kaupunki
  Kesällä 2018 myös kuvankaunis Naarajoen melontareitti liittyy osaksi VedenjakajaReitistöä. 


Tekstin kirjoittiMirka Kallio


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »