Kirjaudu ylläpitoon


Salasana unohtunut?

Käyttäjätunnuksesi on sähköpostiosoitteesi.

Jos olet hukannut salasanasi tai sähköpostisi (=käyttäjätunnuksesi) on muuttunut, niin lähetä yhteydenottolomakkeella webmasterille pyyntö luoda uusi salasana tai tunnus.

Lomakkeeseen »

Vuoden 1917 tapahtumia Poliisimuseossa

Paikkakunta: Tampere
Ajankohta: 05.05.2017 - 31.12.2019
Sijainti: Pirkanmaa, Häme
Tapahtumatyyppi: Näyttely, esittely
Lisätietoa: www.poliisimuseo.fi

Kuvaus:
Järjestys romahtaa 1917 - Kun viha muuttui hyveeksi ja kosto ansioksi

  Poliisimuseon itsenäisyyden juhlavuoden erikoisnäyttely Järjestys romahtaa 1917 - Kun viha muuttui hyveeksi ja kosto ansioksi kuljettaa museovieraan läpi itsenäisen Suomen sekasortoisen syntyvuoden. Mitä tapahtuu, kun vastakkainasettelu jakaa maan eivätkä kansalaiset enää luota järjestysvaltaan?

  Vuosi 1917 oli täynnä poliittista agitaatiota ja huhupuheita, jota levitettiin tosiasioista piittaamatta. Venäjän maaliskuisen vallankumouksen jälkeen suomalaisilla ei ollut yhteistä käsitystä siitä, kenellä on valta pitää järjestystä yllä. Maa jakautui, ja vastakkaiset ryhmät alkoivat perustaa kaarteja huolehtimaan omasta turvallisuudestaan. Oltiin matkalla kohti sisällissotaa.

  Dramaattisten tapahtumien läpi kuljetaan näyttelyssä upean luonnon ja vuodenaikojen keskellä. Näyttelyn visuaalinen ilme kuvastaa uuden valtion, Suomen, syntyä.

  Näyttelyssä koetaan muun muassa Turun miliisilakon kiihkeitä tunnelmia joulukuulta 1917 ja kurkistetaan salakuljettajan rekeen. Salakuljettajat veivät elintarvikkeita myyntiin Pietariin, vaikka kansa kärsi ankarasta säännöstelystä ja ruokapulasta.

  Näyttelyssä on esillä myös harvinaisia poliisin virkapukuja, kuten venäläistämistoimien aikaan sortoa symboloinut niin sanottu Bobrikovin puku ja Porvooseen syksyllä 1917 salaa perustetun Saksaniemen poliisikoulun asetakki. Nähtävillä ovat myös alkuperäiset Jorma Gallen-Kallelan luonnokset itsenäisen Suomen poliisin virkapuvusta.

  Erikoisnäyttelyssä tehdään myös katsaus siihen, miten Suomen poliisi on kehittynyt itsenäisyyden alun sekasorrosta nykypäivään: sata vuotta sitten poliisit olivat pelättyjä virkamiehiä, nyt laajasti kansalaisten luottamusta nauttivia arjen turvaajia.

  Lisäksi erikoisnäyttelyyn liittyy Itsenäisen Suomen poliisi -verkkonäyttely, joka kertoo tarkemmin itsenäisen Suomen poliisin kehityksestä ja vaiheista.


« takaisin


Valitse alue:

Tapahtumatyyppi:

Tiesitkö?

Keväällä 2014 avautuneessa Salon Elektroniikkamuseossa on esillä elektroniikkakaupungin erikoisuuksia ja vanhan aja glamouria. Saloran tuotantoon keskittyvän näyttelyn radiot ja televisiot kertovat radio- ja televisiovalmistuksen historiasta, teknisisistä innovaatioista ja muotoilusta. (Salo – visiitin arvoinen, s. 26-27)

Matkailu kotimaassa.fi nro 1-2015