Nro 1-2018
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Ruokailu, majoitus ;  Teatterit, orkesterit ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Museot, kirkot ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Kanta-Häme, Ypäjä, Hevosopisto, Ypäjän Musiikkiteatteri, Paijan Maatilamajoitus, Loimijoki Golf

Kanta-Häme


Ypäjän kirkonkylän kiertoympyrän keskellä on hevospatsas. Kuva: Ypäjän kunta

Kiitolaukkaa tai rauhallista käyntiä – Ypäjästä voi nauttia monella tapaa

Ypäjän matka Suomen viralliseksi hevospitäjäksi alkoi vuonna 1931, jolloin puolustuslaitoksen hevosvarikko ja ratsukoulu sijoitettiin valtion omistaman Kartanonkylän kartanon maille. Kun samalle mäelle vielä perustettiin Valtion hevossiittola, oli Ypäjän maine hevoskuntana sinetöity – ratsut olivat tulleet jäädäkseen.


  Niityillä kirmailevien nelijalkaisten lisäksi kunta tunnetaan muun muassa Ypäjän Hevosopistosta ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaasta jokimaisemastaan. Hevosopisto tarjoaa ammatillisen koulutuksen ja leirien lisäksi runsaasti matkailupalveluja hevosten ystäville.


Hevosopiston alueella sijaitseva Hevosurheilumuseo. Kuva: Ypäjän kunta
  Ratsastusvaellus Loimijokilaakson kuvankauniissa maalais- ja metsämaisemissa saa arjen huolet unohtumaan ja innostaa parhaimmillaan ihan uuden harrastuksen pariin. Kulttuurinnälkäisille Ypäjän Musiikkiteatteri tarjoaa kesäisin korkeatasoisia esityksiä.


Ypäjän kotiseutumuseo on avoinna kesäisin Ypäjän Musiikkiteatterin esityspäivinä, jolloin museo avataan tuntia ennen esitystä. Kuva: Ypäjän kunta

Juhli, maistele ja majoitu maaseudulla

  Perinteikäs Paijan Maatilamajoitus tarjoaa niin arkisiin kuin juhlaviinkin tilaisuuksiin taipuvat tilat ja miljöön ypäjäläisen maalaisidyllin keskellä. Paijan esteettömällä Juhla-Areenalla voidaan järjestää jopa yli 200 hengen juhlia, ja se onkin suosittu paikka kesähäiden viettoon.


Paijan Juhla-Areenalla voidaan järjestää jopa 200 hengen juhlia. Kuva: Paijan Maatilamajoitus
  Ikimuistoisen päivän kruunaa kyyti kirkolta juhlapaikalle aidolla 50-luvun Cadillacilla. Monipuolinen saunamaailma savusaunoineen ja paljuineen houkuttelee Paijan vieraita nautiskelemaan iltamyöhään asti. Rentouttavan saunaillan jälkeen kelpaakin käpertyä vällyjen väliin.


Paljuilua Paijalla. Kuva: Paijan Maatilamajoitus
  Paijan Maatilamajoitus tunnetaan erinomaisesta pitopöydästään, jonka kuninkaana on omassa keittiössä loihdittu lähiruoka. ”Nauta naapurista, possu Paijan kylästä”, kuuluu tilan emännän motto.


Paijan Maatilamajoitus tunnetaan erinomaisesta pitopöydästään. Kuva: Paijan Maatilamajoitus
  Bed & breakfast -majoitusta tarjoava Myllykylän tila on säilynyt saman suvun omistuksessa jo 17 polven ajan. Ypäjäläiseen tapaan rusthollina eli ratsutilana alkujaan aloittaneella tilalla on vieraidenkin hevosille varattu omat tallipaikat. Ainutlaatuista majoitusta Ypäjällä tarjoaa myös Levomäen Maatilamökit. Kolme uniikkia, saunallista mökkiä sijaitsee rauhallisessa ja luonnonläheisessä Ypäjänkylässä. Metsästysmökki Roine puolestaan on omiaan omatoimisille matkailijoille ja tarjoaa loistavat mahdollisuudet luonnossa liikkumiseen.

  Ypäjän keskustasta löytyy viehättävästi remontoitu Majatalo & Ravintola Villa Emilia. Vanha kanttorila tarjoaa matkailijoille hotellitason majoitusta sekä puhtaista raaka-aineista valmistettua, sesongin mukaista ruokaa viinisuosituksineen. Villa Emiliassa onnistuu myös tunnelmallisten yksityistilaisuuksien järjestäminen.

Golfaa ja sauno sydämesi kyllyydestä

  Jos ratsastus ei tunnu omalta lajilta, auringossa kimaltelevan Loimijoen ja monimuotoisten metsäsaarekkeiden koristama 18-reikäinen Loimijoki Golf houkuttelee niin kokeneita kuin aloittelevia golffareita harrastuksen pariin.


Loimijoki Golfin viheriöllä. Kuva: Loimijoki Golf
  – Kentällä on range, jossa on mahdollisuus lyödä joko nurmelta tai matoilta. Lisäksi kentältä löytyy chippi- ja pitch-alue, harjoitusbunkkerit sekä kolme puttiviheriötä. Pian valmistuvalla "chip & putt" -radalla yhdistyvät kauniiden puistomaisemien ympäröimä PAR3-golfkenttä sekä frisbeegolfrata, kertoo toiminnanjohtaja Hanna Lilja.


18-reikäinen Loimijoki Golf houkuttelee niin kokeneita kuin aloittelevia golffareita harrastuksen pariin. Kuva: Loimijoki Golf
  Loimijoki Golfin viihtyisän Klubiravintolan ja laadukkaan Pro-Shopin palvelujen lisäksi 1800-luvulta peräisin olevasta tallirakennuksesta voi varata tunnelmalliset ja saunalliset tilat kokouksiin tai muihin yksityistilaisuuksiin.
Tekstin kirjoittiSaana Jaakkola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »