Nro 2-2018
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: PyhäNäsi, pyöräilymatkailu, Pyhäjärvi, Näsijärvi, aktiivipassi, Hopealinjat

Kotimaan Matkailumessut Tampereella 20.-22.4.2018


PyhäNäsi tarjoaa eripituisia reittejä 30 kilometrin Maisemareitistä koko Näsijärven kiertävään 320 kilometrin Karhunkaatajaan. Kuva: Olli Vakkala

Pirkanmaa on 
pyörämatkailijan paratiisi

Pyörämatkailu on ollut Keski-Euroopassa kaiken kansan huvia jo vuosikymmenten ajan. Nyt myös Tampereella on tartuttu pyörää sarvista ja lähdetty rakentamaan hitaan matkailun maailmaa kaikentasoisille polkijoille – Pyhä-Näsi-pyöräilyreitit yhdistävät koko Pirkanmaan pohjoisesta etelään.


  Pyörämatkailuhankkeen projektipäällikkö Matti Pollari kuvailee Näsijärveä pidempien välimatkojen villinä Pohjolana, missä reittien varsille jää uskomattomia luontokohteita, kuten Helvetinjärven kansallispuisto mystisine rotkolaaksoineen. 


Pyörällä pääsee nauttimaan mitä uskomattomammista maisemista. Kuva: Olli Vakkala
  Tampereen eteläpuolella avautuvan Pyhäjärven rantaviivaa voi puolestaan polkea leppoisasti lyhyitä etappeja kylästä kylään kulttuurista, kartanovierailuista ja paikallisista makuelämyksistä nautiskellen.

”Autolla tunnin hurautus, pyörällä suuri seikkailu”

  Inspiraatiota reittien suunnitteluun on haettu Turun saaristosta. Pyhä-Näsi-sivustolle on koottu kumpaakin järveä koskien kattava tietopaketti eri reittien ominaisuuksista sekä niiden varsilta löytyvistä palveluista, majapaikoista ja käyntikohteista.


Niin yksinkertaista se on: reppu selkään ja menoksi! Kuva: Matti Pollari
  – Ideana on, että pyöräilijä voi pakata tärkeimmät tarvikkeet reppuun, hypätä pyörän selkään ja lähteä. Huippuvälineitä, telttaa tai raskaita kantamuksia ei tarvita, vaan koko järven voi halutessaan kiertää polkemalla persoonallisesta majatalosta seuraavaan, Pollari kertoo.

  Rauhallisia kyläteitä on turvallista polkea. Kilpapyöräilijän kuntoa ei vaadita, päinvastoin – Pirkanmaan rantamaisemat maistuvat parhaalta hitaasti nautiskellen. Eripituisia reittejä on tarjolla alkaen Pyhäjärven 30 kilometrin Maisemareitistä koko Näsijärven kiertävään 320 kilometrin Karhunkaatajaan.


Välillä kannattaa pysähtyä nauttimaan maisemista. Kuva: Emilia Ala-Mononen
  Yksivaihteisella mummopyörällä reitit polkenut Pollari lupaa, ettei ikä ole este pyöräilylomalle.

  – Eräskin 70 ikävuoteen ehtinyt pariskunta on useampana kesänä pyöräillyt pieniä etappeja kerrallaan. Pyörämatkailu on oiva tapa viettää aurinkoisia eläkepäiviä – mikä autolla on tunnin mitäänsanomaton hurautus, on polkupyörällä suuri seikkailu.

Aktiivipassilla polkupyörä mukaan laivaan

  Karhunkaatoon kannattaa lähteä aktiivipassi kainalossa, jolloin osan matkasta voi kulkea Hopealinjojen laivoilla. Laivaosuudet madaltavat lähtemisen kynnystä ja tuovat retkeen uuden, elämyksellisen tason. Lämpimänä kesäpäivänä kelpaa istuskella kansipaikalla hyvästä ruoasta ja juomasta nautiskellen.

  – Erityisen suosittua laiva- ja fillarimatkan yhdistäminen on Näsijärven legendaarisella Runoilijan tiellä, jolla kulkee 110-vuotias höyrylaiva s/s Tarjanne, Pollari vinkkaa.

Osan matkasta voi kulkea s/s Tarjanteella, mikä tuo retkeen uuden, elämyksellisen tason. Kuva: Olli Vakkala
  Vaikka matkustaisi Tampereelta vesiteitse Tarjanteen päätesatamaan eli Virroille asti, jää karhunkaatoon lähtijälle poljettavaa 150 kilometriä. Se on enemmän kuin tarpeeksi 2–3 yön mittaiselle elämysretkelle järviluonnon keskellä. Tarjanteen kyydistä voi jäädä myös Ruovedellä ja seikkailla päivän tai pari Helvetinjärven kansallispuiston kohteissa.

Tukikohtana Tampere

  Pyhäjärvellä voi vesiteitse matkata Valkeakosken Visavuoreen ja jatkaa sieltä esihistoriallisesti merkittävälle Rapolanharjulle tutkimaan Suomen suurimman muinaislinnan jäänteitä.


Pyhäjärvi-reitin opaste. Kuva: Matti Pollari
  Kauempaa tuleva voi ottaa pyörän junaan ja hypätä kyydistä missä tahansa reitille osuvassa taajamassa tai ottaa tukikohdaksi Tampereen. Sieltä käsin onnistuu moni upea päiväretki, kuten yhden päivän ensiretkeksi sopiva Maisemareitti. Roine-reittiä voi seurailla Kangasalan upeisiin harjumaisemiin ja palata illaksi takaisin tukikohtaan.

  – Matalan kynnyksen Laukko on erittäin lämpimästi suositeltava reitti, josta osan voi taittaa laivalla tai bussilla. Historiaa kuiskiva kierros vie muun muassa Lempäälän Kuokkalan museoraitille sekä Laukon kartanoon, Pollari lisää.http://www.pyhanasi.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »