Nro 1-2018
Luokittelu: Uusimaa ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Helsinki, Tekniikan museo, Tekniikan maa, Etäunelmia, Vantaanjoki, Voimalamuseo, Pikasuodatuslaitos

Museot ja näyttelyt


Lokakuussa avattu perusnäyttely Tekniikan maa kerää yhteen teollisuuden ja tekniikan sekä sen kehittämisen. Kuva: Tekniikan museo

Tulkkina tekniikan ja 
ihan tavallisen ihmisen välillä

”Mutta kun en ymmärrä tekniikasta mitään”, sanoo moni ensikävijä Tekniikan museon ovella. Ei tarvitsekaan, sillä museo tulkitsee vaikeaksi koettuja tekniikan ilmiöitä meitä jokaista koskettavan arjen kautta.


  – Olemme tekniikan ja teollisuuden areena, joka tallentaa menneisyyttä, tulkitsee tätä päivää ja luotaa tulevaisuutta, museonjohtaja Marjo Mikkola kiteyttää.

  – Tekniikka on läsnä joka päivä. Kun vastaat kännykkään, paahdat leipää tai peset pyykkiä, olet kosketuksissa sen kanssa.


Näyttelyssä voi tutustua myös kierrätykseen. Kuva: Tekniikan museo
  Teknologia on herättänyt ihmisissä pelkoa aina. Rautatie, radio ja muut uuden ajan hirviöt ovat lopulta paljastuneet elämää helpottaviksi, harmittomiksi keksinnöiksi. Aihe on aina muodissa. Nyt uhkakuvia luodaan tekoälystä, robotisaatiosta ja jokaista liikettämme seuraavista tietokoneista ja televisioista.

Houkuttelevan historiallinen miljöö

  Käynti museon ovista häivyttää tulevaisuudenpelon. Ulospäin vaatimattomalta vaikuttavaan rakennukseen astuessa tilan suuruus häkellyttää – kuka uskoisi pyöreän museon jatkuvan pari kerrosta maanpinnan alapuolelle?

  – Näissä tiloissa ryhdyttiin 1870-luvulla puhdistamaan juomavettä helsinkiläisille, Mikkola kertoo.


Kuninkaankartanonsaari ja Vanhankaupunginlahti Helsingissä. Kuva: Tekniikan museo
  Museon sijainti Kuninkaankartanonsaarella keskellä Vantaanjokea on muillakin tavoin merkittävä, sillä juuri tälle alueelle Kustaa Vaasa perusti Helsingin kaupungin vuonna 1550.

  Kuohuvat kosket, lohiportaat ja patorakennelma putouksineen tekevät puiston ympäröimästä museomiljööstä ihanteellisen päiväretkikohteen. Kesällä on mahdollisuus tutustua myös kosken toisella puolella sijaitsevaan Voimalamuseoon, missä vesilaitoksen tarvitsema sähkö tuotettiin. Pikasuodatuslaitokseen pääsee kesäisin ihmettelemään vanhoja vedensuodatusaltaita.

Uusi ja monipuolinen perusnäyttely

  Lokakuussa avattu perusnäyttely Tekniikan maa kerää yhteen teollisuuden ja tekniikan sekä sen kehittämisen. Tarinallinen näyttely avaa kävijälle, kuinka läheisesti eri alat kytkeytyvät toisiinsa ja miten tekniikka on vaikuttanut Suomen ja suomalaisuuden rakentumiseen.


Uusi perusnäyttely Tekniikan maa kerää yhteen teollisuuden ja tekniikan sekä sen kehittämisen. Kuva: Tekniikan museo
  Etäunelmia-näyttely maalaa viestintätekniikan keksintöjen kautta kuvia paikasta ja ajasta riippumattomasta yhteydenpidosta. Näyttelystä museovieraat löytävät lapsuuteen kytkeytyviä muistoja mummon vanhasta matkaradiosta 1960-luvun olohuoneeseen, jossa seurataan Neil Armstrongin ensiaskelia kuun pinnalla.


Etäunelmia-näyttelyssä on esillä viestintätekniikkaa eri ajoilta. Kuva: Tekniikan museo
  – Jos tulevaisuuden teknologia pelottaa, voi museoon tulla katselemaan vaikkapa 50-luvun pesukonetta. Viimeistään silloin kävijä huokaisee tekniikan tuomasta helpotuksesta, naurahtaa Mikkola.

http://www.tekniikanmuseo.fi

Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »