Nro 1-2018
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kanta-Häme, Tammela, Torronsuo, Liesjärvi, kansallispuisto, Saaren kansanpuisto, Kaukolanharju, Kyynäränharju, Makkaramarkkinat, Järvisählyn MM-kisat, Bella Italia, Hakkapeliitta-tapahtuma, Kuivajärvi, Suujärvi, Korteniemen perinnetila

Kanta-Häme


Kyynäränharjun komeita järvimaisemia. Kuvat: Henri Hiisilä ja Eeva Mäkinen

Tapahtumien ja upean luonnon Tammela

Tammelan kunnan alueella on upeat ja monipuoliset puitteet luonnosta nautiskeluun. Luonnon äärelle pääsee helposti, sijaitseehan Tammela keskeisellä paikalla, hyvien kulkuyhteyksien äärellä. 


  Tärkeimmät liikenneväylät ovat Helsingin ja Porin välinen valtatie 2, Turun ja Hämeenlinnan välinen valtatie 10, Forssan ja Riihimäen välinen kantatie 54 sekä historiallinen Hämeen Härkätie.


Syysvaelluksella Tammelassa.
  Luonnosta voi nauttia kuuluisissa Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistoissa sekä Saaren kansanpuistossa. Henkeäsalpaavan upeita näköalapaikkoja tarjoaa kaksi harjua, Kaukolanharju ja Kyynäränharju, joista voi ihailla komeita perinteisiä järvimaisemia. Järviä Tammelassa on yli 200.

Tapahtumien Tammela

  Tammela on aktiivinen kesäkaupunki, jonka tapahtumatarjonnasta löytyy jokaiselle jotakin. Kokemisen arvoisia ovat niin pohjoismaiden suurimmat Makkaramarkkinat, Järvisählyn MM-kisat, italialaista ajoneuvomuotoilua esittelevä Bella Italia -tapahtuma kuin 1600-luvun hengessä järjestetty Hakkapeliitta-tapahtuma


Hakkapeliitta-tapahtuman järjestämisestä vastaa Tammelan nuorisoseura Aura. Kuva: FB Hakkapeliittatapahtuma- Ns. Aura
  Tapahtumapäivän voi päättää virkistävään pulahdukseen esimerkiksi Saaren kansanpuiston matalarantaisella Kuivajärvellä tai syvällä ja kirkkaalla Suujärvellä ennen kotimatkaa. Kuivajärvi houkuttelee matalalla rantavedellään erityisesti lapsiperheitä ja auringonpalvojia, kun taas Suujärvelle suuntaavat varttuneemmat ja kokeneemmat uimarit hyppytornia valloittamaan.

Retkelle Torronsuolle

  Torronsuon kansallispuisto on upea, aavoja maisemia tarjoava erämaa-alue ja loistava päiväretkikohde koko perheelle. Merkityillä reiteillä, joko metsäpolkuja tai pitkospuita pitkin, kulkijoita ympäröi moninainen luonto harjuineen ja metsineen sekä satakunta lintulajia, joista osa on harvinainen näky eteläisessä Suomessa. Kansallispuiston monipuolinen luonto on arvokas niin kasveille kuin eläimillekin. Alueella sijaitsee korkea luontotorni, josta voi ihailla tätä Suomen syvintä suoaluetta sekä syksyisin kurkien ja hanhien muuttoa Torronsuon puhjetessa kukkaan.


Torronsuon kansallispuistoa ja korkea luontotorni. 
  Reittejä Torronsuolta löytyy eri pituisia ja eri vaatimuksiin soveltuvia. Kohteesta löytyy helppokulkuisia polkuja, pitkostettuja suo-osuuksia sekä metsäosuuksia, jotka ovat pituudeltaan 1,5–10 km. Torronsuo tarjoaa pitkostetun polun myös pyörätuolilla tai lastenvaunujen kanssa liikkuville sekä 300 m pituisen matkan metsäistä hiekkatietä pitkin. Talvisaikaan kansallispuistossa pääsee myös hiihtämään, latuja voi lumitilanteesta riippuen olla jopa 45 km.

Perinnemaisemaa Liesjärvellä

  Liesjärven kansallispuistossa pääsee nauttimaan hämäläisestä perinnemaisemasta sekä eläytymään entisajan metsänvartijan elämään Korteniemen perinnetilalla. Perinnetilalla voit osallistua 1910-luvun maatilan askareisiin ja eläintenhoitoon vanhoja, perinteisiä työtapoja noudattaen. Korteniemen perinnetilan askareisiin tutustuminen ja osallistuminen on maksutonta.


Liesjärven kansallispuiston upeita maisemia.
  Liesjärven kansallispuisto tarjoaa Korteniemen perinnetilan lisäksi upeat puitteet patikointiin. Helppokulkuisia, merkittyjä reittejä löytyy yhteensä noin 30 km, pituudeltaan 1,5–5 km. Kansallispuistossa sijaitsee upea kahden järven halkova Kyynäränharju, joka on yksi kuvatuimmista kohteista Tammelassa. Reittejä pitkin kulkiessa pääsee nauttimaan rauhoittavista ja komeista järvimaisemista sekä sammaleisista metsistä ja niiden huumaavasta tuoksusta.


Talvinen Kyynäränharju.

http://www.tammela.fi

Tekstin kirjoittiSusanna Ketola


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »