Nro 1-2018
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Kanta-Häme, Humppila, Urpolan Kartano, tilausravintola, kartanohotelli, kartanoravintola, ViikinkiSauna, savusauna, laivasauna, pellettisauna, kärrysauna, maisemasauna, Tilkkutex, käsityötarvikkeet, kankaat

Kanta-Häme


Urpolan Kartano sijaitsee Humppilan maalaismaisemassa. Sen päärakennus on valmistunut vuonna 1924. Kuva: Urpolan Kartano

Sukellus viikinkiaikaan keskellä kauneinta kartanomiljöötä

Urpolan Kartanon vieraanvaraisuudestaan tunnettu isäntäpariskunta Leena ja Mikko Kylämarkula tekee kaikkensa toteuttaakseen vieraidensa toiveet. Kuin vahingossa niiden pohjalta puistomaiseen pihapiiriin syntyi höyryävän houkutteleva ViikinkiSauna – saunabulevardi vailla vertaa.


  Humppilan maalaismaisemassa sijaitsevan juhlavan jugendkartanon tunnelmallisissa tiloissa on ruokailtu, tanssittu ja istuttu iltaa yli 30 vuoden ajan. Kaunis päärakennus valmistui vuonna 1924, mutta tilan juuret yltävät 1800-luvulle asti.


Kartanon sininen sali. Kuva: Urpolan Kartano
  Urpolan tila erotettiin aikoinaan samalle suvulle kuuluneesta Venäjän kartanosta. Vuosien saatossa Urpolan Kartano on toiminut niin yksityiskotina, kesäsiirtolana, sotaorpojen sijoituspaikkana kuin mattokutomonakin, mutta vuonna 1984 alkanut ravintolatoiminta on tullut jäädäkseen – ja saanut rinnalleen monta ainutlaatuista syytä viipyä Humppilassa pidempäänkin. Talon tarinat kartanon syntyhetkistä nykypäivään tulevat tutuiksi tilauksesta järjestettävillä esittelykierroksilla.

Makuelämyksiä maaseudulta

  Maanviljelyksen ja metsätalouden pitkät perinteet ovat säilyneet tähän päivään. Tilausravintola- ja majoitustoiminnan ohessa isäntä Mikko viljelee tilan mailla luomukauraa ja -ruista. Lähiruokaa pidetään kartanokeittiössä suuressa arvossa, ja Leena-emännän loihtimat herkut keräävätkin ruoka- ja kahvivierailta runsaasti kehuja ja kiitoksia.


Pitopöytä katettuna ruokasaliin. Kuva: Urpolan Kartano
  – Uunijuuresten ja omalla reseptillä alusta asti valmistetun piimäjuuston lisäksi vieraillemme maistuu perinteinen ja pehmeä karjalanpaistimme, jonka maku tuo monelle mieleen lapsuuden päivällishetket perheen kesken, Leena Kylämarkula kuvaa.


Suosittu piimäjuusto (keskellä) valmistetaan omalla reseptillä alusta asti. Kuva: Urpolan Kartanto
  Kartanoravintolan valmiita menuita räätälöidään aina asiakkaiden toiveiden mukaan, ja erityisruokavaliot huomioidaan huolella. ViikinkiSaunan illanistujaisiin on tarjolla oma suosittu menunsa, jonka tähtenä on pitkään kypsytetty viikinkipossu.


Näyttävä ja maistuva kesäsalaatti. Kuva: Urpolan Kartano
  – Omalla salaisella reseptillä valmistuu myös suussa sulava valkosipulilevite, jota moni on kuulemani mukaan yrittänyt jäljitellä siinä kuitenkaan onnistumatta, kartanonemäntä naurahtaa.

Saunamaraton viikinkiajan hengessä

  Luonnonsaniaisten ja yli 100-vuotiaiden mäntyjen suojiin on syntynyt viikinkihenkeen viimeistelty viiden saunan saunabulevardi tunnelmallisine takkatupineen. 


ViikinkiSauna on viiden saunan saunakylä takkatupineen, kuumavesikylpyineen ja lampineen. Kuva: Urpolan Kartano
  – Koko ajatus lähti vieraiden toistuvista tiedusteluista savusaunan perään. Mieheni lähti opiskelemaan luonnonmukaista rakentamista ja savusauna syntyi lopulta omalta maalta kaivetusta luonnonsavesta ja klapeista, Kylämarkula muistelee.


Viikinkilaiva Helkan kuumavesikylpy odottaa saunojia nautiskelemaan. Kuva: Jaakko Kylämarkula
  Viikinkiteema vei mennessään. Nyt saunavieraat voivat nauttia savusaunan lisäksi Viikinkilaiva Helkaan rakennetusta kuumakylvystä, 12-metrisen puulaivan sisässä sijaitsevan laivasaunan mehevistä löylyistä, pellettisaunan lempeästä lämmöstä ja pienen kärrysaunan kipakasta kuumuudesta. 


Viikinkiteema tempaisi Leena ja Mikko Kylämarkulan mennessään. Kuva: Urpolan Kartano
  Upouuden maisemasaunan lauteilta voi kylmänä talvi-iltana katsella tähtitaivaan tuiketta ja jopa revontulien tanssia. Vilvoitusta saunailtaan tuo saunabulevardin vieressä sijaitseva lampi, johon tehdään talvivieraiden toiveesta myös avanto.

Käsityöharrastajan kulta-aitta

  Rakkaan harrastuksen innoittamana Kylämarkula perusti vuonna 1998 Tilkkutexin, kankaiden ja käsityötarvikkeiden kirjavan aarreaitan, jonne saavutaan ostoksille pitkienkin matkojen päästä. 


Leena Kylämarkula esittelee Tilkkutexin värikkäitä kankaita. Kuva: Urpolan Kartano
  Pihapiirin vanhassa navettarakennuksessa on Tilkkutexin lisäksi tiloja niin näyttelyille, myyjäisille kuin majoittujillekin. Yhdessä tunnelmallisten hirsimökkien ja muiden majoitustilojen kanssa kartanohotelli tarjoaa yöpyjille yhteensä 45 vuodepaikkaa.
Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »