Nro 1-2018
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Aina ; 
Avainsanat: Kanta-Häme, Riihimäki, Suomen lasimuseo, Suomen Metsästysmuseo, Riihimäen kaupunginmuseo, Riihimäen taidemuseo, Hyttikortteli, kävelykierros, ostoskierros, tehtaanmyymälät, lasistudiot

Kanta-Häme


Kuvanveistäjä Kalervo Kallion veistämästä Lasinpuhaltajasta on muodostunut Riihimäen tunnus ja juhlapaikka (Kalevankatu 1). Kuva: Riihimäen kaupunki, Miia Heinonen

Riihimäellä riittää nähtävää

Riihimäki on kasvava ja kehittyvä kaupunki hyvien kulkuyhteyksien päässä, kolmostien ja pääradan varrella. Monipuolisten kulttuurielämysten lisäksi kaupunki viehättää vihreydellään ja kukkaistutuksillaan.


  Riihimäen syntyyn vaikuttivat vahvasti Helsinki–Hämeenlinna-rautatien valmistuminen vuonna 1862 ja Riihimäki-Pietari-radan avaus vuonna 1870. Pysäkki, joka oli lähes asumattomalla Hausjärven takamaalla, sai nimekseen Riihimäki. 


Rautatiellä on ollut suuri vaikutus Riihimäen kaupungin syntyyn. Kuva: Jaana Hodju

Mielenkiintoisten museoiden kaupunki

  Riihimäellä 1900-luvulla toiminut lasiteollisuus synnytti käsitteen Riihimäen lasista. Vanhan lasitehtaan alueella toimii nykyisin Suomen lasimuseo, joka tutustuttaa lasinteon historiaan ja suomalaiseen huippumuotoiluun. Lasimuseon perusnäyttely on läpileikkaus suomalaisen lasinvalmistuksen 300-vuotisesta perinteestä ja lasin yli 4000-vuotisesta historiasta. 


Lasista Riihimäki tunnetaan. Kuva: Tapio Aulu
  Lasimuseon naapurissa sijaitseva Suomen Metsästysmuseo kertoo suomalaisen metsästyksen kymmentuhatvuotisesta historiasta. Mielenkiintoinen näyttely soveltuu kaikille luonnosta kiinnostuneille. Retkeilyn ja eräilyn harrastajia tuo Riihimäelle myös Kansainväliset Erämessut, jotka pidetään seuraavan kerran 7.–10.6.2018.

  Riihimäen kaupunginmuseon perusnäyttely esittelee elämää Riihimäen seudulla kivikaudesta nykypäivään. Perusnäyttelyn lisäksi museossa järjestetään teemanäyttelyitä ja erilaisia tapahtumia. Riihimäen taidemuseossa voi tutustua mm. Helene Schjerfbeckin teoksiin. Museon kokoelmaan kuuluu 1900-luvun maalaustaiteen lisäksi myös muun muassa veistoksia, antiikkiesineistöä sekä ikoneja. 

Kävelyllä kaupungissa 

  Entisajan tunnelmaa voi aistia Riihimäen Wanhan Lasitehtaan alueen Hyttikorttelissa, jonka satavuotinen asuinmiljöö on säilynyt lähes ennallaan. Toinen mielenkiintoinen kävelykohde on keskusta-alueella kulkeva elämyksellinen kävelykierros Kaupungin öinen kauneus. Valoraitin varrella on pimeinä vuodenaikoina valaistu eri aikakausiin sekä nykyisyyteen liittyviä rakennuksia, patsaita, puita ja muita ympäristön kiinnekohtia. 


1990 toimintansa lopettaneesta Riihimäen Lasista ja 1985 lopettaneesta Kumelan lasitehtaasta on vielä jäljellä vanha tehdasmiljöö hyttikortteleineen. Kuva: Riihimäen kaupunki, Tapio Aulu
  Riihimäellä voi tehdä myös mielenkiintoisen ostoskierroksen. Perinteisten käyntikohteiden, Joutsen Finlandin ja Havin tehtaanmyymälöiden lisäksi uutena on aloittanut Studio Eero Aarnion ja Melaja Oy:n uniikkien muovihuonekalujen ja -valaisimien tehtaanmyymälä. Vanhan lasitehtaan idyllisellä alueella toimii useita lasipajoja, kuten Lasismi ja Mafka&Alakoski, jotka jatkavat Riihimäen lasin perinteitä.


Riihimäen historiallisen Rautatienpuiston vanhaa Maantien asuinalueetta talon numero 1 kohdalta. Kuva: Tapio Aulu
  Käynnin arvoisia on myös Riihimäen vanha kaupunki eli vanhan Maantien alue sekä Riihimäen varuskunnan tsaarin ajan punatiilikasarmien kokonaisuus, jossa voi piipahtaa kahvilla vaikkapa sotilaskodissa. Lisää kahvi- ja lounaspaikkoja on Riihimäen keskustassa.

http://www.riihimaki.fi

Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »